jueves, 29 de septiembre de 2016

La Muela - Un gran pelotazo dels molinets


L'exalcaldessa de la Muela (Saragossa) María Victoria Pinilla, a l'Audiència Provincial de Saragossa / EFE

L'Audiència Provincial de de Saragossa ha condemnat 17 anys de presó per a Victoria Pinilla, exalcaldessa de la Muela del PSOE. Se l'acusa de 14 delictes de prevaricació, suborn passiu i blanqueig de capitals, entre d'altres Un macrojudici que ha durat diverses semanasy que molt pocs mitjans de comunicació han donat informació, potser perquè els periodistes de la Sexta, Cuatro i altres mitjans anticorrupció estaven ocupats en perseguir Rita Barberá.

Ha estat un macrojudici es van asseure a la banqueta 36 persones, entre elles l'exalcaldessa, per la qual Fiscalia demanava 35 anys de presó, 25 milions en multes i responsabilitat civil per blanqueig, frau, suborn, tràfic d'influències i malversació, entre altres delictes , a més de 140 anys d'inhabilitació.

Condemna de 17 anys de presó i multa de 9,9 milions d'euros per a l'exalcaldessa de la Muela (Saragossa), María Victòria Pinilla, per diferents delictes en el major cas de corrupció urbanística enjudiciat a Aragó, segons la sentència de l'Audiència Provincial .

La família condemnada

A més de les penes de presó per 14 delictes, Pinilla suma 78 anys d'inhabilitació per a l'exercici d'un càrrec públic i dos de suspensió d'ocupació o càrrec públic. El seu exmarit, Juan Antonio Embarba, va arribar a un acord amb Fiscalia i ha estat condemnat a tres anys de presó per delictes contra la Hisenda pública i blanqueig de capitals i a multes que sumen gairebé 3,8 milions.

Els seus tres fills, que també van arribar a un acord, han estat condemnats a 9 mesos de presó i una multa de 252.095 euros el primer; un any i 654.593 euros el segon, i 9 mesos i 222.656 euros el tercer, tots ells per delictes de blanqueig de capitals.

La germana de l'exalcaldessa, María Dolores Pinilla, ha estat condemnada a un any de presó i una multa de 45.297 euros, també per blanqueig de capitals, mentre que el seu cosí, Carmelo Aured, també exalcalde de la Muela, a 9,9 anys de presó per delictes contra la Hisenda pública i falsedat documental, a més de multes de 7,1 milions d'euros.

la Muela

Aquest petit municipi, que va viure en l'abundància de diners públics a l'una que campava en ell la corrupció política, s'enfronta ara a una situació econòmica plena de números vermells que obliguen a tancar serveis

La Muela va ser als anys 90 un modelo9 de prosperitat

La prosperitat que fa tan sols uns anys s'albirava a la localitat saragossana de la Muela ha deixat pas a l'ocàs. Les arques municipals estan sota mínims i l'Ajuntament s'ha vist obligat a tallar d'arrel molts dels privilegis i serveis de què gaudien fins fa ben poc els veïns d'aquesta localitat saragossana. A això cal afegir l'ombra de la corrupció.

El 18 de març de 2009 la tranquil·litat d'aquest municipi, situat a escassos quilòmetres de la capital aragonesa, es va veure sacsejada per l'inici de la «Operació Molins», la qual fins al moment és la major trama de corrupció urbanística destapada a Aragó. Una trama en la qual hi ha 45 imputats que sumen 184 delictes. La corrupció va irrompre així com una pesada llosa per a aquesta localitat i va tirar per terra de cop tot aquest passat de prosperitat.

A hores d'ara, els diners escasseja en les arques municipals de la Muela, un municipi que, en la segona meitat dels anys 90, va sorgir com un autèntic oasi econòmic. L'Ajuntament organitzava viatges al Carib per als veïns i havia ajudes municipals de tot tipus. A això cal sumar les inversions multimilionàries que va fer en uns anys. Es va construir un gran auditori on va arribar a actuar Julio Iglesias; una plaça de toros per l'arena han passat les primeres figures del toreig. I per si fos poc es va fer un complex esportiu amb piscines climatitzades i spa i tres museus: un dedicat al vent, un altre a l'oli i un altre a la vida.

No escatimava en despeses i es presumia d'unes arques municipals sobrants. Unes arques públiques que, segons explicaven llavors, es nodrien gràcies, en gran mesura al vent. Sí, a l'aire. I és que els 500 molins que hi ha instal·lats a la localitat eren, segons la seva alcaldessa María Victoria Pinilla, el principal motor econòmic del municipi.

Ara, amb el pas dels anys, tota aquesta prosperitat sembla haver estat només un somni, un miratge, un oasi enmig del desert. I és que l'època de vaques grasses es va veure truncada per complet. La conseqüència més immediata: l'Ajuntament no pot córrer amb les despeses de serveis que fins fa uns anys eren bàsics en la localitat.

I va arribar l'ocàs ...

Per exemple, el flamant centre esportiu que inclou piscines exteriors, cobertes, pistes, un camp de futbol, ​​saunes, jacuzzi i gimnàs. Unes instal·lacions que van costar en el seu moment prop de 20 milions d'euros i que amb la delicada situació de les arques públiques es fan molt costoses de mantenir. De moment, la piscina climatitzada està tancada.

Enrere han quedat ja els anys en què l'Ajuntament regit per Pinilla presumia de bonança econòmica davant tota Espanya. Després de la seva sortida del Consistori el deute municipal superava els 24 milions d'euros. És a dir, gairebé cinc mil euros per veí.

Així es començava a trobar resposta a una pregunta que rondava durant anys al cap de molts: com un municipi de tot just 5.000 habitants podia tenir un espectacular auditori, una plaça de toros i un centre esportiu amb piscina climatitzada. Per no explicar la seva Aviapark d'ocells exòtics i els seus tres museus.

Una trama corrupta

Després d'una àrdua investigació, el jutge ha imputat 45 persones per 184 delictes, entre ells malversació de cabals públics, tràfic d'influències, prevaricació, suborn, falsedat documental o delictes contra la Hisenda Pública. Els imputats amb més càrrecs són Pinilla i el seu cosí Carmelo Aured. La primera acumula 28 delictes i el segon 14.

Entre els delictes que el jutge li atribueix a Pinilla està, per exemple, haver destinat durant el seu mandat recursos públics per pagar despeses particulars. Segons apareix en les diligències obertes, va arribar a comprar tres telèfons mòbils pels quals va pagar 1.100 euros; va gastar 660 euros en dinars o 600 euros en unes ulleres.

A més, acusa l'exalcaldessa i la seva família -el seu marit, fills i germana de blanqueig de capitals. El jutge assegura que «compten amb un patrimoni que no es correspon amb l'activitat econòmica que desenvolupen ni amb el que declaren anualment davant la Hisenda Pública». Un patrimoni que ha engreixat principalment durant els 24 anys que Pinilla va ser alcaldessa de La Muela.

Pel jutge, «el patrimoni que han aconseguit reunir en els últims anys és desproporcionat en comparació amb els ingressos que declaren percebre». Entre les seves propietats figuren habitatges, locals comercials i diverses places d'aparcament a La Muela; habitatges a Saragossa yuna exclusiva residència a la urbanització de Sotogrande (Cadis). A més tenen una vila a la República Dominicana, dos habitatges a Manilva (Màlaga), diverses naus industrials, diferents finques rústiques i vehicles d'alta gamma.

No hay comentarios:

Publicar un comentario