lunes, 5 de junio de 2017

Qatar ... L'ou de la serp gihadista?

Doha
Doha

Aquest matí Aràbia Saudita, Egipte, Bahrain, UEA i el Iemen han anunciat de manera successiva que trenquen les seves relacions diplomàtiques amb Qatar, a qui acusen de donar suport al terrorisme i amenaçar la seva seguretat. Líbia s'acaba d'incorporar a aquest grup de països.

Tres de les monarquies del Golf Pèrsic i Egipte han trencat negociacions amb Qatar, a qui acusen de donar suport al terrorisme i desestabilitzar els seus propis estats, després que el país nord-africà i l'Aràbia Saudita se'ls hagin unit Bahrain i els Emirats Àrabs Units i, posteriorment , Iemen.

Segons el comunicat de l'agència oficial saudita del que es fa ressò Efe, "el Govern del Regne va decidir trencar relacions diplomàtiques i consulars amb l'Estat de Qatar, i tancar tots els ports terrestres, marítims i aeris" a mitjans de transport de nacionalitat qatariana . Aquest anunci es produeix poques hores després que els ministres d'Afers Exteriors egipci i saudita es reunissin al Caire.

Aràbia Saudita ha vedat l'aterratge d'avions de Qatar, així com que usin el seu espai aeri i també que les aerolínies saudites volin a Qatar. La mesura, secundada per Egipte, posa en greus destrets a Qatar Airways, la segona major companyia de la regió i un connector molt important per als vols regionals. Les companyies dels Emirats Etihad, Emirates i Flydubai, així com Gulf Air de Bahrain, deixen de volar a partir de demà dimarts.

La nota assegura que Riad ha pres aquesta decisió per les "violacions greus de les autoritats de Doha, en privat i en públic, en els últims anys per tal de trencar la unitat interna saudita, incitar a l'abandonament de l'estat, posar en perill la seva sobirania i l'adopció d'organitzacions terroristes (...), entre elles els Germans Musulmans, l'Estat Islàmic i al-Qaida ". A més, l'acusa de promoure el discurs i els plans d'aquestes agrupacions a través dels mitjans d'informació de manera permanent.

L'ultraconservador regne acusa també a Doha de donar suport a l'Iran en el seu suport als "grups terroristes" a la província de majoria xiïta saudita de Qatif, així com a Bahrain, a més de donar suport als rebels hutíes del Iemen.

El Caire, per la seva banda, també acusa a l'emirat de Qatar de "donar suport a les operacions terroristes al Sinaí (nord-est) i d'intervenir en els assumptes interns d'Egipte i els països de la regió de manera que amenaça la seguretat nacional àrab i afavoreix les diferències dins de les societats àrabs ".

Després del comunicat, l'aliança àrab encapçalada per l'Aràbia Saudita que combat al Iemen al costat del president Abdo Rabu Mansur Hadi ha anunciat l'expulsió de Qatar de la coalició, segons una nota difosa també per l'agència SPA.

Bahrain i els Emirats Àrabs

A la decisió saudita i egípcia s'han unit poc després Bahrain i els Emirats Àrabs Units, que també han trencat les seves relacions diplomàtiques amb Qatar, a qui també acusen de donar suport al terrorisme.

Aquestes restriccions al moviment de passatgers i mercaderies, i el tancament de la frontera saudita, l'única terrestre de Qatar, amenacen el proveïment de productes de primera necessitat. L'emirat importa el 90% dels aliments que consumeix. De fet, la notícia va causar preocupació entre els 2,7 milions de residents, la majoria immigrants estrangers, molts dels quals van córrer als supermercats i a treure diners del banc.

La monarquia àrab ha assegurat que, amb l'objectiu de salvaguardar els interessos dels membres del Consell de Cooperacions del Golf (CCG), ha trencat els llaços amb Qatar, que obligarà els diplomàtics de Qatar a abandonar UEA en un lapse de 48 hores.

Així mateix, Unió dels Emirats tancarà l'espai aeri i els ports marítims, i referent a això ja s'ha pronunciat l'aerolínia dels Emirats Etihad, que suspendrà tots els seus vols a partir de demà a Qatar, segons va anunciar la companyia en un comunicat.

Qatar diu que són "completes invencions"

"La campanya d'incitació està basada en mentides que ja han assolit el nivell de completes invencions", ha assegurat el Ministeri d'Afers Exteriors de Qatar, tal com recull Europa Press.

Mapa
"Són mesures injustificades i sense fonament", es queixava un comunicat el Ministeri d'Exteriors de Qatar recollit per l'agència France Presse. Des de la perspectiva de Doha, tenen "un objectiu clar: posar a l'Estat [de Qatar] sota tutela, el que constitueix una violació de la seva sobirania" i és "absolutament inacceptable".

El Govern de Qatar ha dit que, com a membre del Consell de Cooperació del Golf, està compromès amb el compliment del tractat d'aquest grup i respecta la sobirania d'altres països i no vol interferir en els assumptes d'altres països, de manera que l'Executiu de Doha ha considerat que aquesta decisió no té justificació possible.

¿Ultimàtum de Trump?

Segons un expert en temes del Golf Pèrsic entrevistada per l'agència Reuters, el recent viatge del president nord-americà Donald Trump a l'Aràbia Saudita, sembla haver convençut a aquest país i els seus aliats que havia arribat el moment de tractar "amb l'enfocament alternatiu" exhibit per Qatar en aquests assumptes.

Durant la seva visita Trump va instar els països musulmans a que assumissin el lideratge en la lluita contra la radicalització i va culpar a l'Iran per la inestabilitat a l'Orient Mitjà.

"I sembla que saudites i dels Emirats se senten enfortits per l'alineament entre els seus interessos regionals -cap Iran i el islamisme- i els de l'administració Trump", li va dir a Reuters Kristian Ulrichsen.

Auque ningú ho ha reconegut, aquesta decisió pot estar relacionada directament amb la visita fa només dues setmanes de Donald Trump a l'Aràbia Saudita on s'ha negociat el contracte de subministrament més d'armament dels últims anys a la condició que aquest pais es posicioni de manera determinant contra els moviments ISIS, Estat islàmic, o al qeda ampoyados econòmica i sistemàticament per Iran i Qatar entre d'altres, que estan actuant a la zona i són els responsables dels atemptats ocorreguts a les principals ciutats d'Europa. Sembla que alguna cosa s'està movent a l'Orient Mitjà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario