lunes, 14 de noviembre de 2016

Ajuntaments de Barcelona i Madrid, pels okupes

Diverses persones, ahir, a la porta del Nou Pati Meravelles a Malasaña

El Patio Maravillas culpa Carmena de l'okupació: «No ens ha quedat una altra possibilitat». 
Amb el fred, el Patio Maravillas ha dit prou. O almenys així es pot interpretar el seu últim moviment. El col·lectiu, cansat d'esperar a la intempèrie -en un solar al carrer Antonio Grilo- al fet que l'Ajuntament li oferís un lloc on realitzar les seves activitats, va anunciar ahir l'okupació d'un edifici privat, però rehabilitat amb fons públics, al carrer de Sant Mateu, al centre de Malasaña. No obstant això, a les dotze de la nit, efectius de la UIP (Unitat d'Intervenció Policial) es van presentar al lloc i van procedir al desallotjament, segons ha informat el col·lectiu en el seu compte de Twitter.

Unes hores abans del desallotjament, els antisistema van justificar la seva acció dient que «no ens ha quedat una altra, ho hem intentat però no ens ha quedat una altra opció que okupar», va confirmar una portaveu del Patio Maravillas, que va lamentar que la nova seu del col·lectiu no es hagi aconseguit per vies institucionals, com es donava per fet quan Carmena i el seu equip de regidors, entre els quals hi ha diversos integrants del Pati -com Carlo Sánchez Mato, Nacho Murgui, Guillermo Zapata o Celia Mayer, van desembarcar al Palau de Cibeles. «Pensàvem que amb el canvi de Govern s'obria una finestra d'oportunitat, però aquesta finestra s'ha quedat molt petita per a nosaltres. No teníem lloc en aquest context », va lamentar la portaveu, que les relacions amb el consistori no travessen pel seu millor moment:« Al llarg d'aquest temps hem mantingut diversos períodes de negociació amb ells, que no obstant això porten bastant estancats des de fa tres o quatre mesos; des de llavors no ens hem reunit amb l'Ajuntament ».

I aquest distanciament ha provocat aquesta nova okupació que, malgrat haver estat anunciada ahir, es va produir de forma efectiva fa més temps. Tant integrants del col·lectiu com a fonts de la Delegació del Govern han manifestat que la presa de l'immoble es va produir fa una setmana. Es tracta d'un edifici de gran envergadura, quatre altures i propietat privada que, per als treballs de rehabilitació, hauria rebut diners públics, segons va especificar el Patio Maravillas en el seu comunicat.

L'objectiu a okupar aquest nou edifici al mateix barri on fa gairebé una dècada va començar la marxa del col·lectiu segueix una premissa clara, "dotar Malasaña d'un centre social" va especificar el seu portaveu, que també ha assenyalat que, en prendre-ho, es van trobar el complex en un estat de «complet abandó».
en obres

Per això, la principal activitat que es desenvolupa actualment al lloc és la de desenrunament i condicionament. En la seva estada central, que antigament era una sala de festes, unes 20 persones s'afanyaven ahir a netejar el terra mentre fora, diversos dels seus companys, feien guàrdia a la porta per evitar un possible desallotjament, que finalment es va produir. De la mateixa manera, membres del col·lectiu van denunciar a través de les xarxes socials que el desallotjament es va produir sense l'ordre judicial.

Edifici 'okupat' de Can Vies

Colau llença la tovallola

A Barcelona l'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, segueix demostrant la seva connivència amb el moviment okupa. Ara, Colau reconeix en un escrit que no ha pogut comprovar l'estat de l'immoble ni les activitats que allí es realitzen des que va arribar a l'Alcaldia. Es pressuposava que el perfil activista de l'alcaldessa -que en el seu dia va participar en okupaciones- li permetria una interlocució fluïda amb els okupes de Can Vies. No obstant això, el govern de Barcelona acaba d'admetre que «mai s'han pogut fer inspeccions a l'interior de Can Vies perquè els ocupants no han permès l'accés».

Els populars s'havien interessat pel nombre d'inspeccions que havia realitzat el consistori «per garantir el compliment de les ordenances municipals» des que Trias va permetre als okupes tornar a Can Vies; i també havien preguntat «quantes d'aquestes inspeccions havien acabat en expedients sancionadors». Aquesta segona qüestió ni tan sols va ser resposta pel Govern de Colau en haver admès directament que els seus tècnics no han trepitjat Can Vies.

El PP també va preguntar a l'Executiu municipal si l'Ajuntament ha atorgat en aquest temps «algun tipus de permís o llicència per poder realitzar diferents activitats o obres a l'interior de l'immoble». La resposta a aquest punt sí va ser clara: «No s'ha atorgat mai cap permís ni llicència», aclareix el Govern de Barcelona en comú als populars, per certificar que la reconstrucció de l'edifici -que va ser parcialment enderrocat per Trias després del desallotjament- continua avançant sense el vistiplau de cap tècnic municipal. De la mateixa manera, segons la resposta de l'Executiu local, els actes culturals i festes que habitualment tenen lloc a Can Vies es produeixen sense que el consistori controli el seu aforament ni faci cap tipus de control per garantir la seguretat dels seus participants ni per evitar les molèsties que puguin generar als veïns de l'entorn de la finca, situada al barri de Sants i que porta 19 anys okupat.

Per al Govern de Barcelona aquesta última qüestió no resulta preocupant, segons es desprèn de l'última part de la seva resposta al PP, en què assegura que, des que es reokupó Can Vies fins a l'actualitat, l'Ajuntament només ha rebut 21 trucades amb queixes relacionades amb els actes que realitzen els antisistema que la freqüenten. A més, sosté el Gabinet de Colau, 16 d'elles es van produir el 2014 i només cinc en 2015 i 2016.

Al juny de 2014 Trias va permetre als okupes tornar a Can Vies durant un termini màxim de 30 mesos a canvi que sol·licitessin una llicència per a la seva reconstrucció. Aquesta última condició ja s'ha incomplert perquè l'edifici es segueix aixecant sense llicència de l'Ajuntament, i el termini fixat per l'exalcalde està a punt de ser superat. Ja han passat 29 mesos des de llavors i Can Vies segueix en peu, el que impossibilita completar la cobertura de les vies de l'estació de Sants. Aquest projecte, aprovat per unanimitat durant l'últim Govern socialista, ha avançat fins a arribar a Can Vies i roman paralitzat perquè Colau es nega a demolir la finca okupada.

L'alcaldessa de Barcelona es proposa reformular el planejament urbanístic per a finalitzar la cobertura de les vies de Sants esquivant Can Vies, però per a això haurà d'aprovar un nou projecte. Per fer-ho, buscarà el suport d'ERC i la CUP i del seu soci de Govern, el PSC.

Els socialistes van idear el pla vigent, que preveu l'enderroc de Can Vies, i fa uns mesos van manifestar públicament que la seva primera decisió quan entressin a l'Executiu de Colau seria tirar a terra l'edifici okupa, cosa que va generar un gran malestar a Barcelona el Comú . No obstant això, la postura del grup municipal liderat per Jaume Collgoni sembla haver canviat i ja s'obre a mantenir en peu la finca sempre que la decisió sigui ratificada en el ple. Dit d'una altra manera, el PSC està disposat a empassar amb la decisió de Colau i permetre que els okupes romanguin a l'edifici de l'Ajuntament, però, a canvi, almenys exigeixen fer-ho respectant la llei, no vorejant-la.

No hay comentarios:

Publicar un comentario