jueves, 15 de junio de 2017

Ventalls de paper per la calor a les aulesEn plena època d'exàmens l'onada de calor que castiga amb severitat el centre peninsular ha posat en evidència a les comunitats autònomes afectades per la manca de recursos en les instal·lacions que arribat a provocar temperatures que han arribat a més de 37 graus a l'interior de aules de col·legis i instituts andalusos. I demà la calor amenaça superar aquests registres

Tot i que la temperatura dels centres de treball no pot superar els 27 graus (tal com es va establir en 2007 via decret llei), les comunitats semblen estar sense fer cas les alarmes elevades des de la comunitat educativa. Tot i que la data depèn de cada comunitat, les classes s'allarguen fins a la tercera setmana de juny, de manera que els menors hauran d'aguantar almenys una setmana més aquesta situació, i els seus riscos de lipotímies o dehidratación. Afortunadament algunes comunitats ja han completat el seu programa d'exàmens, pel que queda l'opció de no assistir a classe.

"La qüestió és per què estem en aquesta situació. Durant molts anys la nostra federació ha exigit", denuncia la Fapa, "que es posés en marxa un pla de renovació integral dels centres educatius, que abordés la necessitat de condicionar els espais a les condicions de temperatura, humitat relativa i qualitat de l'aire necessàries per obtenir un òptim benestar i aconseguir que aquests estiguin construïts i gestionats des de l'eficiència energètica. Res d'això ha passat en la immensa majoria dels centres. Ni tan sols es compleix en els centres de nova construcció ". La majoria de centres públics no té instal·lacions d'aire condicionat. És responsabilitat de les conselleries d'Educació de les respectives comunitats autònomes.

El remei per l'onada de calor a les escoles no és l'aire condicionat. Per a Rafael Sánchez Martos conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, la solució és molt més senzilla (i barata): "Es poden ventilar les aules, els nens poden portar ventalls. No tot es soluciona amb aire condicionat. Si poséssim aire condicionat el més segur és que després els nens podrien tenir alteracions en els ulls ". "Doblega, doblega, doblega i tens el ventall". El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid recomana que els xiquets fabriquen ventalls de paper per afrontar aquests dies d'onada de calor, quan les temperatures poden arribar fins als 42 graus. "No tot ho soluciona l'aire condicionat", ha dit Jesús Sánchez Martos.


El mateix va dir la consellera d'Educació d'Andalusia, Adelaida de la Calle, que el 2 de juny va afirmar que instal·lar aquests aparells "no és una solució" a les condicions climàtiques de les aules, mentre diferents famílies van enviar els seus fills a classe en banyador a manera de protesta. A Extremadura, on la calor també apreta, el Govern autonòmic estudia reduir l'horari lectiu al juny i setembre del pròxim curs i dóna llibertat als col·legis perquè "organitzin temps i espais per a pal·liar les altes temperatures" en el que queda d'aquest, mentre a Castella-la Manxa tenen pont aquest dijous i divendres i sortegen de moment el pitjor de l'onada de calor. Balears ha enviat una circular als centres educatius perquè augmentin "les despeses d'energia" i adquireixin, "en cas que sigui necessari, ventiladors o altres aparells que es considerin oportuns". I Múrcia els recorda recomanacions generals, com beure abundant aigua i no abusar de refrescos ensucrats.

Professors i famílies han protagonitzat aquesta setmana diverses protestes en diverses comunitats de l'Estat, com Andalusia, on una manifestació va reunir AMPAs de totes les províncies davant del Parlament andalús per reclamar #AulasNoSaunas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario