jueves, 25 de agosto de 2016

Restaurants Michelin venen als seus clients aigua de l'aixeta a preu d'or

Una ampolla d'aigua de l'aixeta filtrada del restaurant de Martín Berasategui i una font de la marca Aguaviva al costat d'un envàs del Sollo, de Diego Gallecs. / AGUAVIVA

Diversos locals fan servir ampolles de disseny sense etiquetar amb inscripcions com "aigua purificada" o "de km 0" que poden "enganyar al consumidor" Aigua "recent filtrada", "purificada" i "de km 0" per amagar que és "aigua del aixeta ". És l'última ocurrència de restaurants de cert nivell a Espanya, que venen envasos sense etiquetar als clients: líquid transparent, incolor, inodor i insípid en estat pur, tractat en els mateixos establiments amb fonts per filtrar i eines per embotellar en flascons de disseny oferts a preu d'or.

L'Associació Nacional d'Empreses d'Aigües de Beguda Envasades (ANEABE) alerta d'aquesta situació. La pràctica, per la qual es fan servir ampolles amb aparença d'aigua envasada, presenta dos problemes acord amb la llei, segons la seva secretària general, Irene Zafra: la manca d'etiqueta i les condicions d'higiene.

Restaurants exclusius

Aguaviva és un dels proveïdors de "fonts de salut", tal com ells ho qualifiquen. Són dispensadors que recullen l'aigua de l'aixeta i la filtren per purificar-la, és a dir, eliminar la calç, microorganismes, sals innecessàries, etc. A la seva pàgina web apareixen alguns dels xefs espanyols que fan servir aquest sistema.

Entre ells es troben cuiners de la talla de Martín Berasategui, amb tres estrelles Michelin i tres sols Repsol; Iván Muñoz, xef del restaurant Chirón, que compta amb una estrella de la guia Michelin i dos sols Repsol; i Fran Martínez, Kisko García, Diego Gallecs, Pablo González i Jaime Us, tots ells amb una estrella Michelin, entre d'altres.

"Aigua d'abastament públic"

Resultat d'imatge de restaurant berasateguiLas ampolles de disseny que fan servir els restaurants en aquests casos no porten etiqueta. "Això pot enganyar al consumidor, que pensa que és aigua mineral quan beu aigua de l'aixeta filtrada", afirma Zafra. El Reial decret sobre la informació alimentària en els envasos obliga a especificar la procedència del producte en l'etiquetatge. Les inscripcions que qualifiquen l'aigua de "purificada", "recentment filtrada" i "de km 0" no indiquen el seu origen.

"El que haurien de posar a les ampolles és 'Aigua d'abastament públic', que és el que en realitat venen", es queixa la secretària general de ANEABE. Aquest joc a despistar pot confondre el comensal. Zafra insisteix: "Si el consumidor estigués al corrent i disposat a pagar el preu que se li demana, no hi hauria cap problema".

En gerres

El segon problema que veuen des de l'associació és que el procés de filtrat en els mateixos restaurants no compleix les condicions d'higiene establertes, ja que la "llei concreta com s'ha d'envasar l'aigua -sense cap contacte humà -, obliga analitzar-la, etc ".

Si la presentació fos una altra, en gerres, la cosa canviaria. En molts països europeus s'ofereix aigua de l'aixeta als clients de restaurants, gratuïta i servida en aquests recipients, fet que fa evident que no es tracta d'aigua envasada. "Aquí el problema el tindrien per altra banda, que segurament no ho podrien cobrar com fan ara", explica Zafra.

Un dels valors afegits que ofereixen les empreses proveïdores és que permeten a cada restaurant personalitzar les ampolles. El disseny exclusiu amb el nom del xef o de l'establiment és atractiu per a molts, i no dóna la sensació d'aigua de l'aixeta.

Margalida Vidal - Crònica Global

No hay comentarios:

Publicar un comentario