jueves, 1 de septiembre de 2016

Les argúcies d'un dictador acorralat


Nicolás Maduro viu francament acorralat. L'oposició ho ha posat contra les cordes del ring i amenaça amb derrotar-ho en la gran marxa de Caracas quan mes d'un milió de veneçolans després de recórrer milers de quilòmetres estan decidits a manifestar-se en contra seu a la ciutat capital aquest dijous i exigir la data del referèndum per revocar el seu mandat.

Una de les seves estratègies per anul·lar aquesta iniciativa ha estat la de retardar el procés de la seva revocatori, que en lloc de realitzar-se en quatre mesos com la que va viure el seu antecessor el desaparegut president Hugo Chávez el 2004, planteja fer-ho en més temps perquè no pugui produir-se aquest mateix any, com ho exigeix ​​la MUD. Si es fes el 10 gener 2017 podria continuar en el poder amb el vicepresident, en aquest cas Aristóbulo Istúriz, fins que acabi el seu mandat el gener del 2019.

Mentre Maduro s'aferra a la política de la repressió, d'empresonament dels opositors com Yon Goicochea i Daniel Ceballos, que formen part dels 115 presos polítics, els atacs als mitjans de comunicació com El Nacional i la prohibició que la cadena àrab al Jazeera pugui cobrir la marxa de avui dijous.


El que tampoc vol el chavisme és que el món s'assabenti del que passi en la marxa d'aquest 1 de setembre, malgrat que les xarxes socials jugaran novament un paper important. Per això, el Govern de Maduro va negar l'entrada a tres periodistes de mitjans internacionals: es tracta de César Moreno, de Ràdio Caragol de Colòmbia, al costat de Casa-Eve Detoeuf, del diari francès Le Monde, i John Otis, corresponsal de la ràdio nord-americà NRC. Aquest últim va assenyalar a través del seu compte de Twiter que "el meu viatge de premsa a Veneçuela té un mal començament: estic sent deportat de tornada a Colòmbia, al costat de Detoeuf i Moreno".

D'altra banda Jose Luis Rodríguez Zapatero aquesta de nou a Caracas com a membre del grup negociador proposat per Maduro, sense conèixer-se a hores d'ara si va a entrevistar-se de nou amb els dissidents i com va a ser el seu programa per a aquest nou escenari polític.

Un total de 21 eurodiputats han escrit una carta a l'reclamar a l'Alta Representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Federica Mogherini, en què exigeixen accions urgents per al compliment de l'última resolució aprovada pel Parlament Europeu sobre la situació a Veneçuela. La iniciativa, impulsada per Beatriz Becerra - membre de ALDE i vicepresidenta Subcomissió Drets Humans de l'Eurocambra-- coincideix amb una manifestació que tindrà lloc avui al país. Diumenge que ve està prevista una altra mobilització a Madrid per denunciar l'empitjorament de la situació al país caribeny.

No hay comentarios:

Publicar un comentario