viernes, 25 de noviembre de 2016

La reunió del govern amb patronal i sindicats

Las seis claves de la reunión de Rajoy con patronal y sindicatos

El president del Govern, Mariano Rajoy, al costat de la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez i els líders sindicals i de la patronal CEOE-Cepime, ahir a La Moncloa.

Tal com s'havia compromès Mariano Rajoy en el seu discurs d'investidura, avui es va produir la primera reunió a tres bandes amb patronal i sindicats per tractar de rellançar el diàleg social. La trobada va transcórrer en un ambient de cordialitat i sintonia en el fonamental: bona disposició de totes les parts a iniciar una negociació sobre els assumptes que més preocupen a la ciutadania. Però, malgrat aquest clima d'aparent entesa, cadascuna de les parts va fixar les seves línies vermelles.

El president va establir com a límits el Pressupost, que haurà de complir amb els compromisos subscrits amb Brussel·les, i no tirar per terra les reformes que han funcionat. La patronal ha advertit que les mesures que es pactin no poden comprometre la recuperació i la competitivitat de les empreses.

I, per la seva banda, els sindicats van apel·lar a la necessitat que els treballadors guanyin poder de compra i els beneficis de la millora econòmica comencin a arribar de manera inequívoca a tota la societat. Va ser, com en qualsevol procés negociador que es preï, la primera presa de contacte on l'habitual és fixar l'agenda, els temes a tractar i les postures maximalistes de les que parteixen uns i altres.

Procés de diàleg

No obstant això, crida l'atenció que el primer dia la reunió acabés amb l'emissió d'un comunicat conjunt de totes les parts, cosa reservada en exclusiva als grans assumptes d'Estat o, com a molt, a les ocasions en què es vol informar de l'acord assolit, però no a la mera intenció d'intentar el consens com va ser el cas d'avui.

En aquest comunicat, Govern i interlocutors socials van considerar que ja que ja existeix un Gabinet amb plens poders que pot legislar, "cal adoptar mesures urgents en el marc del diàleg social per a la millora de la qualitat en l'ocupació, facilitar l'activació dels aturats de llarga durada, la millora en la implementació de la Garantia Juvenil Europea, i l'establiment d'una estratègia per a la fixació del salari mínim interprofessional (SMI), entre altres, que seran objecte de treball i anàlisi en el marc del diàleg social " .

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va anunciar que els treballs de les diferents comissions que es van a organitzar per abordar de manera específica cada un dels temes començaran immediatament, ja que l'aprovació, entre altres assumptes, del nou SMI urgeix perquè pugui estar a punt a començaments de 2017.

Matèries a pactar

D'aquesta manera, aquest gran pacte de rendes i ocupació que busca subscriure l'Executiu no és altra cosa que un acord polièdric, ja que conté diversos consensos que, depenent de l'assumpte, ha de ser bipartit, a tres bandes i fins i tot molts més plural si es amplia l'espectre polític.

En matèria de SMI, per exemple, el Govern, conscient de la seva debilitat parlamentària i després de la proposició de llei aprovada aquesta setmana en què s'insta a elevar de forma substancial el salari mínim, ha decidit canviar d'actitud. Enfront del que venia sent costum de remetre a patronal i sindicats una proposta per incrementar l'SMI poc abans de la seva aprovació, Báñez va invitar ahir els agents socials a què remetin al ministeri les seves propostes la setmana que ve. Amb aquestes i tenint en compte l'evolució esperada dels preus, la productivitat i la conjuntura general de l'economia, el Govern es va comprometre a elaborar la seva proposta i a tractar d'arribar a un consens amb patronal i sindicats abans de l'aprovació definitiva.

En el cas dels salaris dels funcionaris, el pacte s'haurà d'aconseguir el si de la Mesa de la Funció Pública, entre Govern i sindicats del sector públic, una negociació que Rajoy també es va comprometre a impulsar a la major brevetat. Millora de la qualitat en l'ocupació i pensions són les altres dues grans àrees que ahir tots van establir com a prioritàries i en les que, de nou, l'acord a tres bandes sembla imprescindible.

Reforma laboral

La derogació de la reforma laboral es presenta, a priori, com un dels grans esculls que caldrà salvar si es vol obtenir la foto final de la rúbrica d'aquest gran acord.

Els sindicats van insistir que ha arribat el moment de revisar les reformes empreses, analitzar el que no funciona i canviar-lo. Si l'Executiu es resisteix, no van dubtar a amenaçar amb la tàctica de la mobilització, tot i que ahir no tocava mostrar, només iniciar el diàleg, una imatge de confrontació irreconciliable. El Govern va respondre, en primera instància, un no rotund a aquests canvis al·legant al fet que no es pot tirar per terra la recuperació. No obstant això, en la seva compareixença davant els mitjans la ministra Báñez va admetre que l'Executiu veurà amb bons ulls tots aquells retocs que hagin pactat prèviament patronal i sindicats.

El president de la CEOE, Joan Rosell, es va mostrar conciliador a l'assegurar que encara que la reforma laboral ha evitat molts acomiadaments i tancaments d'empreses, en el text actualment en vigor hi ha aspectes sens dubte "millorables". De nou, l'objectiu comú és clar: "abaixar la taxa d'atur de dos dígits com més aviat millor". Així, els retocs de la reforma laboral poden constituir els primers passos per millorar la qualitat en l'ocupació, però a més, preveuen parlar de com impulsar el marc de les relacions laborals o enfortir la negociació col·lectiva. En aquesta línia, esperen no desaprofitar l'oportunitat d'abordar la polèmica de la racionalització dels horaris i com avançar en promoure i aconseguir majors nivells de conciliació.

