martes, 27 de junio de 2017

Generalitat de Catalunya - Por a signar la compra de les urnes


El president Carles Puigdemont i les diputades de la CUP Mireia Boya i Anna Gabriel, al febrer.

Aquesta tarda s'ha celebrat una nova cimera de partits i entitats catalans al Palau de la Generalitat per abordar el problema de la manca d'urnes per al referèndum. La mesa de contractació habilitada pel Departament de Governació per a homologar a possibles empreses va decidir ahir dilluns deixar desert el concurs obert el passat mes de maig, després d'acreditar que cap de les dues interessades reunia els requisits associats a la "solvència tècnica de les empreses ". Les empreses no han presentat tota la documentació que acredités la seva solvència econòmica requerida.

Hi han assistit representants del Govern, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, diputats de Junts Sí, la CUP i els presidents de l'ANC i Òmnium s'han reunit a la Casa dels Canonges al Palau de la Generalitat. .

Falten poc més de tres mesos per al referèndum previst per a l'1 d'octubre i la Generalitat no té ni les urnes ni manté activat cap concurs per adquirir-les. El concurs, mancant formalitzar-se la decisió, queda doncs anul·lat i la Generalitat haurà de buscar una alternativa per fer-se amb les seves pròpies urnes de metacrilat. "Analitzarem les vies que hi ha", ha anunciat la portaveu de l'Executiu català, Neus Munté.

Munté no ha aclarit si podrà convocar un nou concurs o optar "per qualsevol altres vies", aferrant-se a la qual "més garanties" doti al Govern català. Per a la consulta del 9-N es van utilitzar urnes de cartró elaborades pel Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), però el vicepresident d'Economia, Oriol Junqueras, les demandava explícitament de metacrilat per a aquesta ocasió. La consellera de Presidència ha assenyalat que el concurs desert no és més que una demostració de les garanties que s'ha volgut donar al concurs. "Tot està escrupolosament reglat", ha afirmat.

Fa just una setmana el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va acordar investigar la querella de la Fiscalia contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i l'exsecretari general del seu Departament Francesc Esteve, per licitar les urnes per al referèndum.

Tot i la querella que pesava sobre aquest procés, seguia havent-hi dues empreses disposades a proveir les urnes i que havien anat superant els tràmits de la licitació sense retirar-se, però el govern català finalment no les ha homologat.

L'ordre de compra de les urnes, segons les fonts consultades, pot fer-se mitjançant una signatura col·legiada del Govern de Carles Puigdemont en ple, el que podria situar en el punt de mira judicial al president de la Generalitat i tots els seus consellers.

Després de les tensions entre el PDeCAT i ERC al si del govern català viscudes en les últimes setmanes arran precisament de qui es responsabilitzava de la compra de les urnes, Puigdemont i el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, amb la resta de consellers i alts càrrecs de la Generalitat van solemnitzar el seu compromís amb el referèndum amb una signatura col·lectiva d'un manifest.

La CUP lamenta que "encara que en la roda de premsa del Govern s'han explicat els problemes, no s'han dit quines són les solucions", cosa que no ajuda a "transmetre la determinació de realitzar el referèndum" que l'Executiu va anunciar per a l'1 d'octubre. Per al partit, el Govern "pot utilitzar el procediment que vulgui, però ha de comprar les urnes i seguir dient que són per al referèndum". Boya ha proclamat després: "Ja n'hi ha prou de pusil·lànimes que busquen subterfugis! Anem de cara, cal comprar-les i això ho ha de fer el Govern".

Els anticapitalistes es queixen que el Govern els hagi "desterrat" en les decisions importants i no els hagi comunicat res. A més, s'han queixat públicament que l'Executiu, per boca de la portaveu, Neus Munté, no hagi explicat avui com es resoldrà el problema de les urnes.

En una entrevista a l'ARA, era Benet Salellas qui aquest dilluns oferia l'entrada al Govern de la CUP per fer-se càrrec de la compra de les urnes si els consellers actuals no ho feien.

No hay comentarios:

Publicar un comentario