miércoles, 16 de noviembre de 2016

L'un per l'altre, la casa sense escombrar

Carles Pellicer, alcalde de Reus

El dramàtic mort d'una dona gran que va morir a Reus l'incendi de l'habitatge on residia a causa d'una espelma que va prendre en el matalàs i a la qual se li havia tallat la llum per impagament. La polèmica està servida ja que L'Ajuntament de Reus ha denunciat que la companyia Gas Natural, que subministrava la llum al pis que es va incendiar la matinada de diumenge a dilluns, no va notificar als serveis socials de l'Ajuntament el tall de subministrament, com estan obligats per la llei de pobresa energètica 24/2015.

La companyia ha emès un comunicat en el qual lamenta la mort de la veïna i en què assegura que disposa d'un "canal exclusiu" per a casos de "vulnerabilitat" però que la morta no figura a la llista que l'Ajuntament de Reus, governat per ERC els havia facilitat.

Gas Natural va emetre un comunicat en què lamentava la mort de la veïna de Reus i en què assegurava que disposa d'un "canal exclusiu" per a casos de "vulnerabilitat" però que la morta no figura a la llista que l'Ajuntament de Reus els havia facilitat i que, per tant, no disposava d'informació relativa de la seva vulnerabilitat per evitar el tall de subministrament. En aquest sentit la companyia assegurava que aquest mateix any han estat atesos per aquest canal 88 clients als quals no se'ls ha deixat sense corrent elèctric.

Maria Campuzano, de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, ha denunciat que les empreses energètiques no compleixen la llei 24/2015, que els obliga a notificar als serveis socials de cada municipi quan van a tallar el subministrament a un habitatge, de tal manera que els consistoris puguin comprovar si es tracta d'una família en risc de vulnerabilitat i així paralitzar el procés. Campuzano també ha criticat que la Generalitat no obligui les empreses a complir la llei.


Després apareix El diputat d'ERC, Gabriel Rufián, ha patit una relliscada a twitter quan ha volgut relacionar la mort de la dona de Reus amb la suspensió del TC del decret català que prohibia els talls de llum per impagament. "Recordeu-vos d'això la propera vegada que et diguin radical", ha escrit el republicà adjuntant una notícia on s'explica que l'anciana tenia la llum tallada i ha mort en un incendi causat per una espelma.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca li ha respost recordant-li que el "Govern català (del qual ERC forma part) porta un any i mig incomplint la llei 24/2015 i permetent talls il·legals". Rufià ha seguit la cadena de missatges recomanant a la PAH que es llegís una altra notícia on s'explica la suspensió del Tribunal Constitucional. La Plataforma ha tornat a respondre i li ha etzibat "Respira i continua llegint el teu notícia".

L'entitat li ha adjuntat un fragment de la notícia que el mateix Rufián havia enviat on s'informa que l'anul·lació del TC "no té cap efecte sobre les persones vulnerables a Catalunya, ja que l'estiu passat es va aprovar la llei 24/2015 i que estableix mesures alternatives per lluitar contra la pobresa energètica com el principi de precaució ". "A llegir més diputat!", Ha reblat la PAH a Rufián.

 

La resposta del diputat de Catalunya Si que és Pot, Albano Dante, ha demanat a Rufián que ajudi a desfer el malentès i ha criticat que la Generalitat no hagi encara desenvolupat el reglament de la llei 24/2015. Dante ha afegit que "no es pot fer broma" amb la pobresa energètica i ha criticat que hi hagi "persones de rellevància política que no aportin la informació real i concreta". "En política veure qui es fica el zasca més enginyós dóna rèdits", ha lamentat.

Total que tenim a una dona gran morta a causa d'un tall de llum, fet que tots volen eludir la seva responsabilitat i al mateix temps treure avantatges polítics davant l'adversari polític no ha estat ni notificat, ni ningú tenia obligació de fer-ho, ja que la Generalitat de Catalunya de la qual formen part els partits ara mateix estan a punt de brega, han deixat de complir la seva obligació en no redactar una nova llei que substitueixi la llei 24/2015 anul·lada pel TC i no remetre de nou al Parlament per a la seva aprovació i desenvolupament, dedicat com està a la desobediència al TC ia tot el que els vingui de Madrid

Total, que ara tothom es treu la responsabilitat, l'única cosa certa és que una llei que hauria de bona per a aquestes persones en perill de vulnerabilitat, un cop complerta la fase de demagògia i publicitat, no aquesta en vigor gràcies a la deixadesa o incompetència d'alguns polítics dins de les nostres institucions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario