lunes, 4 de julio de 2016

Nigel Farage, "Aquí us quedeu"A hores d'ara les conseqüències del Brexit són impredictibles. David Cameron va intentar unir la dualitat dels Conservadors respecte a Europa ratificant la posició del Regne Unit a la UE amb un referèndum. A dia d'avui, dir que al primer ministo li ha sortit el tret per la culata és ser massa benevolent: el Regne Unit s'enfronta a una tempesta perfecta, al seu major crisi política i social des de la II Guerra Mundial, tal com ve assegurant el diari 'The Guardian' en aquesta última setmana.

Hores després que es conegués el resultat del referèndum sobre la sortida britànica de la Unió Europea, el primer ministre britànic David Cameron anunciava la seva dimissió. Segons ha dit, no podia ser el patró del Regne Unit en aquest nou rumb que el país havia pres després de la victòria del Brexit. Boris Johnson, aparentment el gran beneficiat polític de l'abandonament de la UE, va sorprendre a propis i estranys en comunicar, davant d'una cascada de flaixos, que no optaria a liderar els conservadors. Boris, tirant del seu particular histrionisme, renunciava a substituir al Primer Ministre sortint. De la nit al dia, el polític més ambiciós del país feia un pas enrere en totes les seves aspiracions de poder. I ara, Nigel Farage, el gran abanderat del Brexit, diu que vol recuperar la seva vida i que deixa el lideratge de l'UKIP.

El discurs de renúncia de Nigel Farage representa, en part, la sensació de campi qui pugui que es viu a la política britànica. Davant els periodistes, el líder sortint de l'UKIP va assegurar que després de completar la seva aspiració de treure al Regne Unit de la UE era hora de fer un pas enrere: "En la campanya vaig dir que volia al meu país de tornada, ara dic que vull la meva vida de tornada ". Aquestes van ser les paraules de Farage, que ja estan sent interpretades per la premsa britànica com un 'aquí us quedeu'.

Si a aquesta onada de desercions, se suma el fet que Jeremy Corbyn, líder dels laboristes, es troba a la picota, no és exagerat afirmar que el tauler polític al Regne Unit s'assenta sobre un banc de sorres movedisses: tots els lideratges estan posats en qüestió i no s'albiren alternatives sòlides de canvi.

Les paraules de Farage, que ha assegurat voler "recuperar la seva vida de tornada", han estat interpretades com un 'aquí us quedáis'.Ante la manca de resposta institucional, la societat britànica es troba en un moment de profund desconcert després del Brexit. La fractura que ha creat la decisió d'abandonar la UE no té parangó en la història recent del país. A més, l'economia ranqueja i moltes empreses amb els seus principals seus principals al Regne Unit estan buscant asil en altres països de la Unió. I, per si fos poc, s'han disparat les denúncies per casos de xenofòbia.

En aquest moment es pot dir que els principals impulsors del "Brexit" o han dimitit o estan a punt de fugir de la crema que s'acosta. ¿Qui liderarà el procés? Ja no queda pràcticament ningú dels que han estat fent campanya per la sortida de la UE. Així està el pati al Regne Unit després de l'Brexit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario