domingo, 25 de junio de 2017

New York Times opina sobre el tema català


The New York Times ha publicat un article donant suport a la celebració del referèndum a Catalunya. La solució de 'New York Times' per a Catalunya: permetre el referèndum i que es voti "no". D'aquí a un contundent editorial del rotatiu nord-americà proposa a l'Estat donar millor tracte econòmic a Catalunya i negociar amb els polítics catalans una "solució política" i mostra la ignorància de qui escriu aquesta editorial de la situació i lleis espanyoles, que no pot comparar-se als casos del Quebec i Escòcia.

Després d'una descripció sobre l'estat de Catalunya que no s'até a la realitat actual on es posa l'accent en una falta de llibertats que no és real i la indigència econòmiques de la Generalitat sense entrar en les causes que l'estan generant, el diari nord-americà The New York Times ha emplaçat a Espanya a "negociar de bona fe" amb Catalunya per aconseguir "una solució política". Finalment el diari es mostra favorable a la celebració d'un referèndum, però no de la independència.

El text, titulat El desafiament de Catalunya a Espanya, analitza la situació després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciés que hi haurà un referèndum l'1 d'octubre. L'actitud feia els líders de la independència catalana, assenyala l'article, "probablement només ha incrementat l'entusiasme d'una mesura amb un suport qüestionable".

El text segueix posant en antecedents al lector americà i fa memòria de l'anterior consulta del 9 de novembre de 2014, de les conseqüències jurídiques que va tenir per seu impulsor, Artur Mas, però també subratlla que "menys de la meitat va participar" al 9N i acaba afirmant que "molts catalans veuen clars avantatges en seguir sent part d'Espanya", com ara "la pertinença a la Unió Europea".

L'editorial també recorda com va gestionar el Govern de Mariano Rajoy la situació el 2014, quan Artur Mas va ser condemnat per organitzar la consulta sobiranista. Una cosa que només va servir per "galvanitzar els separatistes catalans". I no obstant això, insisteix, gran part de la població segueix veient els avantatges de romandre a Espanya i, per tant, a la Unió Europea.

Imatge de l'editorial del 'New York Times' sobre Catalunya i el referèndum (LVD)

"Espanya podria suprimir els impulsos secessionistes amb més èxit si ordenés la seva pròpia casa". The New York Times també al·ludeix a la situació política del Parlament nacional i a una moció de censura que no va tirar endavant, però que va tornar a deixar patent la divisió política. Però no va fer esment a la votació realitzada aquesta mateixa setmana al Parlament a una proposició de celebrar aquest referèndum, s'oposa en un 72% dels diputats.

Parlen de "interpretació restrictiva judicial de la Constitució". El NYT necessita que algú els expliqui la legislació espanyola i refuti la propaganda dels separatistes ja que desconeixen que la Constitució per reformar això té un procediment clar que estableix l'article 168. En el cas que el Congrés autoritzés el referèndum, cosa que han intentat els nacionalistes fa dos dies, la pregunta hauria extendierse a tot el territori nacional. Quan el NYT demana que el govern autoritzi no sap que està demanant que es cometi un delicte a Espanya i ho hauria de saber.

El text d'aquest editorial de NYT té tot l'aspecte de ser un altre article pagat per la Generalitat a la premsa estrangera, per tal de donar una aparença de submissió i aconseguir el suport internacional com ja ha passat altres vegades, amb escàs resultat internacional, fins ara. El que fa pensar aquesta qüestió és la seva falta de suport editorial als recent i fracassats referèndums per la mateixa qüestió, proposats a Texas o Califòrnia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario