domingo, 4 de septiembre de 2016

Els plans de Sánchez, després del no a Rajoy

Pedro Sánchez, en el debate de investidura.

Segons El Confidencial Digital Pedro Sánchez pretendria convocar un Comitè Federal ... però per presentar-se com a alternativa a Rajoy. El seu pla és romandre quiet dues setmanes, que es generi un clam demanant el seu pas al front, recollir suports i anunciar-per sorpresa.

"Senyor Rajoy, som l'alternativa al seu Govern perquè tenim alternatives a les seves polítiques". Aquesta frase, pronunciada per Pedro Sánchez al debat d'investidura celebrat aquest dimecres, amaga un full de ruta del líder socialista, que té un doble objectiu: no plantejar la revisió del seu "no al PP" ... i proposar de nou el seu pròpia candidatura a la presidència del Govern.

Sánchez, expliquen des del seu entorn, entén que el partit ja no es pot moure del "no" a l'abstenció perquè ja es va decidir aquest punt en el Comitè Federal de juliol. Per tant, en aquesta nova reunió, el partit només pot decidir entre dues opcions: que hi hagi noves eleccions o explorar les seves opcions de formar govern.

El secretari general, però, no vol precipitar-se busca que hi hagi un clam demanant que faci el pas. Des Ferraz expliquen que la seva intenció és romandre a l'expectativa un parell de setmanes. En aquest temps, a més d'analitzar les reaccions de "propis i estranys", anirà recollint suports de cara a aquest Comitè Federal.

Segons l'opinió de Sánchez i el seu equip, ningú dins del partit, llevat Guillermo Fernández Vara, s'ha atrevit a exigir públicament l'abstenció, per la qual cosa l'objectiu és veure com es van prenent posicions i, si el camí segueix buidat, anar preparant el anunci que es durà a terme avançat el mes de setembre.

Des de la executiva esperen, a més, que un cop fracassada la investidura de Rajoy, creixin les veus, tant internes com externes, procedents sobretot de la societat civil, que reclamin una alternativa progressista al PP, amb un govern socialista al capdavant: "En els propers dies, hi haurà un clam demanant que Pere faci el pas ".

Sánchez, tot i els suports que pugui demanar, sap que no tindrà gens fàcil convèncer al Comitè Federal de tornar a intentar la seva pròpia investidura. El record del que ha passat al març i les reticències que segueix aixecant Podem pesen encara massa.

No obstant això, expliquen les fonts consultades, la intenció del secretari general és presentar davant els barons aquesta proposta perquè, d'una vegada per totes, "tots es treguin la careta". Vol saber qui està a favor d'intentar formar govern i qui, per contra, aposten perquè sigui el PSOE el que permeti la investidura a Mariano Rajoy.

En tot cas, Sánchez sempre es guarda l'opció de realitzar una consulta a la militància sobre la conveniència d'intentar recollir suports per a una investidura. Una votació que veu guanyada per endavant i que pot obligar els barons a retractar-se.

A més, amb aquesta oferta també vol que Podem i Ciutadans prenguin definitivament posicions. Tots dos han repetit per activa i per passiva que no volen eleccions i, després de la investidura fallida de Rajoy, Sánchez plantejarà la seva alternativa per evitar-les: "Serà llavors quan tant Esglésies com Rivera hauran de retratar". Ells podran evitar unes terceres eleccions i quedaran com a responsables de portar-los a les urnes si no donen suport a Pedro Sánchez.

La complot dels "barons" contra el no de Sánchez

img


ESdiario ha pubicado avui en portada la informació publicant en exclusiva les fotos d'una reunió de notables socialistes per abordar la deriva del seu partit després del "no" del seu secretari general a afavorir la formació de Govern.

José Luis Rodríguez Zapatero, Pepe Bono, Guillermo Fernández Vara, Emiliano García-Page i altres set influents càrrecs socialistes es van donar cita en un conegut restaurant del selecte barri de Salamanca de Madrid per mantenir una trobada "de tall" polític i abordar els últims esdeveniments després de la primera fallida investidura al Congrés de Mariano Rajoy, segons ha pogut saber en exclusiva ESdiario.

Encara que almenys de moment no ha transcendit el rerefons de les converses allà mantingudes amb taula i estovalles pel mig, la veritat és que la reunió de "notables" té el denominador comú que, en major o menor grau, tots ells s'han postulat públicament en favor d'obrir un debat al PSOE que pugui acabar en l'abstenció dels diputats del seu partit que faciliti la formació d'un Govern per posar fi així al llarg període d'interinitat que està perjudicant els interessos i danyant la imatge d'Espanya. Tots ells són també coneguts "crítics" amb la figura de Pere Sánchez.

L'expresident del Govern, l'expresident manxec, els actuals presidents de Castella-la Manxa o el de la Junta d'Extremadura; van anar arribant al restaurant per separat i amb els seus respectius cotxes oficials, situació que va suscitar la curiositat dels veïns i comensals en un primer moment i posteriorment la queixa, ja que el desplegament de vehicles de la "oficiosa" delegació socialista va provocar un autèntic col·lapse circulatori del carrer, com podem veure a la imatge inferior.


El dinar, d'aproximadament dues hores de durada, es va produir en un context en el qual ja s'havia confirmat el "no" de Pere Sánchez Rajoy i planeja llavors a l'horitzó el panorama d'unes terceres eleccions, una cosa que no desitja gran part dels barons socialistes i la totalitat dels comensals d'aquesta "menjar de la conspiració". Segons ha pogut saber ESdiario, la cita s'havia programat hores abans del tercer dia del Ple d'investidura i les intervencions van girar al voltant de l'obcecació de Sánchez en el seu "no és no", el segrest a què ha sotmès la democràcia en el partit furtant el debat intern i les possibles conseqüències negatives que puguin derivar-se per al PSOE d'aquesta posició àmpliament percebuda per l'opinió pública de bloqueig institucional.

De la mateixa manera, algunes fonts consultades per ESdiario, no descarten la possibilitat que en el dinar es parlés de fer una "últim intent" per part dels assistents aquesta mateixa tarda per forçar una rectificació del secretari general del PSOE per canviar així el sentit del vot, del no a l'abstenció. Però, indubtablement, els comensals el que van abordar van ser els passos que alguns barons anaven a donar des del "dia després" a la no investidura de Mariano Rajoy i les possibles conseqüències que aquesta postura tindria de cara al llarg camí que encara queda per recórrer en la política nacional i també en les importants cites electorals del 25 de setembre a Galícia i al País Basc.

Es dóna a més la circumstància que l'expresident espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no es va voler perdre la cita malgrat haver aterrat poques hores abans a Madrid després de la seva fugaç viatge a Veneçuela, país que va abandonar poc abans de la gran marxa contra el Govern de Nicolás Maduro el passat 31 d'agost.

Precisament aquest dissabte l'expresident Zapatero ha participat en un acte a València al costat de Ximo Puig, en què ha remarcat que unes terceres eleccions seria "un seriós fracàs" i un fet "molt greu" per al sistema democràtic institucional d'Espanya pel que ha demanat "responsabilitat" als partits polítics per arribar a acords perquè ha subratllat que "pactar no és trair", llançant d'aquesta manera un encàrrec directe al líder del PSOE, Pedro Sánchez. L'exlíder socialista ha incidit en el seu missatge a Sánchez recalcant que els ciutadans han votat dues vegades, han decidit i han dit alguna cosa ben clar i és que cal arribar a acords i potser és un bon moment per recordar que pactar no és trair, és més, forma part del millor ADN dels partits polítics ".

No hay comentarios:

Publicar un comentario