sábado, 10 de junio de 2017

Les raons de l'article 155 de la Constitució

Resultado de imagen de mariano rajoy

A què espera Rajoy a Catalunya?

Rajoy ha decidit seguir dilatant la resposta al desafiament sobiranista català. En un gest de desdeny, ni el president del Govern ni els seus ministres es van molestar a veure la declaració de Carles Puigdemont en què anunciava el dia i la pregunta del referèndum unilateral d'independència.

En l'últim any no només s'acumulen els incompliments relatius al procés de secessió; l'últim, la inclusió en els pressupostos de la Generalitat d'una partida dedicada al referèndum de secessió que el Tribunal Constitucional havia declarat com a incompatible amb la Constitució -per si hi hagués algun dubte sobre aquesta incompatibilitat-; sinó que també comptem amb altres incompliments ja més antics, com ara la negativa a introduir el castellà en l'educació, tal com obliguen des de fa anys diverses sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Suprem.

No crec que càpiguen molts dubtes que ens trobem davant d'una situació en què les institucions de la comunitat autònoma no compleixen les obligacions que es deriven de la Constitució, de manera que per aquesta via estaríem davant la realització del supòsit de fet de l'article 155 de la Constitució.

La raó de ser de 155

Aquest article no està pensat per sancionar a l'infractor quan s'hagi consumat el delicte -arribat aquest moment, s'ocuparan els jutges- sinó per impedir que pugui cometre. Es tracta d'un mecanisme de naturalesa política per poder anticipar-se al trencament de la llei.

No obstant això, els actes polítics haurien de tenir conseqüències polítiques. Quan els pares de la Constitució van redactar l'article 155, que preveu la suspensió de l'autonomia en el cas que una comunitat incompleixi les seves obligacions i atempti a l'interès general d'Espanya, segurament estaven pensant en situacions com la que avui viu Catalunya, amb una Generalitat disposada a saltar-se les lleis.

El pas donat aquest divendres pel president català equival a posar en marxa el rellotge que fixa l'hora per trencar Espanya. El seu anunci s'ha fet, a més, al Palau de la Generalitat i després d'un acord del Govern. La pregunta que es fan avui milions d'espanyols és: ¿A què espera Rajoy per aturar el cop?

No hay comentarios:

Publicar un comentario