jueves, 29 de junio de 2017

Cristobal Montoro la reprovació i la 'hisenda'

Cristobal Montoro

La majoria del Congrés ha votat aquest dijous a favor de la reprovació del ministre d'Hisenda i Funció Pública Cristóbal Montoro amb 197 vots a favor, 135 en contra i 5 abstencions, per l'amnistia fiscal aprovada fa cinc anys pel Govern de Mariano Rajoy. Imatges 1 Foto Mentre el PSOE, Units Podem, Ciutadans, ERC, el PDeCAT o Compromís s'han unit per votar contra el ministre, el PNB s'ha abstingut.

Es tracta d'una estratègia de desgast polític, perquè el cessament d'un ministre només competeix al president del Govern, que ja ha donat mostres de no alterar el seu gabinet. Montoro no es veurà forçat a dimitir ja que la reprovació té únicament un valor polític. Rajoy no està obligat a cessar-lo com a ministre El gest del Congrés contra el ministre popular arriba per haver beneficiat els defraudadors amb l'amnistia fiscal aprovada el 2012 i que ha estat al començament d'aquest mes declarada inconstitucional. El ministre ha manifestat en sortir de la reprovació aparentment tranquil "La vida segueix"

Però aquest no és el problema que més preocupa al ministre d'Hisenda. Es tracta de la querella de la Fiscalia Anticorrupció contra els integrants del despatx Equip Econòmic -la consultora que va fundar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro-, i l'expresident del Consell Superior de Cambres de Comerç Manuel Terol. El motiu de la denúncia, presentada al deganat dels jutjats de Madrid, a la plaça de Castella, és l'adjudicació "a dit" d'un contracte de les Cambres de Comerç en l'any 2012.

Entre els querellats està Ricardo Montoro, germà del ministre d'Hisenda i expresident del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). La resta dels denunciats són els altres gestors i / o propietaris d'Equip Econòmic, el president executiu és Ricardo Martínez Rico, que va ser secretari d'Estat de Pressupostos i Despeses amb Cristóbal Montoro durant el Govern de José María Aznar. També hi figuren els tres socis directors del bufet: Salvador Ruiz, exdirector general de l'Agència Tributària; Francesc d'Assís, que va ser director general del Gabinet Tècnic al Ministeri d'Hisenda; i Manuel de Vicente-Tutor, exdirector del Gabinet del director general de l'Agència Tributària.

Tots recordarem l'incident que va sorgir durant un Consell de Ministres on Cristóbal Montoro, va passar un amarg glop sobre un informe elaborat per Abengoa amb capçalera del seu ministeri en contra de la retirada de les primes a les renovables -concretament a la tecnologia termosolar- per oposar-se a la reforma que pretenia tirar endavant José Manuel Soria per reduir el dèficit de tarifa.

Després de conèixer-se que el ministre reprovat pel Congrés d'Hisenda i Administracions Públiques es va reunir amb diversos empresaris i banquers abans de les eleccions, el diari ABC treu a la llum noves dades sobre les actuacions del despatx 'Equip Econòmic'.
         
Seu d'Equip Econòmic, al madrileny carrer de Velázquez

L'assessoria creada el 2006 pel ministre, -dos anys abans que vengués les seves accions al seu germà per tornar a la primera línia de la política-, redactava informes a petició de diverses empreses multinacionals per tal d'impulsar canvis reguladors. Tant és així que se li adjudica a Equip Econòmic el contracte de les Cambres de Comerç pel qual es va querellar la Fiscalia Anticorrupció i amb el qual pretenia influir en un canvi legislatiu.

El despatx també va rebre l'encàrrec del grup constructor Ferrovial perquè, a través dels informes redactats en 2012 i 2013 tractés de canviar el model de contractació pública i avançar els pagaments a proveïdors dels ajuntaments espanyols.

El primer, -un estudi per a la creació d'una base de dades sobre els processos de pagament dels ajuntaments i el seu solvència-, va tenir un cost de 150.000 euros. Es va emmarcar en una etapa de gran preocupació per part dels contractistes públics pels retards dels municipis en pagar. Per això, fins i tot van mantenir trobades amb responsables del Ministeri d'Hisenda. Va ser precisament aquest any quan Cristóbal Montoro va aprovar amb celeritat el pagament de proveïdors pel qual l'Estat va pagar a compte dels deutes dels ajuntaments.

El segon informe de Ferrovial a Equip Econòmic pretenia influir en les administracions perquè els contractes municipals com la recollida d'escombraries o el manteniment dels jardins es concedissin durant un termini de més anys ia un sol proveïdor, en lloc de trossejats per districtes i en períodes curts. Per això, el despatx havia d'estudiar si es podia adaptar el model de 'smart city' britànic, -algunes ciutats compten amb un únic contractista per a un servei durant 25 anys-, al marc jurídic espanyol. En aquesta ocasió, el despatx es va embutxacar 120.000 euros més IVA.

Des Equip Econòmic han insistit que totes aquestes contractacions van ser absolutament "lícites", "similars a les realitzades amb altres despatxos d'assessors", i neguen que s'encarreguessin per influir en el Govern ni en el Ministeri d'Hisenda.

No hay comentarios:

Publicar un comentario