domingo, 31 de julio de 2016

Esclavitud del segle XXI - Treballs forçats per als veneçolans


El Govern veneçolà va fer un pas més en la seva espiral repressiva a l'imposar per decret a la població que qualsevol empleat pugui ser obligat a realitzar tasques agrícoles al servei de l'Estat per fer front a la crisi alimentària que afecta el país i que el president Nicolás Maduro es nega a reconèixer. El decret, oficialment publicat aquesta setmana, estableix que aquelles persones que treballin en empreses públiques i privades poden ser cridades a treballar en organitzacions estatals especialitzades en la producció d'aliments. Aquestes persones hauran de treballar temporalment en les explotacions públiques per un mínim de 60 dies, transcorreguts els quals els seus «contractes» poden ser renovats automàticament per un període extra de 60 dies després del que se'ls permetrà tornar als seus treballs originals.

El problema del desproveïment de productes bàsics es va iniciar fa poc més de tres anys i s'ha anat agreujant amb el pas dels mesos. Davant la creixent indignació popular i l'assetjament d'una oposició reforçada després de les eleccions legislatives de desembre de 2015 i convençuda que el chavisme ha conduït el país a la ruïna, el Govern de Nicolás Maduro ha aprovat nombroses mesures de tall estatalista per fer front a l'escassetat. Malgrat que cap d'elles ha donat resultat, el règim insisteix en elles i en què tots els problemes es deuen a la «guerra econòmica» que tèrbols poders capitalistes estarien lliurant contra la revolució bolivariana.

Però una aclaparadora majoria d'observadors independents culpen de la situació a la ineficiència i la corrupció de les autoritats. L'última veu a sumar-se a les crítiques va ser la d'Erika Guevara-Roses, directora per a Amèrica de l'ONG Amnistia Internacional, que ahir va adonar de la visita que ha realitzat al país per examinar la situació. El diagnòstic d'Amnistia és demolidor per al Govern: «La negació gairebé obsessiva de les autoritats veneçolanes que l'emergència econòmica implica una crisi humanitària al país, la seva falta d'autocrítica i la seva obstinació a no sol·licitar ajuda internacional estan posant les vides i drets de milions de persones en alt risc », va denunciar Guevara.

La responsable de l'ONG va descriure un panorama desastrós en què «una combinació letal» de manca d'aliments i medicines, unida a «altíssims nivells de criminalitat» i «persistents violacions dels drets humans» estan fent insostenible el dia a dia de la gent. Guevara va denunciar que la resposta oficial és exactament la contrària a la que l'emergència requereix i no va dubtar a assegurar que les «polítiques obstinades» de Maduro són «la recepta perfecta per a una catàstrofe èpica». "Tractar d'abordar la forta manca d'aliments en Veneçuela forçant a la gent a treballar al camp és com tractar de guarir una cama trencada amb una curita, "


Amnistia coincideix en la demanda de l'oposició, que exigeix ​​al Govern que obri el país a l'arribada d'ajuda humanitària internacional. «La negació gairebé obsessiva de les autoritats veneçolanes que l'emergència econòmica implica una crisi humanitària al país, la seva falta d'autocrítica i la seva obstinació per no sol·licitar ajuda internacional estan posant les vides i drets de milions de persones en alt risc», va alertar Guevara.

Malgrat el dramàtic panorama, l'Executiu segueix en els seus tretze. Mentre el president Nicolás Maduro es va passar dijous retent homenatge a Hugo Chávez en què hagués estat el seu seixantè fer dos anys, la diplomàcia bolivariana carregava contra Washington per urgir a la celebració del referèndum revocatori que promou l'opositora Mesa de la Unitat Democràtica i al qual el Consell Nacional Electoral es resisteix a posar data. El portaveu del Departament d'Estat, John Kirby, va reclamar que la votació se celebri «immediatament», una crida al qual va respondre la cancellera veneçolana, Delcy Rodríguez, al seu compte de Twitter. Rodríguez va censurar les «atrevides declaracions» de Kirby i va acusar els Estats Units d'violentar la sobirania de Veneçuela amb els seus «intrusives ordres».

El mateix autor de la resolució no pot esperar que es compleixin els seus objectius d'alleujar amb ella el sever malestar econòmic que afligeix ​​el país. Totes les tasques requereixen certa experiència perquè es facin bé. És cert, la resolució planteja que les persones requerides han de disposar dels coneixements tècnics per a l'activitat específica. Però enlloc detalla qui farà l'avaluació pertinent, ni com. Qüestions tan importants deixades en l'aire. A part que causarà més problemes a les empreses a descapitalitzar dels seus recursos de personal.

Així el règim de Maduro ha fet un pas més en el despropòsit i la tirania i ha imposat el treball forçat per decret de tal manera que tot empleat podrà ser obligat a treballar al camp per fer front a la crisi alimentària.

No hay comentarios:

Publicar un comentario