lunes, 5 de septiembre de 2016

El nomenament de José Manuel Soria, a l'ull de l'huracà

Resultado de imagen de jose manuel soria banco mundial

El nomenament de l'exministre José Manuel Soria com a director executiu del Banc Mundial (BM) ha estat el colofó ​​de la prescindible sessió d'investidura de Mariano Rajoy. Encara que estava decidit dies abans el Govern no se li ha passat una altra idea que comunicar minuts després de tenir la seguretat de continuar en funcions i fer el que li doni la gana, fins que Sánchez vulgui.

El flamant lloc al qual ha promogut amb èxit el Govern en funcions a Soria, és la penúltima encarnació de la mentida en política. Cal recordar que no van ser les seves vinculacions financeres amb Panamà que no són cap delicte de corrupció, les que van precipitar el cessament del ministre, sinó la seva desvergonyiment en la dissimulació i els plets oberts en el si del Consell de Ministres pels plets de les renovables i les concessions televisives. Total que amb aquest nomenament, Sòria passarà a regir a l'organisme que decidirà els plets contra Espanya davant l'allau de demandes per la retallada a les renovables.

L'origen de les reclamacions venen motivades pel canvi en les condicions de les ajudes a les energies renovables a Espanya. Zapatero, durant les seves dues legislatures sobresubvencionó amb milers de milions d'euros la producció d'energia elèctrica d'origen renovable (fotovoltaica, eòlica i termosolar fonamentalment). Això va donar origen a l'anomenat "dèficit tarifari" al qual va caldre posar límit pujant el rebut de la llum als consumidors espanyols i retallant les ajudes a les renovables, el que canviava radicalment el model de negoci de tots aquells inversors que a la calor de la subvenció van omplir Espanya de horts solars, molinets i centrals tèrmiques alimentades amb la llum del sol. Al final, aquest és el motiu últim d'aquests plets i reclamacions.

El Govern en funcions s'ha afanyat a informar que ha estat una comissió assessora del Ministeri d'Economia que va valorar la candidatura de l'exministre d'Indústria, Energia i Turisme José Manuel Soria com la millor per ocupar el lloc de director executiu d'Espanya al Banc mundial, veritat que ningú ha refutat fins al moment. De Guindos ha declarat que quan torni de la Xina va a donar les explicacions pertinents.


El passat 29 de juny el Ministeri d'Economia va realitzar una convocatòria per a cobrir tres llocs en institucions financeres internacionals. L'ex ministre José Manuel Soria, allunyat de la política des que va dimitir el 15 abril 2016 per l'escàndol dels Papers de Panamà, va presentar la seva candidatura per la seva condició de funcionari -és Tècnic Comercial i Economista de l'Estat des de 1984- i per l'acompliment de diferents llocs de rellevància en l'administració pública espanyola, com a Cap del servei de Comerç Exterior, per exemple.

La reacció al PP a estat força dispar, tot i que no hi ha veus discordants, ja que Sòria en la seva etapa de Ministre d'Indústria amb les adjudicacions dels canals de TV es va guanyar l'antipatia Soraya Saez de Santamaría amb la seva oposició a salvar la Sisena que estava en situació de fallida i sobre amb el seu reducció dels excessius beneficis atorgats per Zapatero a les renovables, amb posteriors enfrontaments amb el seu company Montoro, amb interessos en Abengoa.

Això li ha anat molt bé Pedro Sánchez i al PSOE per distreure el personal sobre el seu comportament a la investidura de Rajoy de manera totalment hipòcrita està acusant el PP de nomenament d'algú que per dues vegades cap jutge ha aconseguit imputar sobre corrupció a l'exministre i ara acusa d'un gran escàndol per l'abús de les portes giratòries de la política, oblidant tots els tripijocs realitzats per intentar col·locar el seu contingent de ministres mes incompetents en altes institucions mundials, previ pagament des del nostre erari públic.

La presumpta existència d'una porta giratòria de Soria, desmenteix, clamorosament el penediment i propòsit d'esmena de Rajoy en matèria de transparència, bones pràctiques, moral i corrupció política. En el nomenament s'aprecia com Rajoy segueix utilitzant l'acord amb Ciutadans com paper de excusat i mostra a les clares el valor de la seva paraula i la necessitat d'una regeneració que impedeixi, entre molts altres escarnis, el de la retirada de luxe de l'exministre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario