martes, 2 de agosto de 2016

El desacatament no ha de ser un plus


La resolució del Tribunal Constitucional i l'immediat crida a la revolta dels separatistes catalans ha confirmat que no n'hi ha prou amb mesures judicials contra el procés il·legal per a la separació de Catalunya. L'Alt Tribunal van optar per no obrir a hores d'ara cap via penal contra l'Forcadell i deixar-ho tot a costa d'analitzar l'informe que se li ha demanat. En concret, se li ha requerit, de la mateixa manera que a la resta dels integrants de la Mesa del Parlament i al secretari general de la Cambra, Pere Sol i Ordís, perquè, en un termini de 20 dies hàbils informin sobre si les actuacions que van donar lloc a la resolució ara suspesa «han contravingut» la sentència del 2 de desembre de l'any passat, en què es va anul·lar la resolució sobiranista i la interlocutòria del passat 19 de juliol, en el qual s'advertia que podria haver «conseqüències» si continuaven amb el «Procés».

Un cop rebuts aquests informes, el Tribunal Constitucional decidirà si s'aplica, que seria per primera vegada, les facultats que li atorga la nova llei orgànica per fer complir les seves resolucions: multa de fins a 30.000 euros, suspensió en les seves funcions de les autoritats incomplidores, requerir la col·laboració del Govern per fer complir les seves sentències o «deduir l'oportú testimoni de particulars per exigir la responsabilitat penal que puga correspondre», o, per contra, entén que a hores d'ara no és procedent l'adopció de cap d'aquestes mesures.

És a dir, els adverteix taxativament que el Parlament no podrà tramitar cap iniciativa que tingui com a objectiu crear estructures o encaminades a la «desconnexió» o independència unilateral, ja que el contrari suposaria que se'ls podria imputar un delicte de desobediència. Per tant, ni per acció ni omissió podran permetre que «es coli» una proposta o iniciativa dirigida a aconseguir aquesta independència unilateral.

Des de fa temps que des dels mitjans secessionistes s'està avisant que a cada mesura contra el Procés apareixen nous independentistes, com a mitjà d'intentar paralitzar qualsevol rèplica de l'estat, és cert. El desentendre per part del govern i prendre mesures judicials laxes sense sancions de veritat contra les contínues provocacions dels seus líders, si enardeix les bases. Només els falta el màrtir per aquesta causa.

Vaga la proposta d'iniciar un procés penal a la presidenta. És políticament incontestable que va incomplir el seu deure, Crear màrtirs és inútil quan el problema desborda el legal per erigir-se en polític, i mereix aquest tracte. La senyora Forcadell ni és ni ha de ser Joana d'Arc. Però està per veure, si l'estat s'apliqués un bon escarment a tots i cadascun dels seus promotors, anava a provocar aquest mateix resultat. Fins que no arribi el nou govern i apliqui d'una vegada el 155, caldrà mantenir la calma.

Un bon camí va ser la negativa dels partits constitucionalistes que l'antiga Convergència pogués tenir grups al Senat, i espero que també al Congrés. D'aquesta manera se'ls limita la veu on per activa i per passiva ja han manifestat que no volen pertànyer i de pas s'estalvien sis milions d'euros als espanyols, que serien destimados a propaganda subversiva.

A l'enemic ni aigua.

No hay comentarios:

Publicar un comentario