jueves, 11 de agosto de 2016

Els danys col·laterals en el Comitè Executiu del PP, pel pacte amb Ciutadans Mariano Rajoy.

Mariano Rajoy.

Mariano Rajoy ha posposat l'elecció de la data d'investidura fins a la setmana que ve, una vegada que s'hagi presentat a l'executiva del PP les condicions posades per Albert Rivera per donar-li suport. La decisió ha provocat que l'oposició culpi el president de voler allargar els terminis, però l'objectiu de Moncloa té diverses raons a part de que aquesta setmana era precisament quan no estava prevista la reunió de Consell de Ministres i pràcticament no s'havien pres vacances aquest any per als dirigents del PP.

El Comitè Executiu 'popular' està compost per una xifra gens menyspreable de noms. Tots tenen una cita el proper dimecres 17 d'agost. Hauran de votar si estan a favor de requisits com ara l'eliminació dels aforaments, la redacció d'una nova llei electoral o la creació d'una comissió parlamentària sobre el cas Bárcenas que Albert Rivera ha exigit per, a canvi, donar el seu suport a la investidura de Rajoy. Si no, les terceres eleccions cobrarien més força.

Dels 93, 11 estan sent o han estat investigats per casos de corrupció. Són l'expresident de Múrcia Ramón Luis Valcárcel; l'exministre d'Agricultura Miguel Arias Cañete; l'exalcaldessa de València i actual senadora Rita Barberá; l'exconsellera d'Educació i Ocupació de la Comunitat de Madrid Lucía Figar; l'exvicepresident de la Comunitat Valenciana i actual diputat Gerardo Camps; l'exalcaldessa de Jerez de la Frontera María José García Pelayo; l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González; l'exministra de Sanitat Ana Mato; l'exdirigent del PP i exdiputat Vicente Martínez Pujalte; l'actual ambaixador d'Espanya al Regne Unit, Federico Trillo; i el president de Melilla, Juan José Imbroda. El projecte de Rajoy és negociar prèviament amb tots ells la seva sortida fora de la primera línia política.

Rajoy compta amb que el Comitè Executiu Nacional del PP aprovi acceptar les exigències posades per Ciutadans per a la investidura. I, un cop ratificada aquesta postura, posar immediatament una data ja tancada per al debat que pot tornar a situar al capdavant del Govern.

Objectiu: investidura la setmana del 29

D'aconseguir Rajoy l'objectiu de negociar i anunciar, en el mateix dia, la data de la investidura, a Moncloa aposten perquè aquesta es celebri la setmana del 29 d'agost, tal com vol el president en funcions. El cap de l'Executiu, expliquen les fonts consultades, vol tenir almenys dues setmanes per negociar amb Ciutadans i, si cal, parlar amb altres formacions polítiques.

Així, la data que es maneja al Govern per a la investidura és la del dimarts 30 d'agost. En aquesta primera votació es dóna per fet que Rajoy no serà elegit president, però sí en la segona, que tindria lloc el divendres 2 de setembre. De complir-aquest calendari, Rajoy viatjaria, aquesta mateixa nit, a la ciutat xinesa de Hangzhou, per presentar-se ja com a president electe davant la cimera del G-20, que se celebra els dies 4 i 5.

No hay comentarios:

Publicar un comentario