viernes, 16 de junio de 2017

La carta de Puigdemont a la presidenta del Congrés

El presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat aquest divendres una carta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, en què s'ofereix a anar a la Cambra el "més aviat possible" per participar en un debat sobre el referèndum. "Em sembla important que tots els diputats del Congrés puguin escoltar, com a màxim responsable institucional de Catalunya, les raons per les quals hem arribat fins aquí", exposa en la missiva.

En la seva carta, i rebutjant la invitació que a això se li ha fet des del Govern, Puigdemont confirma que no vol que el seu pla sigui sotmès a votació, ja que "no sembla raonable tornar a formular propostes que estan destinades a córrer la mateixa sort ", en al·lusió a les anteriors propostes debatudes, i rebutjades, al Congrés per" resoldre les demandes majoritàries "dels catalans.

No obstant això, a la carta, Puigdemont afirma que sí que li sembla "important que tots els diputats del Congrés puguin escoltar (...) les raons per les quals hem arribat fins aquí", en al·lusió a la convocatòria de la consulta.

"Un debat d'aquesta transcendència és necessari i s'ajusta al que els ciutadans esperen de les seves institucions de representació", prossegueix Puigdemont, que insta Pastor a que "el debat es pugui celebrar el més aviat possible".

Puigdemont recorda a la presidenta que ja ha convocat el referèndum per l'1 d'octubre tot i el rebuig de l'Estat, però considera que "un debat d'aquesta transcendència és necessari i s'ajusta al que els ciutadans esperen de les seves institucions de representació".

La Generalitat ha canviat d'opinió en diverses ocasions respecte a la possibilitat d'acudir al Congrés per defensar el seu full de ruta. Primer es va negar a assumir el repte que li va llançar el Govern espanyol, en considerar que no aniria sense abans pactar algun acord que li permetés participar en una votació amb possibilitats de no ser noquejat. A poc a poc ha matisat aquesta posició, fins al punt d'obrir la porta a anar sempre que no hi hagués votació, però sempre que li formalitzaran una invitació.

No obstant això, la resposta del Govern no s'ha fet esperar. En un comunicat, l'Executiu de Rajoy insta el líder català a comparèixer davant el Parlament espanyol per explicar les seves propostes, i al fet que ho faci "sense posar obstacles a que el Congrés doni la seva opinió a través d'una votació parlamentària". Destaca a més que la petició es produeix una setmana després que el Govern autonòmic anunciés la data i la pregunta del referèndum unilateral que ha decidit celebrar l'1 d'octubre.

"Tan erràtica posició", indica el comunicat, "ens porta a insistir que el senyor Puigdemont ha d'explicar al Parlament la via unilateral que ha escollit, així com el contingut de l'anomenada Llei de Transitorietat en la qual estan treballant, i totes i cadascuna de les decisions que pensa adoptar si l'Estat no s'avé a complir les seves exigències ".

Puigdemont pide a Pastor comparecer en el Congreso para explicar el referéndum

No hay comentarios:

Publicar un comentario