sábado, 10 de junio de 2017

"Vols que Catalunya sigui un Estat independent en forma de República?"


El president de la Generalitat Carles Puigdemont ha anunciat aquest divendres que el referèndum es farà el diumenge 1 d'octubre i que la pregunta serà "Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de República?". En aquest sentit ha assegurat que "el Govern es compromet a aplicar el resultat ". També ha explicat que la pregunta serà en els" tres idiomes oficials, català, castellà i aranès ". L'acte ha acabat, però, sense que Puigdemont hagi anunciat qui signarà la convocatòria i sense admetre preguntes de la premsa.

Puigdemont, en un breu discurs, ha recordat que fa "set anys de la sentència del TC contra l'Estatut", durant els quals s'ha tractat de dialogar amb l'Estat espanyol. "Venim d'una llarga i decebedora seqüència de 'no'", ha lamentat, a més de reivindicar que "hem explicat al govern espanyol ia tot el món la nostra voluntat de negociar". "L'única que no ha estat votada al Congrés és la proposta del govern espanyol per a Catalunya", ha apuntat.

Per la seva banda, Oriol Junqueras, ha carregat contra un Estat que "violenta els drets democràtics fonamentals". En aquest sentit ha denunciat "ministres que conspiren contra el sistema sanitari de Catalunya", a més de recordar igualment les converses entre Fernández Díaz i l'ex cap de l'Oficina Antifrau. Junqueras ha titllat l'Estat de "ineficient i injust" i ha lamentat que "exerceix antidemocràticament seves funcions".

Ningú vol signar

Puigdemont intenta descarregar en els ajuntaments la responsabilitat del referèndum


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha mostrat confiat amb el fet que el món local estarà compromès amb la celebració del referèndum independentista. "Em fio, i si no fos així, potser avui no haguéssim anunciat ni data ni pregunta", ha assegurat Puigdemont en la Convenció Municipalista que l'PDECAT celebra aquest cap de setmana a Lloret de Mar.

El president del Govern ha explicat que "quan convides als ciutadans del teu país a acompanyar-te i que no defalleixin en un projecte de tanta transcendència com aquest, o ho fas tenint les garanties pròpies a casa teva o és una temeritat posar-te". Puigdemont ha afegit que el "reclam més poderós" del procés és la possibilitat que "oferim als nostres conciutadans, pensin el que pensin, de fer les coses diferents per fer-les millor".

"Volem un país en què tothom pensi el que cregui que ha de pensar i que tingui la possibilitat i el dret de defensar el que consideri que ha de defensar", ha assegurat el president del Govern, al mateix temps que ha fet una crida a allunyar-se dels "països de pensament únic", en referència l'actitud que manté el Govern espanyol.

Per la seva banda, la coordinadora de l'PDECAT, Marta Pascal, ha assegurat que el món municipal de la seva formació "és fonamental perquè el referèndum tiri endavant". Pascal ha afirmadoo que els municipis "sou la corretja de transmissió" del procés i ha explicat que "si el Govern està determinat però no funciona la corretja, no ho aconseguirem".

Un altre obstacle: Els funcionaris

Les últimes eleccions autonòmiques han requerit el servei d'entre 4.000 i 5.500 funcionaris -sobretot, municipals-, a més d'uns 7.000 Mossos d'Esquadra i prop de 2.000 policies locals. Les advertències que ha realitzat fins ara el Govern central i la presumible anul·lació del decret de convocatòria del referèndum per part del Constitucional faran encara més complexa l'organització de la consulta, al que se sumarà el fet que les principals ciutats catalanes estan governades per partits que rebutgen el referèndum (PSC a l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Tarragona) o altres que encara no han decidit si donaran suport la convocatòria (Barcelona Comú a la capital).

La celebració del referèndum català d'independència, si es produeix, requerirà de la participació activa de més de 4.000 funcionaris. Aconseguir aquest nombre d'empleats públics serà un repte per a la Generalitat, que, davant la previsible anul·lació de la consulta per part del Tribunal Constitucional, en les principals ciutats difícilment podrà comptar amb els funcionaris que solen organitzar eleccions ordinàries. Els sindicats CC OO i UGT estudien demanar que es reuneixi el Consell de la Funció Pública per exigir explicacions, però el Govern ho rebutja.

Això ha creat una gran intranquil·litat dins els diferents cossos implicats el l'organització i celebració de la consulta, Mossos, directors de centres, funcionaris municipals que es troben en la disjuntiva de desobeir a la Generalitat o a les lleis que tenen l'obligació d'acatar. Qualsevol decisió pot reportar-la possible inhabilitació, o bé el veure marginats dins l'ambient sobiranista català.


Joan Escanilla, president de CSI-F Catalunya, sindicat majoritari en l'àmbit judicial, va assenyalar que qualsevol ordre a un funcionari que contravingui una llei la demanaran «per escrit» i va advertir que no deixaran «tirat» a ningú en un tema com aquest.

De la mateixa manera, les centrals majoritàries a Catalunya, UGT i CCOO, tot i que integrades en l'anomenat Pacte Nacional pel Referèndum i favorables al dret a decidir, han manifestat clarament que no acompanyaran Puigdemont en la seva consulta il·legal. Ahir mateix, i en declaracions a aquest diari, Matías Carnero, president de la UGT de Catalunya, va assenyalar amb rotunditat que els sindicats defensen una consulta «sempre que sigui legal i dins el marc constitucional». Davant l'aventura il·legal de Puigdemont, Carner el deixa clarar: «Aquí no hi serem».


L'Estat 'passa' de Puigdemont


El Govern espanyol no ha variat la seva rutina després de l'anunci de la data i la pregunta del referèndum i ni el president Rajoy ni la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría han comparegut en roda de premsa. Sí que ho han fet el portaveu Íñigo Méndez de Vigo acompanyat de la ministra d'Agricultura.

Méndez de Vigo ha dit que l'anunci de Puigdemont "no va enlloc" i ha titllat l'anunci de "escenificació dirigida als promotors del desafiament pels promotors del desafiament". També ha remarcat la "soledat" del govern català i ha apuntat que "cada vegada són menys, només hi ha els més radicals".

El portaveu ha recordat l ' "obligació de Puigdemont de complir la llei", així com de "preservar la neutralitat dels funcionaris". També ha criticat que l'acte s'hagi fet al Palau de la Generalitat, el que al seu judici demostra que "Puigdemont no té respecte a les institucions de tots els catalans".

No obstant, ha advertit que "qualsevol actuació que passi dels anuncis als fets serà recorreguda pel govern de l'Estat". "El referèndum és il·legal, no només l'hi diu el Govern, l'hi diu també la comissió de Venècia", ha recordat, a més de sentenciar que "no es va a celebrar".

No hay comentarios:

Publicar un comentario