lunes, 21 de noviembre de 2016

Les incerteses del pacte PNB i PSOE

Idoia Mendia i Iñigo Urkullu.

El pacte de govern assolit entre Iñigo Urkullu i Igoia Mendia al País Basc entre el PNB i el PSE que es va a signar avui amb una extensió de 70 folis i 7 compromisos bàsics, redactat per sorpresa a esquena de la gestora socialista, pot dotar d'una certa estabilitat al govern del nostre país, però no ajudarà a normalitzar el cisma actual dins del PSOE. EL PSE ha cuinat el seu pla a esquena de la gestora que ha multiplicat el malestar a Ferraz i delata que estava ja prèviament cuinat pel PNB i pactat fa temps amb els partidaris de Pedro Sánchez, que conté diversos punts que poden generar nous fronts en un PSOE en aquest moment sense cap lideratge clar i com a conseqüència augmentar la pressió nacionalista enfront del govern central.

Es dóna un termini de vuit mesos per a la reforma de l'Estatut de Guernica que conté la definició de pais Basc com "Nació" i el genèric "dret a decidir" respectant els elements de dret jurídic espanyol que tants maldecaps ha estat donant a Catalunya des que Maragall i Zapatero van signar aquell famós pacte a l'Estatut.

El document preveu una proposta per al desarmament definitiu d'ETA, amb una declaració prèvia de la banda sobre el seu caràcter "irreversible i incondicional", així com el compromís amb una política penitenciària que inclogui, tant "el reconeixement del dany causat" com l'acostament dels presos de la banda.

El document defensa, així mateix, una política penitenciària "fonamentada en la promoció activa dels principis legals d'individuació, humanitat, reconeixement del dany causat i reinserció", una de les conseqüències seria "el suport al trasllat de les persones preses a presons properes a el seu entorn familiar ".

Ferraz d'entrada, estaria disposat a reeditar un període de compromís i col·laboració entre tots dos partits. Junts van dotar d'estabilitat i moderació política a la comunitat autònoma durant dotze anys. Entre 1987 1998.

Ara 18 anys després el problema per la gestora és un altre. D'una banda, Ferraz tenen l'última paraula. Qualsevol acord d'aquest tipus ha de ratificar un Comitè Federal del PSOE, i més tractant-se d'un pacte amb nacionalistes. La gestora qüestiona més que l'actual PSE hagi de prestar-se a ser la crossa d'un PNB que ha quedat reduït a les eleccions del passat 25 de setembre a quarta força al Parlament basc. Implicaria acatar sense contestació dels postulats nacionalistes a canvi d'un grapat de carteres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario