jueves, 8 de septiembre de 2016

A què va, cada setmana, Zapatero a Veneçuela?

Rodríguez Zapatero (derecha), con Nicolás Maduro el pasado mes de julio en el Palacio de Miraflores

L'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha anat per tercera vegada en menys d'un mes a Veneçuela amb la finalitat que intentar arreglar la desesperada situació que ha arribat el país gràcies a la nefasta gestió de Nicolás Maduro, va aterrar de nou aquest dilluns al aeroport internacional Simón Bolívar de Caracas En aquests viatges només s'ha entrevistat amb membres del Govern de Maduro, menyspreant als membres del parlament elegit democràticament fa pocs mesos. Assegura que està "treballant perquè hi hagi resultats en el diàleg" i ha afegit que els mesos de setembre i octubre seran "molt importants" per aconseguir aquesta tasca.

El president del parlament veneçolà, l'opositor Henry Ramos Allup, va dir als periodistes que no tenia previst reunir-se tampoc en aquesta ocasió amb el polític espanyol doncs, ha indicat, "no he estat cridat, no he estat convocat". Representants de l'oposició veneçolana com el diputat Juliol Borges, cap de la fracció majoritària del Parlament, van qüestionar la seva feina com a mediador, així com els dels expresidents Leonel Fernández (República Dominicana) i Martín Torrijos (Panamà), tots designats per a aquesta missió per l'OEA. "No entenc per què ve, sento que s'han devaluat molt, sobretot el cas de Zapatero que ha volgut ser mediador, no tinc idea quina és la seva agenda, com a mediadors no han sabut exercir aquest paper, crec que és un paper que ha quedat endarrerit, trist, mediocre ", ha dit avui l'opositor a l'emissora privada Unió Ràdio si abans de la manifestació de la passada setmana, ni tan sols s'ha entrevistat amb algú de nosaltres ara torna"

Una postura similar va assumir el governador del cèntric estat Miranda i dues vegades candidat presidencial, Henrique Capriles, que va demanar a Rodríguez Zapatero explicacions sobre els seus viatges a Veneçuela doncs, ha sostingut, "si està tan preocupat per la situació del país no s'hagués anat abans de la jornada mundial de l'1 de setembre ", en al·lusió a la manifestació massiva de l'oposició.

Així Capriles va qüestionar la visita d'un dia que va fer Zapatero al país sud-americà el passat 30 d'agost a la vigília de l'anomenada "Presa de Caracas", una multitudinària protesta que es va dur a terme a la capital veneçolana per pressionar per un referèndum que revoqui al president, Nicolás Maduro.

Referent a això, Rodríguez Zapatero ha explicat que en la seva anterior visita "es van abordar les formes de fer mobilitzacions" i que després de les manifestacions del chavisme i l'oposició de l'1 de setembre el balanç era positiu perquè totes dues van transcórrer pacíficament. A més, va aclarir que ell viatja a Veneçuela totes les setmanes com a part de la seva tasca mediadora, que sempre es reuneix amb representants del Govern, gairebé sempre amb el president Maduro, i que en aquesta oportunitat espera treballar amb el chavisme i "per descomptat amb la oposició ".

Malgrat que Zapatero no ha volgut establir terminis, espera que el diàleg "agafi fluïdesa" a Veneçuela, planeja una "consolidació" de les converses amb la participació de El Vaticà, com exigeix ​​l'oposició, i creu que cada vegada hi ha més disposició per dialogar per part dels sectors polítics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario