domingo, 17 de julio de 2016

El bloqueig polític costa mes de 1000 milions al mes

Foto: Mariano Rajoy, Pedro Sánchez y Albert Rivera durante el debate a cuatro del 13 de junio. (EFE)
Foto: Mariano Rajoy, Pedro Sánchez i Albert Rivera durant el debat a quatre del 13 de juny. (EFE)

El bolqueo polític dura ja a Espanya 29 setmanes, o 207 dies, o gairebé cinc mil hores. La manca de govern està ocasionant un veritable desfasament econòmic que a cada dia que passa és més profund. Cada mes que passa sense govern el dèficit pressupostari augmenta en 1.000 milions d'euros que el govern que entre sigui del color que sigui no tindrà més remei que abordar a costa de retallades o pujades d'impostos.

Fins ara, el país ha anat aguantant amb falta d'acords, gràcies, entre altres coses, al fet que els Pressupostos de 2016 es van aprovar abans de les eleccions del 20 de desembre. Però la situació ha canviat: és urgent començar a tramitar els comptes públics, però també aprovar els compromisos amb la Unió Europea perquè Espanya no només no es quedi enrere, sinó perquè no sigui sancionada per no complir les seves obligacions. Al juny, la Comissió Europea mantenia oberts 86 procediments d'infracció contra Espanya, al no tenir format un Govern que pugui prendre les mesures corresponents. El bloqueig podria costar fins a 230 milions d'euros en multes per no transposar de manera urgent 23 directives europees.

Segons un informe d'Exteriors, 32 d'aquests 86 procediments corresponen a supòsits d'incompliment del deure de comunicació en termini de normes de transposició de directives i recauen dins de la competència de l'Administració General de l'Estat. Els 54 procediments restants es refereixen a supòsits d'incorrecta aplicació del Dret de la UE i són competència tant de l'Administració General com de l'autonòmica.

Aprovació de lleis

Molts casos són transposicions que requereixen aprovar reials decrets llei o projectes de llei, però s'han excedit tots els terminis, ja que elGobierno en funcions no pot remetre un projecte d'aquestes característiques al Congrés per la seva aprovació.

Una quarta part dels procediments d'infracció es deuen a la no transposició urgent de directives europees. Segons l'informe d'Exteriors, Espanya presenta en aquest moment un retard en la transposició de 23 directives pendents en risc de multa. D'aquestes 23, 18 requereixen almenys d'una norma amb rang de llei per a la seva transposició.

Moncloa adverteix que resulta «urgent reprendre al més aviat la tramitació d'aquestes normes, perquè l'incompliment de les obligacions pot tenir repercussions econòmiques greus per a un Estat membre». El 2008, el Tribunal de Justícia va condemnar a França a una multa de 10 milions d'euros per falta de transposició d'una directiva. Les 23 directives que té pendents a Espanya podrien traduir-se, com a màxim, en 230 milions, tot i que fonts del Govern precisen que esperen que la quantitat es redueixi i «barallaran» al màxim per aconseguir-ho.

Executar sentències

A més de les directives que s'han d'assumir de forma urgent, hi ha altres procediments que exigeixen lleis per evitar sancions de la UE, com passa amb l'execució de sentències. Per exemple, hi ha un expedient obert al Ministeri de Foment per inexecució de la sentència del Tribunal de la Unió Europea sobre «estibadors», que pot ocasionar una multa de 27.522 euros al dia.

El Ministeri d'Hisenda té oberts 6 expedients que exigeixen modificacions de lleis fiscals, en assumptes com l'IVA aplicable als «cofre regal», el tipus mínim aplicable a l'impost especial de labors de tabac o l'obligació de declarar certs actius situats fora d'Espanya .

El Ministeri de l'Interior té dos expedients, un sobre l'aplicació de «retorn», i un altre sobre el reglament de comercialització d'explosius. ElMinisterio de Justícia també està pendent de dos expedients, el primer sobre les condicions d'exercici de la professió de procurador, i un altre sobre la compatibilitat de la legislació processal espanyola amb les clàusules abusives.

El Ministeri d'Indústria té diversos expedients de responsabilitat, un per la incorrecta transposició de les directives del «tercer paquet energètic». La Comissió considera que s'han traslladat al Dret intern de forma incorrecta diversos articles de les directives europees, en concret a les lleis del sector elèctric i del sector d'hidrocarburs.

En molts d'aquests casos, la Comissió Europea ha sol·licitat un calendari d'execució al Govern, i aquest ha explicat les condicions polítiques que s'estan produint a Espanya. En algun dels procediments, la Comissió ha donat una pròrroga fins a finals d'agost.

El bloqueig polític afecta així de manera directa a la relació d'Espanya amb la Unió Europea, i la multa podria ser considerable si no es resol la situació i es forma un Govern. Fonts de Moncloa subratllen que si el PSOE s'obstina a mantenir la paràlisi política a Espanya, això seríaauténtico «verí» per a l'economia del país. «Podem perdre inversions i els mercats donar-nos l'esquena. La incertesa és especialment perjudicial », adverteixen.

Sostre i Pressupostos

Si el PSOE s'enroca en el seu «no» a Rajoy a la investidura, les conseqüències no es quedarien en la política europea. Amb un Govern en funcions resulta impossible aprovar el sostre de despesa de totes les administracions públiques, del qual depenen els comptes de les comunitats, entre altres coses. Però tampoc seria possible començar a tramitar els pressupostos generals de l'Estat, que el Govern ha de presentar al Congrés dels Diputats abans d'octubre (com diu la Constitució). La impossibilitat de tramitar els comptes de 2017 portaria a una eventual pròrroga dels Pressupostos actuals, amb el que això suposa de fre per a l'ocupació o el creixement. Quant es formi Govern, aquest ha d'aprovar un quadre macroeconòmic que fixi els objectius i els compromisos per als pròxims anys.

Al costat de tot això, molts altres assumptes exigeixen un Govern plenament actiu, com la política de refugiats, els riscos del gihadisme i la resposta davant el Brexit, una cosa que hem de posar en el compte de passiu de tots i cada un dels quatre candidats, en la parate que els correspon, incapaços de posar-se d'acord mes per qüestions partidistes que per l'interès de la nació.

4 comentarios:

 1. Lidia Jimenez

  Que políticos tenemos bien pagados y no son capaces de llegar acuerdos como queréis llevar a buen puerto a un país retiraros y dar paso a quien pueda solucionar con ética con sentido común y con ganas de solucionar que existen personas con capacidad dar paso

  ResponderEliminar
 2. Manolo Roblas

  Solo queréis estar en la política para enriqueceros la política no es para enriquecerte es para que miréis por el pueblo si sabe hacerlo si no sabéis hacerlo Iro con los paletas si es que vales para eso

  ResponderEliminar
 3. Lidia Jimenez

  Que políticos tenemos bien pagados y no son capaces de llegar acuerdos como queréis llevar a buen puerto a un país retiraros y dar paso a quien pueda solucionar con ética con sentido común y con ganas de solucionar que existen personas con capacidad dar paso

  ResponderEliminar
 4. Antoni Sàbat Aguilera

  Que decidan un gobierno de una vez. Sean unos u otros a los catalanes ni unos ni otros van a favorecer nuestro deseo de separarnos de España

  ResponderEliminar