lunes, 11 de julio de 2016

Anar de compres a Colòmbia


La passada setmana més d'un centenar de dones de les ciutats veneçolanes de Sant Antonio del Táchira i Ureña es van plantar al crit "si dispareu, no podreu matar-nos a totes" per comprar articles de primera necessitat i medicaments que no poden comprar a Veneçuela jugant-se la vida enfront dels guàrdies fronterers dels ponts internacionals Simón Bolívar i Francisco de Paula Santander, que comuniquen amb la ciutat de colombiana de Cúcuta davant el tancament de fronteres que havia decretat per Nicolás Maduro des del 19 d'agost de l'any passat, al·legant que servia per al contraban.

Aquest diumenge des de l'alba ja havia llargues files de persones que esperaven l'obertura del pas en els ponts internacionals, després que el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, autoritzés l'obertura per unes hores de la frontera amb aquesta ciutat,

A les 5:00 hora local l'eufòrica multitud d'homes, dones i nens va començar a passar cap a Cúcuta, capital del departament de Nord de Santander, "Més de 35.000 persones, que és una xifra molt significativa, van passar la frontera i fins al migdia unes 10.000 ja havien tornat a Veneçuela, esperem que les altres ho facin també de forma ordenada fins al finalitzar el dia ", va dir per telèfon el director del Pla Fronteres per a la Prosperitat del Govern colombià, Víctor Bautista.

Un cop en territori colombià, els veneçolans es van dirigir als supermercats de cadena i als de barri per comprar arròs, sucre, mantega, oli, paper higiènic, sabons i altres articles d'higiene personal, així com medicines. "A Veneçuela no tenim res, gràcies al país colombià que ens està traient d'aquesta misèria que tenim a Veneçuela", va dir Irama Sayago, una dona que tornava amb uns paquets al seu país. Un home d'uns 45 anys, que va preferir no donar el seu nom, assegurava ja prop de la línia fronterera: "Gràcies a Déu vaig aconseguir alguna cosa perquè aquí no s'aconsegueix res. Encara que sigui pel riu cal tornar a passar perquè els meus fills no poden aguantar la fam ".

El enrenou en els dos ponts internacionals va ser diferent del dramatisme que va tenir fa gairebé onze mesos l'expulsió de Veneçuela de milers de colombians després que Maduro ordenés el tancament de la frontera en el marc d'una campanya contra el contraban i presumptes paramilitars.

En Cúcuta l'ambient era festiu, amb el comerç fent el seu agost en ple juliol per l'allau de clients veneçolans com en les millors èpoques de fa ja diversos anys, quan els compradors del veí país gastaven a la ciutat colombiana beneficiats per la taxa de canvi favorable del bolívar davant del pes, una relació que ara està totalment invertida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario