viernes, 9 de septiembre de 2016

L'enquesta del CIS i el PSE al País Basc

Pedro Sánchez, entre Patxi López e Idoia Mendía.

Els plans de Sánchez d'arribar a unes terceres eleccions on una enquesta en el seu poder diu que podria arrabassar a Podem molts escons mitjançant la seva tàctica actual d'entretenir el bloqueig al PP sense declarar les seves intencions s'han vist truncades pel sondeig del CIS d'aquest dijous que ha desfermat totes les alarmes a Ferraz. L'equip del líder socialista manejava males perspectives al País Basc però no tan pèssimes com les publicades

Al País Basc, el PNB repetiria com a primera força política amb el 37,9 per cent dels vots i entre 27 i 28 escons. En l'actualitat, el PNB compta amb 27 parlamentaris a la Cambra basca. Urkullu obtindria almenys 11 parlamentaris més que Bildu, la segona força, però el lehendakari es queda lluny dels 38 necessaris per a la majoria absoluta. Amb aquest escenari, el partit jeltzale no arribaria a la presidència ni amb el suport dels 8 diputats del PSE que faria necessari el suport del PP que podria pactar a canvi del vot favorable del PNB al Congrés

La caiguda no pot ser més gràfic: el 2009, López va obtenir 25 escons, només cinc per sota del PNB La caiguda dels socialistes bascos és més gran que la de Bildu: Idoia Mendia es conformaria amb la meitat dels 16 diputats que va aconseguir fa quatre anys Patxi López, que ja va perdre 9 escons respecte al 2009, quan va ocupar la presidència autonòmica. Els socialistes superarien en dos punts percentuals al PP, liderat per Alfonso Alonso, que obtindria el 8,8 per cent dels vots i 8 escons. Ciutadans no aconseguiria heretar tot el vot d'UPyD i es quedaria sense representació.

Davant d'aquest panorama l'equip electoral de Sánchez que capitaneja el discutit Cesar Luena havia previst una campanya tèbia del secretari general en els comicis bascos i gallecs temorosos que la patacada que es preveu en les dues comunitats sigui l'espurna que els barons esperen per desallotjar Sánchez de la secretaria general. Per això, el líder socialista ha decidit recórrer a un dels seus "asos" més valuosos, al qual va donar la presidència del Congrés en la passada legislatura fallida. Patxi López es bolcarà en la campanya per intentar ressuscitar les aspiracions de la candidata Mendía.

"Al final serà que la 'vella guàrdia' és la que va a haver de salvar aquest 'embolat'". Aquestes frase relatada per un veterà exdirigent del Partit Socialista d'Euskadi deixa a les clares el desànim que s'ha instal·lat en el socialisme basc des de fa un parell d'anys, un pessimisme agreujat per la esgarrifós previsió que aquest dijous el Centre d'Investigacions Sociològiques va dipositar a la taula dels estrategs electorals de Ferraz.

En un bastió amb una potent segona generació de la immigració andalusa, gallega i extremenya, encara es recorda amb enyorança els macromítines que fa anys encara protagonitzaven històrics com Felipe González, Alfonso Guerra o Juan Carlos Rodríguez Ibarra, representants de la "vella guàrdia" que més ha criticat Sánchez des de les primeres eleccions de desembre. Els socialistes bascos esperen alguna visita de Susana Díaz al rescat d'un partit amb el qual Sánchez va a apuntar-se un nou "deu". Potser, l'últim.

No hay comentarios:

Publicar un comentario