miércoles, 7 de junio de 2017

Fracàs del Pacte Nacional pel Referèndum

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presidit la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum

El comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum s'ha dissolt durant la reunió que s'ha celebrat aquest dimarts a la tarda. El seu president, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que la tasca de l'organisme ja ha finalitzat. La decisió s'ha pres poc abans que el Govern doni a conèixer la data i la pregunta del referèndum, tal com ha anunciat l'Executiu, després que el Govern espanyol insistís que no ho pot pactar i demanés al president Puigdemont acudir al Congrés .

Elena ha afegit que el Pacte Nacional pel Referèndum continuarà però només com un espai de debat. "El Pacte Nacional pel Referèndum no avala ni rebutja cap iniciativa que pugui adoptar en el futur", ha afirmat.

Els comuns han acudit aquest cop a la trobada defensant i reclamant un referèndum acordat. El nou partit d'Ada Colau, Catalunya en comú, no es pronunciarà sobre el referèndum unilateral fins que no tinguin més detalls. Exigeixen garanties democràtiques i una participació massiva.

Versions interessades i contradictòries, confusió, trucades retòriques a la unitat, crítiques al Govern del PP i a la judicialització del procés i cap resultat concret. La tercera reunió del 'Pacte Nacional pel Referèndum' (format per partits, sindicats, patronals, clubs esportius, associacions de veïns i tota mena d'entitats) i gairebé segur que l'última ha servit per dissoldre l'executiva de l'organisme un cop constatat per el seu president, l'exdirigent socialista Joan Ignasi Elena, que el treball encomanat per la Generalitat s'havia dut a terme.

Tal encàrrec es referia a l'elaboració d'un manifest a favor d'un referèndum pactat, una campanya de recollida de signatures i contínues crides perquè el Govern s'avingui a negociar la data i pregunta d'una consulta d'autodeterminació. En el document presentat a la reunió, l'executiva anunciava la seva dissolució, però advocava per mantenir el 'Pacte' com a fòrum de debat. No obstant això, evita explícitament donar suport a la via unilateral que pretenen les formacions separatistes.

El treball de l'organisme ha defraudat profundament als partits "sobiranistes", que pretenien un pronunciament contundent a favor de la via unilateral. Carles Puigdemont, ha reiterat que en breu anunciarà la data i la pregunta i que està disposat a negociar amb el Govern fins a l'últim minut.

No hay comentarios:

Publicar un comentario