lunes, 15 de agosto de 2016

El PSOE cap a la irrellevància

Foto: El secretario general del PSOE, Pedro Sánchez. (EFE)

Des del moment que el comitè federal del PSOE va acordar per unanimitat oposar-se a la investidura de Rajoy, el PP comptava amb tan sols 137 escons per sotmetre a la votació. A partir de llavors han passat diversos fets polítics importants que ha variat el panorama polític a Espanya, sense que segon partit país hagi donat la seva visió de la situació i no hagi pres partit.

Quan un parlament a Catalunya declara el seu estat de rebel·lia a les lleis o quan el seu antic soci per al govern de la nació s'alia amb la dreta malvada, o decideix ser neutral davant la candidatura d'un delinqüent al País Basc i quan el seu principal enemic en l'esquerra que fa un mes volia menjar-berenar i ara mateix s'està dissolent com un terròs de sucre entre marees i baralles, ja és clamorós el silenci del lideratge socialista basant únicament la seva estratègia postelectoral a bloquejar la investidura de Rajoy que només pot explicar-se per la falta d'idees dels seus líders.

Tenia raó Pedro Sánchez dient que té el mandat del comitè federal del PSOE de votar no a la investidura de Mariano Rajoy, però davant d'uns esdeveniments tan rellevants és incapaç de convocar un nou comitè que pugui modificar el rumb en un moment d'inestabilitat de l'esquerra que pot directament a la irrellevància per la falta d'un discurs creïble que pugui refermar-com el que el diu vol ser, el líder de l'oposició.

Albert Rivera, el seu antic soci decidir prendre la iniciativa per desbloquejar la paràlisi política i va anunciar la setmana passada la possibilitat de canviar la seva abstenció pel vot positiu a Rajoy, sempre que es compleixin set condicions, una proposta que analitzaran els populars dimecres a la seva executiva. Si, com sembla, el PP accepta aquestes condicions i s'inicien les negociacions formals amb Ciutadans, Rajoy comptaria amb 169 vots positius, als quals caldria afegir un més de Coalició Canària. Una situació completament diferent que requeriria 11 abstencions perquè es formés Govern després de 10 mesos d'interinitat. De tota manera n'hi hauria prou només que Rajoy tingui la gosadia de presentar-se a la investidura

Sánchez, potser pensi que té alguna possibilitat de formar govern si Rajoy tirés la tovallola, però a part que ja no li surten els números, Pablo Iglesias ha tirat la tovallola, Convergència està en fase de desaparició i les coses han canviat prou en el si de l'esquerra perquè després del que va passar tingui la credibilitat suficient per arrossegar de nou a Ciutadans i tampoc als nuclis ara dividits i desorientats de nacionalistes i Podem.


Diu El Pais en el seu editorial: "En aquestes circumstàncies, al PSOE li correspon fer política. Ha arribat el moment de pronunciar-se i ja no cap seguir arrossegant els peus de forma irresponsable. Rivera ha explicat en un article en aquest diari que no pretén governar amb Rajoy i que preferiria col·laborar amb els socialistes a l'oposició per introduir els canvis que tan urgentment requereix Espanya. El PSOE ha menyspreat aquesta oferta de manera incomprensible. Sánchez hauria de convocar una reunió urgent del comitè federal per debatre les opcions que existeixen i prendre una decisió que permeti trencar el bloqueig i recuperar la normalitat institucional a Espanya ".

"És urgent el debat intern i urgeix un canvi de postura al PSOE. Abstenir no és donar suport a un Govern de Rajoy, sinó permetre la governabilitat i passar a l'oposició (lloc on els espanyols han situat els socialistes) per iniciar des d'allà la reconstrucció del partit amb una bona gestió com a principal partit opositor. Si l'abstenció és amb condicions o sense, és una cosa que han de debatre entre ells. totes dues opcions tenen els seus pros i contres. Però la pitjor opció de totes és aquest silenci suïcida que condemna al PSOE inexorablement a la irrellevància ".

Si es produeix aquest fet, Pensa Sánchez seguir enrocat en donar el no a Rajoy? Perquè la seva persistència representa la repetició d'eleccions i si no les guanya aquest cop, a veure que els va a explicar als ciutadans quan li donin la culpa de tot el desastre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario