sábado, 17 de junio de 2017

Pujol Corporation 63 - Els Pujol s'enriquien també amb els sous dels funcionaris

Jordi Pujol Ferrusola surt de l'Audiència Nacional, el febrer passat. el Pais

El testimoni explica a la policia que alts càrrecs de la Generalitat es repartien "propines" en efectiu amb el rendiment de les nòmines d'empleats públics.

Un exdirectiu de banca ha declarat a la policia, a petició del jutge, que la família Pujol es va enriquir, entre els anys 80 i 90, gràcies als sous dels funcionaris de la Generalitat. El testimoni va treballar al banc Natwest Mark (posteriorment absorbit per Banc Sabadell), que en aquesta època gestionava les nòmines dels empleats públics d'empreses del Govern català; entre altres, l'Institut Català del Sòl (Incasòl) i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). El banc donava al Govern català "un percentatge", en efectiu, dels rendiments obtinguts gràcies a aquestes nòmines. Els pagaments servien, sempre segons la seva versió, per pagar "aguinaldos" a alts càrrecs de l'administració autonòmica i, també, a la família Pujol.

En la seva declaració davant la Policia, ordenada pel titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, el testimoni afirma que "molts dels capitals" acumulats durant el mandat de l'expresident Jordi Pujol per la seva família " vénen, entre d'altres ingressos, de manera que recaptaven a través de la banca "en aquests moviments.

Diversos organismes públics, va sostenir l'exdirectiu bancari, posaven en mans de Natwest Mark seves nòmines. En lloc de lliurar-los regularment a la Seguretat Social o a Hisenda, ha detallat, les empreses i institucions "les mantenien en l'entitat durant un llarg període de temps".

L'OPERATIVA PER ACONSEGUIR INGRESSOS 'EXTRA'

Quantitats retingudes. Les empreses públiques pagaven els salaris als seus empleats públics, però esperaven a realitzar els pagaments a Hisenda i Seguretat Social vinculats a les nòmines.

Capital en moviment. Els diners que quedava retingut en Natwest era mobilitzat per obtenir rendibilitats en els mercats de capitals.

Repartiment. Directius d'empreses públiques reclamaven el pagament en efectiu d'aquests interessos, malgrat les reticències dels directius. Segons l'exdirectiu bancari s'utilitzaven per pagar aguinaldos a alts càrrecs de la Generalitat.

La banca invertia aquests ingressos en diferents productes que donaven un rendiment. D'aquests beneficis, ha afegit davant la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), l'entitat pagava "al voltant d'un 3%" als organismes públics. Aquests percentatges, que anomena "saldos ociosos" en la seva declaració, es pagaven en efectiu. El testimoni involucra diversos excàrrecs públics de l'època de Pujol.

El 1987, un exgerent de l'Incasòl li va demanar que li pagués els saldos en efectiu. Després de consultar, el testimoni va accedir a això. L'alt càrrec, va precisar, va signar "a contracor" un rebut expedit per Natwest Mark. A preguntes dels policies, el testimoni es va mostrar escèptic sobre la possibilitat que aquest document, a causa del temps transcorregut, segueixi existint. També realitzava aquesta mateixa operativa FGC a través del seu exdirector financer. El 2012, els que van ser màxims responsables de l'empresa pública van ser condemnats per repartir entre directius de l'empresa pública 2,7 milions d'euros d'un pla de pensions contractat de forma il·legal.

El testimoni va conèixer el destí dels diners en efectiu gràcies a una extresorera de l'Incasòl, que li va explicar, afegeix davant la policia, que amb una part dels diners "es pagaven bufandes, que són com aguinaldos als alts càrrecs afins a la ideologia imperant en aquell moment ". Una altra part es portava a "maletes" al carrer Ganduxer de Barcelona, ​​on va mantenir despatx Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident. Fonts pròximes a la defensa, però, matisen que per aquests anys el primogènit no tenia despatx allà.

Després del seu pas per la banca, el testimoni va entrar a treballar en una promotora participada per l'Ajuntament de Barcelona. En una de les reunions de treball a què havia d'acudir, va escoltar presumptament a un responsable d'una altra empresa promotora (Habitatge Entorn) que "havia de pagar un 5% a Jordi Pujol Ferrusola perquè la Generalitat li comprés un local comercial". Fonts pròximes al primogènit neguen qualsevol classe de cobrament. El fill gran de Jordi Pujol està imputat, al costat de la majoria de membres de la família, per blanqueig de capitals i frau fiscal. L'Audiència Nacional investiga no només l'origen de la fortuna oculta per la família a Andorra, sinó també els negocis milionaris del fill gran amb empreses adjudicatàries de la Generalitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario