viernes, 2 de junio de 2017

El penúltim aconseguidor


El conseller de Justícia, Germà Gordó, en una imatge d'arxiu / EFE

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert una investigació contra Germà Gordó per la seva presumpta implicació en la trama del 3%. La Fiscalia havia demanat obrir diligències contra l'exconseller de Justícia i diputat de Junts pel Sí al Parlament per la seva suposada participació en el cobrament de comissions il·legals de Convergència.

Germá Gordó, home de confiança de l'expresident català Artur Mas, Gordó va ser gerent de CDC entre 2004 i 2011, secretari del Govern entre 2010 i 2012; conseller de Justícia entre el 2016 i conseller de l'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya (GISA), amb el que va tenir responsabilitats organitzatives i econòmiques, exposa l'acte.

El jutge Enric Anglada considera que hi ha indicis que el diputat del PDeCAT va demanar a empreses adjudicatàries del Govern que fessin donacions a la fundació CatDem, afí al seu partit. El nom de Gordó apareix en les agendes i llibretes de diversos empresados ​​implicats en la trama. Usaven pseudònims, com Gregorio i Gerardo, per referir-se a ell, i l'assenyalen com a assistent a reunions per pactar adjudicacions públiques i donacions a la fundació CatDem.

Segons les investigacions sobre el cas, el que va ser mà dreta d'Artur Mas durant anys funcionava com aconseguidor o mediador costat de Andreu Viloca, extresorer de CDC, qui apareix també com a principal acusat del Cas Palau per facilitar adjudicacions públiques a certes empreses.

Així, hauria aconseguit que Constructora Pirenaica (Copisa) donara 100.000 euros a les dues fundacions el 2012 a canvi de l'adjudicació pel Consorci d'Educació de Barcelona i del contracte d'obres de manteniment de diversos edificis escolars públics, que ascendien a 4, 7 milions d'euros.

També hauria seguit el mateix camí a l'adjudicació per l'Autoritat Portuària de Barcelona -la Generalitat forma part del consell d'administració a una UTE formada per Copisa, Comsa, ACSA i Benito Arnó- per dos contractes que ascendien a 39,6 milions d'euros.

Aquestes adjudicacions s'haurien fet "després d'haver negociat personalment els imports de les licitacions i de les donacions i les dates de les adjudicacions i dels lliuraments" amb el conseller delegat de Copisa, Xavier Taulell.

De la mateixa manera, segons l'acte, Gordó hauria aconseguit donacions de 147.000 euros entre el 2014 i el 2015 a canvi d'adjudicacions de Gisa a l'empresa Pasquina per 2,5 milions per millorar la carretera C-55 i un altre de 7,6 milions pel Departament de Territori per a senyalitzacions en carreteres.

Gordó també hauria obtingut, "aprofitant les seves relacions personals i polítiques amb Josep Manel Bassols, diversos regals personals de l'empresa Oproler per intervenir" en adjudicacions d'Ginsa per un import de 2.671.559 euros en unes obres a Manresa (Barcelona).

El cas 3% esclatar el juny del 2014 a l'Ajuntament de Torredembarra (Tarragona) després de la denúncia d'una regidora republicana de diverses irregularitats al consistori que segueix investigant el jutge del Vendrell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario