domingo, 24 de julio de 2016

El Govern català i les seves despeses en propaganda identitària


La propaganda de la Generalitat no entén de retallades. El Govern català gastarà 30 milions d'euros en propaganda en dos anys. El departament de Presidència acapara la major part de la partida, amb un total de 23,1 milions. Arena Media, Focus i Media Planning són les agències més beneficiades, el gruix d'aquestes partides és acaparat per la Conselleria de Presidència, amb 23.100.000, encarregada de les campanyes institucionals. El segueix el departament d'Economia, amb 2,7 milions; Interior, amb 1,4 milions; Cultura, amb 675.235 euros; Territori i Sostenibilitat, amb 422.580 euros; Empresa i Ocupació, amb 407.639 euros; Agricultura, amb 253.934 euros, i Benestar i Família, amb 94.260 euros.

Empreses adjudicatàries

En resposta a una pregunta parlamentària formulada per la diputada del PP Andrea Levy, el secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Jordi Vilajoana, informa que l'acord marc per a 2015 i 2016 ascendeix a 30 milions d'euros. La xifra correspon a la inclusió de publicitat institucional, tant en suport multimèdia, com en paper ia internet. El primer lot, corresponent a mitjans audiovisuals, va ser adjudicat a les empreses Media Planning Group SAU, Arena Media Communications Espanya SA, Carat España SAU i Focus Media SL. El paquet corresponent a premsa escrita va ser assignat a Media Planning, Carat Espanya i Focus, mentre que el digital se'l reparteixen Arena Media Communications, Netthink Iberia SLO, Proximia Havas SL i la UTE Kardumen Grau Clotet SL i NothingAD Comunicació.

Condicions tècniques

Així, els anuncis publicats en televisió sumen 5,9 milions, mentre que els que tenen suport escrit ascendeixen a 16,6 milions. La publicitat a la ràdio suposa una despesa de 3,7 milions ia internet, d'1,7 milions.

L'esmentada informació proporcionada per l'Executiu autonòmic, presidit ara per Carles Puigdemont, revela que la Generalitat va gastar gairebé un milió d'euros a l'exterior i 140.147 euros en producció.

En el plec de condicions tècniques, la Generalitat indica que la inserció de publicitat institucional s'ha de dur a terme "amb criteris d'implantació social i de difusió del mitjà informatiu corresponent, amb una consideració especial pels mitjans de comunicació locals i comarcals".

Gasto de la Generalitat en publicidad institucional entre 2015 y 2016.Despesa de la Generalitat en publicitat institucional entre 2015 i 2016.

Foment del català a la Comunitat Valenciana

El Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya va destinar només durant l'any passat prop de 615.000 euros a fomentar l'ús del català a la Comunitat Valenciana.

Tot i que l'Executiu que presideix Carles Puigdemont després de la renúncia d'Artur Mas ha reclamat a l'Estat set-cents milions d'euros per poder abonar la paga extraordinària als seus funcionaris, la Generalitat de Catalunya continua nodrint amb fons públics a entitats de la Comunitat Valenciana que coincideixen amb els seus postulats en matèria lingüística i identitària.

Així, d'acord amb la informació subministrada pel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) en el segon semestre del 2015, es van destinar un total de 294.666,41 euros a entitats, fundacions i empreses de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu de promocionar el català. La resolució està signada pel secretari general, Joaquim Nin Borredà, amb data del 18 de febrer de 2016. Aquesta xifra se suma als 320.000 euros que va destinar a la Presidència catalana a entitats de la Comunitat Valenciana en els sis primers mesos de l'any passat .

El mateix Puigdemont va apostar el passat 7 de febrer passat per protegir la llengua pròpia de la comunitat veïna al «País Valencià», on al seu judici s'han aplicat «nefastes polítiques lingüístiques» que l'han «amenaçat». Puigdemont, que s'ha referit a la Comunitat Valenciana pel nom no oficial que fan servir habitualment els nacionalistes, va realitzar aquestes declaracions en el transcurs d'un lliurament de premis organitzada per la Plataforma per la Llengua.

Escola de València: 127.000 euros

En el segon semestre de 2015, l'entitat més beneficiada va ser Escola Valenciana, amb un ajut de 125.000 euros per finançar «activitats de promoció del valencià en l'enseñenaza i l'ús social».

A aquesta subvenció se sumen altres 2.000 euros per «El Mural», que segons explica la Generalitat de Catalunya és «un programa radiofònic de contingut social i cultural en valencià».

L'actual conseller d'Educació del Govern valencià, Vicent Marzà, va formar part de l'entitat. Al març de l'any passat, l'Ajuntament d'Agullent (governat per Compromís, el partit de Marzà) va donar cobertura a un acte en el qual es van exhibir cartells amb mofes i insults a dirigents del Partit Popular i d'UPyD caricaturitzats. La jornada es va celebrar a l'interior de les instal·lacions d'una sala multiusos del consistori i davant la presència de nens, que van participar directament en l'activitat.

Imatge de les pintades contra polítics en un acte d'Escola Valenciana

L'acte es va celebrar en el marc «Trobades en Valencià 2015» organitzades per Escola Valenciana amb l'objectiu de reivindicar «una escola plurilingüe i intercultural; valenciana; pública, gratuïta i laica », d'acord amb els seus promotors. Escola Valenciana es va desmarcar de les pintades i va demanar disculpes als dirigents polítics (entre ells la llavors consellera d'Educació, María José Catalá i l'actual diputat nacional de Ciutadans Toni Cantó) que s'haguessin pogut sentir ofesos.

Edicions del País Valencià i ACPV: 374.900 euros

Tot i que les seves estretors econòmiques han portat la Generalitat de Catalunya ha reclamar l'assistència financera del Govern, el degoteig d'ajuts públics s'han mantingut per a empreses com Edicions del País Valencià, SA, que percep d'una banda 4.048,48 euros de subvenció per a la seva digital eltemps.cat i altres 90.244,2 euros per a El Temps. Edicions del País Valencià, SA va ser fundada per Eliseu Climent -líder històric d'Acció Cultural del País Valencià, fortament subvencionada al seu torn pel Govicentbierno català i que defensa les tesis dels «països catalans» -.

ACPV, de fet, va rebre 280.000 euros de subvenció en el primer semestre de l'any passat procedents de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. L'associació Tirant lo Blanc va percebre 10.000 euros i la Fundació Sambori altres 30.000.

Imatge d'arxiu de la junta directiva d'ACPV

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya també recull diverses línies dins de les ajudes estructurals als mitjans de titularitat privada «en català o aranès» en el segon semestre del 2015 a les empreses que dirigeFrancisco Javier Puig, germà del president del Govern valencià, Ximo Puig.

«Estendard del català» a Morella

En concret, s'habiliten 9.883,35 euros a Mas Mut Produccions, SLO per al digital amb seu a Morella comarquesnord.cat. Un mitjà que opto per Escollir el domini «.es» Perquè, segons expliquen sobre responsables, «Fa referència a la llengua catalana, siéndo un dels pocs medios de comunicació digitals del 'País Valencià' que utilitzen aquesta llengua per informar els Ciutadans ». A més, expressa super voluntat de ser estendard dels mitjans de comunicació en català.

El Govern català també ha atorgat una subvenció de 35.747,33 Eurosa Comunicacions dels Ports SA destinats a Nord Televisió, que emet a l'àrea d'influència de Morella, la localitat de la qual va ser alcalde Ximo Puig.

La Generalitat de Catalunya destina altres 27.743,05 euros a la mateixa empresa per a les emissions de Els Ports Ràdio.

El germà de Puig és el conseller delegat de les Comarques Nord S.A., una signatura que figura com la propietària de Mas Mut Produccions.

Imatge de Ximo Puig en un acte a l'UJI de Castelló-EFE

L'empresa també ha rebut subvencions del Govern valencià. El 9 de gener Comunicacions dels Ports va emetre un comunicat en el qual assegurava que Francesc Puig Ferrer, germà del president de la Generalitat, no és propietari de l'empresa, una entitat que compta amb més de cent accionistes sense existir cap soci majoritari, sinó que és personal directiu.

A la nota, l'empresa assenyalava que mai ha rebut ajudes directes d'administracions públiques i, quan ha accedit a alguna subvenció, ha estat a través de convocatòries públiques, obertes a totes les empreses que compleixin els requisits.

1 comentario:

  1. Jordi Blanch Massagué

    Doncs molt ben fet, amb la llengua i la cultura ni un pas enrere, no siguem com la resta.

    ResponderEliminar