sábado, 26 de noviembre de 2016

De què han servit 60 anys de revolució a Cuba?

Photo published for Muere Fidel Castro, un tirano embaucador

Ha mort Fidel Castro i només cal desitjar-li que descansi en pau i que per fi el tirà deixi la llibertat de triar el seu camí al poble cubà, ara amb les famílies partides en dos. Entre els que resten a l'illa de Cuba i els que estan en l'exili expulsats per la seva sagnant dictadura que ha perdurat seixanta anys.

Va prometre llibertats als cubans, els va trair i va calcar el model soviètic de govern. Va acabar amb un dels països més pròspers d'Amèrica Llatina i delmar i va dispersar a la classe empresarial, fent pols l'aparell productiu. Tres generacions de cubans no han conegut altres governants durant cinquanta i tants anys de partit únic i terror.

Va estendre l'educació pública i la salut, però aquesta dada l'incrimina encara més, ja que confirma el fracàs d'un sistema amb molta gent educada i saludable incapaç de produir, famolenca i entristida per no poder viure tan sols com a classe mitjana, el que els precipita a les basses. Va afusellar milers d'adversaris. Va mantenir a les presons a desenes de milers de presos polítics durant molts anys. Va perseguir i assetjar als homosexuals, als cultivadors del jazz o el rock, els joves de pèl llarg, als que escoltaven emissores estrangeres o llegien llibres prohibits. Va imposar un mascle ferotge i rural com a estereotip revolucionari.

El 20% de la societat va acabar exiliada. Va crear una societat coral dedicada públicament a les lloances del Cap i del seu règim. Per la seva malaltissa recerca de protagonisme, milers de soldats cubans van resultar morts en guerres i guerrilles estrangeres dedicades a crear paradisos estalinistes o a destruir democràcies com la uruguaiana, la veneçolana o la peruana dels anys seixanta. No tenia escrúpols polítics. Es va aliar a Corea del Nord i la teocràcia iraniana. Va recolzar la invasió soviètica a Txecoslovàquia. Va defensar als goril·les argentins en els fòrums internacionals. El 90% del seu temps ho va dedicar a jugar a la revolució planetària.

Han estat moltes persones les que han mort per culpa de Fidel Castro. Per culpa d'un comunisme que a tants europeus els ha servit per divertir-se amb una revolució que, vista de lluny, els donava una alegria al cos. Per què tants parlen de l'exili cubà com si els culpables fossin els exiliats, i no els que han convertit la meravellosa illa en un lloc invivible?

Als polítics no cal valorar-no pels seus discursos sinó per la millora del país durant el seu govern i per les obres realitzades Fa seixanta anys va aparèixer a Santiago al costat d'un grup d'homes per alliberar Cuba de la qual el cobdícia l'enorme corrupció existent. Llavors Cuba era un estat pròsper. el segon del continent americà i molt mes ric que Espanya. Deixa un país molt pitjor del que ho va rebre com a un heroi. La història el condemnarà. És qüestió de temps.

No hay comentarios:

Publicar un comentario