miércoles, 7 de junio de 2017

El despatarre podemita

Campanya contra el 'despatarre masculí' al Metro de Madrid

'Manspreading' o 'despatarre masculí'. reddit

Madrid, contra el «manspreading» dels homes al Metro. Les xarxes socials s'alcen contra els que ocupen més del compte. Per això, demanen a l'Ajuntament de Madrid i a la Comunitat que es col·loquin cartells al metro i l'EMT per sensibilitzar sobre el problema i alertar els passatgers d'una incòmoda pràctica. La petició porta més de 900 signatures i l'assumpte no ha trigat a traslladar-se a les xarxes socials.

"No és qüestió de mala educació sinó que igual que a les dones ens han ensenyat a seure amb les cames molt juntes als homes els han transmès una idea de jerarquia i de territorialitat, com si l'espai els pertanyés", conclou la petició .

Anunci al Metro de Nova York, contra el «despatarre» -

Un moviment ha sorgit en els últims dies a les xarxes socials, que intenta lluitar contra una pràctica no per habitual menys molesta i antisocial: és l'anomenat «manspreading», que en català es podria traduir com «despatarre masculí». Aquesta costum que tenen algunes persones -moltes vegades homes- d'obrir exageradament les cames quan se sentin pot ser molt còmode al sofà de casa, però no ho és per als que han de compartir seient en un banc corregut del metro, per exemple.

Ràpidament aquest assumpte ha estat abordat per les lideresses de l'esquerra feminista, Clara Serra d'Podem o Ana Gabriel de la CUP que han fet com a reivindicació que pel que sembla han descobert viatjant pels metropolitans de Nova York o Londres. Associacions i particulars fan campanya contra una pràctica a mig camí entre el masclisme i la mala educació

Resultado de imagen de anna gabriel sobacos

Per evitar la pràctica, a mig camí entre el masclisme i la mala educació, s'ha desencadenat un actiu moviment de conscienciació que s'està desenvolupant principalment en xarxes socials, i principalment a Twitter, sota el «hastag» o etiqueta #MadridSinManspreading. No és original: ja s'ha produït en altres parts d'Espanya -a Barcelona, ​​fa només dos mesos- i del món.

Peticions als responsables

Són diverses les entitats socials que estan promovent aquesta campanya, perquè en el transport públic de Madrid deixi de produir-se aquesta pràctica tan incòmoda per als altres. De fet, hi ha ja peticions en aquest sentit tant a l'Ajuntament de Madrid com a la Comunitat Madrilenya, perquè comencin a prendre mesures en aquest sentit al Metro i altres Tranportes públics.
El terme manspreading va entrar a formar part oficialment de la llengua anglesa quan va aparèixer, fa gairebé dos anys, en el Diccionari d'Oxford. Al·ludeix a aquesta postura tan masculina, completament obert de cames en el transport públic, mentre les dones assegudes a banda i banda lluiten per fer-se un forat. La Fundéu prefereix el terme despatarre, molt més gràfic per a nosaltres, hipanohablantes.

Acudim a l'anglicisme o a la llengua de Cervantes, el que està clar és que aquesta situació es dóna, i molt, en el transport públic, i que moltes dones estan elevant la veu per denunciar que elles també volen el seu espai. Fins a tal punt ha arribat la protesta que al metro de Nova York ja s'han inclòs cartells anti manspreading amb el missatge, sense embuts: "Tio ... deixa de despatarrarte, si us plau".

Anuncis anti manspreading al metro de NYC. És una cosa molt real això, no ens ho hem inventat

Després que diversos espanyols s'adonessin d'aquesta iniciativa novaiorquesa a Twitter, el col·lectiu feminista Dones en Lluita va llançar divendres passat una recollida de signatures a Change.org perquè al Metro de Madrid imiti al seu homòleg i adverteixi, mitjançant cartells, que el despatarre no és cívic. Encara que a dia d'avui només han obtingut unes 250 signatures, la campanya s'ha traslladat a les xarxes socials, on s'ha col·locat entre els trending topic de dilluns.

Amb el hashtag # MadridSinManspreading, els tuiters han compartit imatges sobre les seves experiències en el transport públic. Gairebé sempre la mateixa estampa: home despatarrado + dona aplastujada. Encara que també hi ha casos de dones que ocupen més seients del compte ... ¿Cedirà la Comunitat de Madrid a la petició popular? Es farà campanya també contra les faldicortas ensenyant pits i cinta al cul? I ... contra els / les que els ha abandonat el desodorant?

No hay comentarios:

Publicar un comentario