miércoles, 28 de junio de 2017

40 aniversari de la democràcia al nostre país

El Rey avisa: “Fuera de la ley solo hay arbitrariedad, imposición e inseguridad”
El Rei avisa: "Fora de la llei només hi ha arbitrarietat, imposició i inseguretat"

La celebració del 40 aniversari de la democràcia a Espanya ha portat al record uns anys en el la generositat i l'esforç esforç que des de diferents visions polítiques van donar pas a una gran transformació del nostre país des d'un dictadura que duru altres quaranta anys i la seva homologació respecte a les primeres democràcies mundials.

Qui ha viscut la meitat de la seva vida sota la dictadura del general Franco i qui durant aquests últims anys ha intentat treure a la llum els múltiples defectes de la nostra jove democràcia, té la perspectiva i autoritat suficient per certificar que aquests últims quaranta anys han estat per l'espectacular desenvolupament democràtic i econòmic del nostre país, en contra de l'opinió d'alguns que la desqualifiquen i van muntar actes paral·lels fora del Congrés, segueixen fent el possible per al retorn als anys 30 del segle passat.

Durant la seva intervenció, el Príncep Felip va recordar com, al llarg de la història, «els espanyols se sentien, però no s'escoltaven; es veien, però no es miraven; es parlaven, però no s'entenien i menys encara es respectaven ». Va explicar com les successives Constitucions no van ser capaços «de garantir l'estabilitat política, el progrés social i econòmic ni la convivència en pau i llibertat que els espanyols anhelaven». «Va ser una època convulsa i incerta, en la qual se succeïen els pronunciaments i els cops d'estat, les guerres i la violència. Es derrocava una i altra vegada tot el que abans s'havia construït », va manifestar. Va recordar aquells temps en què «l'adversari polític era un enemic al que calia excloure de la vida pública, i no un rival».

El Rei ha afirmat aquest dimecres davant les Corts que «cap camí que s'emprengui en la nostra democràcia pot -ni de- conduir a la ruptura de la convivència» i «menys encara, a un camí que divideixi els espanyols o trenqui l'esperit fraternal que ens uneix ». El príncep Felip VI ha fet aquesta advertència en l'acte commemoratiu de les primeres eleccions democràtiques que s'ha celebrat al Congrés dels Diputats, on ha estat interromput amb aplaudiments mitja dotzena de vegades i, en acabar, el seu discurs va rebre una ovació que es va perllongar durant més de dos minuts.

El Rei emèrit Joan Carles I ha estat el gran absent de l'acte en commemoració del 40 aniversari de les primeres eleccions democràtiques que avui s'ha celebrat al Congrés dels Diputats. Pocs han entès que qui va ser protagonista en primera línia de la Transició no hagi estat present en l'homenatge que s'ha rendit als diputats i senadors de la Legislatura constituent que van començar a desbrossar el camí de la reconciliació i van emprendre la feina de redactar una Constitució per a tots els espanyols.

Joan Carles I no ha acudit a la seu de la sobirania nacional perquè la Casa del Rei no ho ha considerat oportú. S'han adduït des Zarzuela raons protocol·làries en virtut de les quals resultava difícil trobar-li un lloc en l'hemicicle en què el lloc més destacat havia d'estar reservat per al seu fill, Felip VI. Crec que la Zarzuela s'ha equivocat ja que el rei emèrit Joan Carles I com un dels principals artífexs de la democràcia, hauria d'haver estat present en aquesta commemoració.

No hay comentarios:

Publicar un comentario