martes, 9 de agosto de 2016

Cas Pujol: Sense novetat dos anys després


El 25 de juliol de 2014, divendres, Jordi Pujol i Soley, 23 anys president de la Generalitat de Catalunya, pres del franquisme per redactar l'octaveta "Us presentem el general Franco" i polític amb fama de "home d'Estat" emetia un comunicat en el qual confessava la possessió deuna fortuna sense declarar a l'estranger ..

El seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, ja estava en el punt de mira judicial per les denúncies de la seva exnòvia, Victoria Álvarez, Oriol Pujol, l'predestinat a succeir Mas i forjar una dinastia republicana, era investigat per l'adjudicació irregular d'estacions de inspecció Tècnica de Vehicles. Una mica més que sospites planaven sobre la família més poderosa de Catalunya, sobre el cacic de tota una regió espanyola, sobre l'home que havia sostingut governs nacionals mentre imposava en el seu virregnat una educació totalitària per desterrar l'espanyol, un relat de l'actualitat nacionalista , els fonaments del Espanya roba i mata, i el cobrament de comissions a favor de la construcció de la nació catalana.

A l'comunicat va seguir el silenci. Era un divendres a la tarda en què qui menys havia desconnectat. Fora del cercle familiar i d'Artur Mas, Pujol no va informar de les seves intencions. Les investigacions sobre les irregularitats del clan havien eliminat ja a l'Oriol, que dues setmanes abans havia dimitit de tots els seus càrrecs per la seva implicació l'esmentat cas ITV. El de Jordi i Oleguer, el menor de la saga, eren escàndols a veus en mans de l'Audiència Nacional i ni la seva dona, Marta Ferrusola, se salvava de les indagacions. Més aviat tot el contrari. La gestió del tresor andorrà, l'herència paral·lela de l'avi Florenci, era un dels seus punts flacs.

En qüestió d'hores, Pujol va passar d'heroi a malvat mentre els periodistes feien guàrdia davant del seu domicili de Barcelona i les cases del clan a la Cerdanya. Majúscul escàndol, enrenou de fotògrafs i plomins, impacte ple en el procés separatista i estupor generalitzat. El moralista de Catalunya era un farsant. Convergència, una comèdia al servei d'un defraudador. La "nació" catalana, una tapadora.

Dos anys després i després de múltiples errors per part de Pujol, com la comèdia familiar al parlament català, els múltiples casos que afecten al clan estan aturats o encarcarats en derivades com la concessió del contracte d'escombraries de Lloret de Mar, l'Operació, darrera fins al moment relativa a la corrupció convergent a Catalunya.

En dos anys, Pujol ha passat del calvari a la recuperació i una certa normalitat. Es deixa veure en actes religiosos o en cites dels molt afins. Manté línia directa amb Artur Mas, president de la nova versió de Convergència. Se li pretén allunyat de la política però la seva ombra i la dels seus fills planegen sobre l'espectre nacionalista.

El patriarca acaba de crear una fundació, anomenada Serviol i de la qual penja una pàgina a internet en què Pujol pare ja ha penjat una "reflexió" sobre el malestar europeu. De la seva cas, una lleu al·lusió, "un comentari referent a que em resulta difícil superar l'estat d'ànim en el qual em trobo. (...) El sentiment de culpabilitat em ve no per cobdícia, però si per por, per desídia , per lleugeresa, per debilitat, he comès una falta que no havia d'haver comès. que crec que en el seu moment es reconduirà ".

Pujol ja no escriu a la casa del porter, que ocupaven els seus escortes. S'ha traslladat a un despatx al número 255 del carrer Calàbria, més modest que el del Passeig de Gràcia però de fust, típic de notaris i advocats d'àmplia agenda. Confia que, si s'escau operi l'efecte Palau, un assumpte (corrupció a gran escala i comissions a les fundacions de Convergència) que va començar a investigar fa set anys i que encara no té data de judici. Igual que el cas Pretòria, amb Alavedra, Prenafeta i l'exalcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz.

S'acumulen els expedients de corrupció als jutjats i als despatxos policials, però la filtració de les converses entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz i l'exdirector de l'oficina Antifrau catalana, Daniel de Alfonso, serveixen al nacionalisme per atribuir qualsevol acció judicial i policial a les clavegueres de l'Estat.

Que Pujol, la seva senyora i la seva prole compareguessin davant del Parlament va ser un error que els ha convertit en culpables per endavant. Però el pitjor va ser la confessió del patriarca. Si hagués resistit una mica més, avui seria una víctima de la clavegueres i mantindria la seva categoria moral.

Quant als efectes col·laterals, Convergència s'ha dissolt, però no només per la corrupció vinculada als Pujol. El cobrament de comissions era una pràctica estesa més enllà de la família alfa del nacionalisme. El procés, per la seva banda, segueix altres dinàmiques i dirigir el del clan sense problemes. Aquest any, l'11-S va ser un èxit. La fatiga en el separatisme té altres causes, entre elles l'incompliment dels terminis.

44 comentarios:

 1. Manuel Fernández García

  La mayoría de los políticos están acojonados por las animaladas que pueda contar el pájaro de Pujol...

  ResponderEliminar
 2. Dolores Comellas Miro

  Ni les han hecho nada ni les haran.Al tiempo...

  ResponderEliminar
 3. Maribel Martinez Tejada

  Estos luchaban para hacer país como los que ahora predican la independencia ellos se lo guisan y ellos se lo comen son todos alumnos de un mismo profesor

  ResponderEliminar
 4. Bernabe Natividad Muntaner

  Que be pujol ets un crac semblas hudini

  ResponderEliminar
 5. Rosa Maria Farreras

  No hi haurà novetats perquè no poden provar res

  ResponderEliminar
 6. Miguel Martínez Cortés

  Hay que ver lo implacable que es la justicia con los débiles, y lo venebolentes que es con los fuertes.

  ResponderEliminar
 7. Isabel Sierra

  Esto chorizos al final se irán de rosita como todos que vergüenza

  ResponderEliminar
 8. Victor Sanz Llop

  Normal son todos los políticos unos chorizos y se protegen entre ellos más los funcionarios que an enchufados por amiguismo que son más de la mitad
  Para que les tapen sus robos

  ResponderEliminar
 9. Magi Molas Pineda

  La INJUSTICIA de la justicia del Rafael Catala que predica igual per tots, i no o cumpleix en cap cas. VERGONYA GRAN !!!.

  ResponderEliminar
 10. Magi Molas Pineda
  No els passara res, ja els taparan els seus amiguets, Felipe Gonzalez, Aznar, y tota la trepa del comencament de CDC. Suma i sigue !!!.

  ResponderEliminar
 11. Emiliano Guerrero Bustos

  Este tío debería de estar entre rejas desde que dijo que estaba robando desde hace treinta años, se esta pitoreando de todos los que le hemos permitido todo esto!

  ResponderEliminar
 12. Julian Torres

  El bipartidismo ha sido el culpable de que no se sepa la verdad de la corrupción de los pujol porque les ayudaron a gobernar a cambio de la ley de silencio

  ResponderEliminar
 13. Daniel Ayuso

  Esperando a que prescriba todo y se ponga a buen recaudo los 2500 millones €, y seguramente con calles en su honor del molt presumpte honorable!

  ResponderEliminar
 14. Maria Josep Salvadó Carraté

  Ara recordo una peli de A. H. que es deia : EL HOMBRE QUE SABÍA DEMASIADO. De vegades se'm fan associació de idees, no us passa a vosaltres?

  ResponderEliminar
 15. Javier Palmero Colinas

  Cuando muera se verá una capilla ardiente oficial y una cola kilométrica de plañideras por el caudillo catalán.

  ResponderEliminar
 16. Fernan Sanchez

  Bueno, a este ya no lo harán martir por la causa independentista, al menos en esta generación. Por otro lado deberia hablar o haber hablado todo lo que sabe de los demás ya que no se puede ser mas ruin, indecente y es delito haber callado y utilizado ya no sólo sus influencias si no además chantajista para sacar muy buenos beneficios. Todo un patriota!

  ResponderEliminar
 17. Adolba Berganzo

  Como se ríe el muy cabrón y Grandísimo ladrón, pero aún nos siguen robando aquí! en Cataluña esto no para. Llevo 40 años en esta tierra maravillosa y 30 estafado por estos sinvergüenzas... ya no es la que yo conocí.

  ResponderEliminar
 18. Andres Iglesias Peñalver

  Para mí es el símbolo de las elites psicópatas y sin escrúpulos que nos han gobernado y gobiernan. Aquí, en Cataluña, en España, en Europa y en el resto del mundo. Después algunos se escandalizan si recordamos la Francia de 1789 y el trabajo que hicieron ñss guillotinas.

  ResponderEliminar
 19. Andres Iglesias Peñalver

  Hace unos meses descubrieron que Arthur Más se había reunido a escondidas con Pujol y el primero vino a responder: ¿y.....?

  ResponderEliminar
 20. Juan Millán

  Hace años a los traidores seles quemaba en las hogueras, aqui ya están tardando, tiene que ser.borrada toda la familia pujol y ser extinta.

  ResponderEliminar
 21. Andres Ochaita

  Entre las especies protegidas, están los pujol.

  ResponderEliminar
 22. Ramon Colom

  Quina vergonya, i quina por que tenen de que caiguin els nius.

  ResponderEliminar
 23. Jaume Palma Macia

  No se atreveixan......

  ResponderEliminar
 24. Manuel Vilada Mola

  Je je ya sabes pp.si meneixeu la rama caura l,arbre sance

  ResponderEliminar
 25. Candi Hernandez Garcia

  El molt honorable! No podia ser pitjor! El que tanto quiere a Catalunya! Todo un president, wue poca verguenza,poco le importabamos los catalanes! Ni desahucios, ni recortes ni nada, no se puede caer mas bajo! Y encima tener que oir aqui, que si tienen que robar, que sea catalan! No se puede ser mas idiota@

  ResponderEliminar
 26. Montse Camprubí

  Ja u deia la bella ferrusola ,de aqui a poc ja ningu en parlara ,i aixi es ,jo amb sento molt impotent

  ResponderEliminar
 27. Isabel Fernández

  Si cae la rama se le cae ha el encima y ha toda su tropa pero no caera esa breba

  ResponderEliminar
 28. Antonio HiPe

  Y ademas con coche policial y dos escoltas de Mossos cada dia.
  Defeaudador confeso, no se que pasaria si el coche oficial y la escolta la tuviese Rato o Barcenas.

  ResponderEliminar
 29. Toni Lopez Tena

  Esto demuestra que en cataluña no solo el jefe de los mosus canta habaneras de seguro alguno juez.
  Puyol a la cárcel y su clan mafioso puyolero también.

  ResponderEliminar
 30. Nandi Moya Arenas

  Quan volen la justícia va ràpida.... està vist q no és igual per tots....poca vergonya.,!!

  ResponderEliminar
 31. Antonia San Jose

  Això es una vergonya!!!!

  ResponderEliminar
 32. Nandi Moya Arenas

  Quan volen la justícia va ràpida.... està vist q no és igual per tots....poca vergonya.,!!

  ResponderEliminar
 33. Josep Aguilar Triviño

  Quant costa en aquest coi de pais ficar mà als governants!!!

  ResponderEliminar
 34. Josep Maria Vigue Pavia

  Els governs d'Españistán están molt acollonits, sap masses coses de els seus robatoris.

  ResponderEliminar
 35. Jaume Baliellas Comellas

  No pasa res. Ja va dir que era una herencia....

  ResponderEliminar
 36. Àngel Pérez Lozano

  Y lo q queda ya veus al millet y ell va racuneja q habia rubat

  ResponderEliminar
 37. Cesar de la Cruz

  Ya masa merda perqué sorti tota.Molts politics sortiran/sortirian esquitxats..molts d'ells s'omplen la boca parlant de la independencia i están de merda fins al coll.Es clar que una es tapen a els altres......i qui días pasa anys empeny.De vergonya!

  ResponderEliminar
 38. Joan Valls Barcelo

  y aquet sañor es pot diure achis despres de tod lo ka robat es inpune es la misma chusticia quel mariano y todos los suyos como los papeles de panama

  ResponderEliminar
 39. Josep Maria Baro Montagut

  no l'arribaran pas a judicar mai aquest "sujeto".
  Els té ben collats a tots els que el poden trincar

  ResponderEliminar
 40. Carmen Polak Pujol

  els te a tots agafats per els c....

  ResponderEliminar
 41. Albert Amf Molt

  significatiu tots els escrits contra Pujol estan en castellà.

  ResponderEliminar
 42. Agusti Garcia Piñana

  Molts que es diuen catalans ancara el defensen.

  ResponderEliminar
 43. Manel Ferrer Planas

  Gurtel, cas Barcenas, Barbera, las "peonas" andalusses, portes giratories, conspiració Fernandez Diaz / Daniel de Alonso, fortuna opaca de los Borbon...., res es important, nomes el cas Olga Pujols
  Ja no sabeu com intoxicar...

  ResponderEliminar
 44. Pujol está protegiendo a otros políticos mesetarios.

  ResponderEliminar