Salaris

A més d'un pacte per consensuar l'increment de l'SMI, tal com s'esperava ahir es va parlar i molt de salaris. Tot i que en l'àmbit privat és obvi que el Govern no té res a dir a l'acord que en paral·lel negocien ja patronal i sindicats per renovar el pacte salarial de cara a 2017, la veritat és que tant Pepe Álvarez (UGT), com Ignacio Fernández Toxo ( CC OO) van insistir al president que les mesures que es posin en marxa durant aquesta legislatura han de tenir com a objectiu consolidar la recuperació per afavorir les oportunitats i reduir la desigualtat.

De fet, Báñez ha reconegut que a l'executiu creuen que donada la situació de les empreses avui és possible augmentar els salaris i fer cada dia més competitives a les companyies, sense oblidar "que segueix sent necessari crear almenys 500.000 llocs de treball a l'any" . Per això, es va mostrar segura que "els sindicats i les organitzacions empresarials estaran a l'altura de la seva responsabilitat". No obstant això, les posicions en aquest assumpte, en aparença, encara es mantenen llunyanes. Mentre CC OO i UGT proposen que els sous en l'empresa privada s'incrementin el proper any entre un 1,8% i un 3% per propiciar que els treballadors comencin a recuperar part del poder adquisitiu perdut durant els pitjors anys de la crisi; a CEOE-Cepime admeten que la seva proposta se situa a l'entorn del 1,5% perquè "aigües avall, cal veure el que està passant en la negociació subsectorial de les empreses".

En aquest context, Rosell i Garamendi van recordar que tot i que l'acord de salaris va recomanar alces de sous per al 2015 de fins al 1%, la realitat va demostrar que les empreses van subscriure després de mitjana pujades del 0,7%. I per a aquest exercici, enfront d'una recomanació de millores retributives de fins a un 1,5%, les últimes dades oficials sobre salaris pactats en conveni s'estableixen revaloritzacions que tot just estan sobrepassant l'1%.

Atur de llarga durada

Dins de l'objectiu de reduir la desigualtat, que com en el cas de la lluita contra l'atur tot van ser felicitacions i bons propòsits, Govern i interlocutors socials es van fixar com a objectiu augmentar i millorar la protecció a la desocupació, amb especial atenció als aturats de llarga durada, així com impulsar les polítiques actives d'ocupació. Així mateix, tots van estar d'acord en que és imprescindible continuar avançant per perfeccionar el funcionament de la Garantia Juvenil Europea a Espanya, així com posar en marxa altres mesures que siguin capaços de reduir l'encara voluminós atur dels joves.

Pensions

Al Govern li agrada dir que la millor política per garantir la sostenibilitat de les pensions és la creació d'ocupació, per aquest motiu no és casual que dins del diàleg social que ara tracta d'impulsar-s'hagi deixat per a l'últim punt a abordar (tot i que no per això menys important) el consens per al "enfortiment del sistema públic de pensions". En aquest assumpte, els agents socials van reconèixer que la negociació haurà d'esperar a conèixer les recomanacions que farà la Comissió del Pacte de Toledo per on d'aquí a la primavera està previst que compareguin tant diferents alts càrrecs de l'Executiu, com a membres de les organitzacions patronals, sindicals , associacions d'autònoms i altres agents econòmics i socials.

En aquest cas l'acord haurà d'ampliar-a l'espectre polític, ja que una reforma integral com la que es pretén emprendre necessitarà comptar amb el màxim suport parlamentari possible. Per a l'any que ve i, a l'espera de confirmació, aquestes prestacions no està previst que augmentin més del 0,25%. Si Rajoy aconsegueix que sindicats i patronal pacten retocs a la reforma laboral, es posin d'acord en matèria salarial i siguin capaços d'articular mesures per a la millora de la qualitat de l'ocupació, el consens en pensions pot ser la confirmació definitiva que aconsegueixi per la via econòmica el que va a tenir molt difícil en el pla polític.

Escalfar el carrer

El secretari general de Comissions Obreres (CCOO), Ignacio Fernández Toxo, per tal de començar a escalfar carrer, ha anunciat aquest divendres que el seu sindicat i UGT convocaran mobilitzacions a tot el país per al 15 de desembre i una gran manifestació sindical i social el diumenge 18 de desembre a Madrid.

Pablo Iglesias i Fernández Toxo. (Foto: EFE)

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ja s'havia reunit dies abans amb el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo a la seu del sindicat, va oferir el suport de la formació estatge de cara a la convocatòria d'una vaga general. Esglésies continua entestat a mobilitzar les bases i que, fins i tot, els seus diputats estiguin al carrer recolzant tot tipus de manifestacions i moviments socials. Pel que Iglesias va dir Toxo que compten amb el seu "suport absolut".

Un missatge que de seguida que va ser respost per Fernandez Toxo desaparegut des de fa mesos, va assenyalar que ara no és temps de vagues generals, ja que tenien pendent una reunió amb la patronal i el Govern de la Nació. "No és el moment de parlar de vagues" i ha advocat per esperar la resposta del Govern a les propostes sindicals. De moment han començat a parlar sobre la necessitat d'un augment del salari mínim i un augment dels salaris dels treballadors que haurien quedat desfasats després de diversos anys de congelació salarial alguna cosa reconegut per la patronal i el govern.

No hay comentarios:

Publicar un comentario