miércoles, 30 de noviembre de 2016

Els tirans del món es reuneixen en l'homenatge a Fidel Castro

La plaza de la Revolución acoge el acto de despedida al exdictador cubano

En l'àmplia esplanada, sota els retrats del Che Guevara i el també revolucionari Camilo Cienfuegos, grups de cubans de totes les edats van acudir en un ambient de recolliment a acomiadar al seu antic comandant en cap, en l'últim acte d'homenatge a l'Havana abans que les seves restes viatgin des d'aquest dimecres cap a Santiago de Cuba.

El funeral de Fidel Castro ha tingut una escassa participació de mandataris d'alt nivell. Els països seriosos, les democràcies occidentals, no han volgut legitimar a qui durant tant de temps va causar tant dolor al seu poble. Només França ha enviat a la seva ministra de Medi Ambient, Ségolène Royal, la resta dels països europeus ho van fer amb figures diplomàtiques de menor importància.

Vladímir Putin, tampoc ha assistit, destacant les absències dels EUA, Xile, Brasil i Argentina. Per part dels Estats Units, representen al Govern del president Barack Obama el seu assessor adjunt de seguretat nacional, Ben Rhodes, i l'ambaixador a l'Havana, Jeffrey DeLaurentis. Els mitjans estatals parlen d'unes 50 delegacions oficials, que inclouen també diversos primers ministres del Carib.

Va assistir el rei emèrit Joan Carles i crec que el nostre Govern s'ha equivocat enviant a tan alta representació a aquest funeral, ja que haver de fer-se amb coneguts dictadors sense escrúpols i fins provats genocides, no ho justifica ni tan sols per intentar mantenir les relacions comercials, sobre sobretot en el camp del Turisme, amb un país que en realitat viu del narcotràfic i de la prostitució.

D. Juan Carlos va tenir al costat a l'veneçolà Nicolás Maduro, a l'bolivià Evo Morales, l'equatorià Rafael Correa, i al nicaragüenc Daniel Ortega, tots ells destacats dirigents de l'ALBA, Aliança Bolivariana per als Pobles d'Amèrica, a més de la representació africana encapçalada per els dictadors Robert Mugabe de Zimbabwe i Teodoro Obiang de Guinea Equatorial, i molts altres impresentables.

Els diferents dirigents d'esquerra que han pres la paraula han enaltit la figura de Fidel Castro i s'han compromès a mantenir viu el seu llegat en defensa dels desfavorits i contra l'imperialisme. Quatre llargues hores de llaunes interminables dels dirigents bolivarians han portat a l'ensopiment els assistents a aquest acte.

El germà del comandant mort i actual president cubà, Raúl Castro, va tancar l'acte amb un un encès «fins a la victòria sempre!». El públic li va correspondre cridant: «Raúl, amic, el poble està amb tu».

Raúl Castro rinde tributo a su hermano en una imagen distribuida ayer por el diario oficial Granma

No hay comentarios:

Publicar un comentario