domingo, 25 de septiembre de 2016

Colòmbia - FARC. Una pau vergonyant?

Resultado de imagen de acuerdo farc venezuela

L'acord sota el patrocini de Raúl Castro entre el Govern de Sants i els terroristes de les FARC serà signat aquest dilluns 26 amb la finalitat de donar fi al terror que s'ha prolongat durant quaranta llargs anys, propiciat porNicolás Maduro, inclòs el suport del Vaticà . Estaven convidats tots els principals mandataris i només 15 de ellos.han confirmat la seva asistencia..Felipe VI ja ha declinat la invitació davant la reticència internacional i per Espanya va a assistir el seu pare el rei emèrit Joan Carles i acompanyat pel ministre García Margallo. .


Colòmbia és ara mateix un país dividit davant l'acord de pau amb les FARC. Aquest acord serà sotmès a referèndum el 2 d'octubre. Aquest acord haurà de passar pel procés de referèndum el proper diumenge 2 d'octubre. Perquè sigui aprovat, l'opció del sí necessitarà aconseguir almenys el 13% del cens electoral, el que correspon a 4.396.626 vots.

Després de quatre llargs anys de negociacions a l'Havana, els colombians s'afanyen a donar la seva opinió respecte als acords entre el Govern de Juan Manuel Santos i els terroristes de les FARC. El dia indicat serà el 2 d'octubre, tot i que 6 dies abans -el dilluns 26 de setembre- s'haurà signat ja l'acord entre les parts.

El que Santos ha signat és la guerra civil a mig termini, dins de l'estratègia comunista que es diu bolivariana però que ja va desenvolupar Mao propugnant aliances temporals amb sectors no revolucionaris obrers, camperols o estudiantils. La diferència amb les anàlisis marxistes clàssics és que la potència de foc dels diners del narco és superior a qualsevol divisió cuirassada. Les FARC materialitzessin, ho han fet ja amb Sants, una aliança contra aquests aparells de l'Estat que els han resistit durant 40 anys. Però els diners del narco no ho pot tot.

No són pocs els que han criticat els principals punts, entre ells Álvaro Uribe, dur crític de Sants en les negociacions amb els terroristes. Un dels punts més polèmics és la incorporació a la vida civil i política dels terroristes de les FARC. És així que el nou partit que sorgeixi -quan els enviats de les Nacions Unides comprovin un autèntic desarme- tindrà assegurada la seva presència al Congrés i al Senat, amb almenys cinc escons a cadascuna de les càmeres, encara que no hagi aconseguit el nombre de vots suficients.

L'oposició a l'acord per part d'un sector polític ha provocat que Uribe i Andrés Pastrana -també expresident- demanessin en un comunicat als caps d'Estat i de Govern d'altres països que no assisteixin a la firmade la oaz en considerar que es tracta d' una "intromissió en assumptes interns". Són diversos els governants que han mostrat el seu interès d'estar aquest dia. Pastrana va dir fa uns dies que "les FARC s'acaben com a guerrilla, però segueixen com càrtel", al·ludint a la seva propera relació amb el narcotràfic. Creu a més que "l'Acord de l'Havana esborra la línia entre víctimes i victimaris" i per això a partir d'ara "tot queda sota sospita".

Diversos mitjans de comunicació han detallat alguns aspectes dels acords ia més han recordat les paraules de Sants durant tot el procés de negociació a l'Havana. Tal és el cas de RCN Televisió, que es va centrar en els diners que rebran els terroristes durant 24 mesos, a més dels esmentats escons garantits.

La presència dels terroristes al legislatiu colombià no és l'únic punt polèmic. Un altre és la no extradició de membres de les FARC que hagin estat reclamats pels EUA per casos de narcotràfic. Segons va revelar a EFE Fèlix Antonio Muñoz, Pastor Alape, un dels caps de les FARC, "tot està emmarcat en la Jurisdicció Especial per la Pau que Estats Units va acompanyar a través del seu enviat, Bernard Aronson, i en cada un dels punts que vam ser acordant EUA va manifestar el seu suport total ".

L'acord també preveu la creació d'un tribunal per jutjar diversos delictes. Per aquí passaran terroristes que afrontaran "penes privatives de la llibertat" només per als delictes que infringeixin el Tractat de Roma, entre ells els de lesa humanitat, tortura, reclutament de menors o abusos sexuals.

El 'sí', per davant en les enquestes; però puja el 'no'

Els últims estudis realitzats per les empreses enquestadores apunten que el sí tindrà una votació favorable. L'enquesta de Gallup, publicada per Caragol, assenyala que el 67,7% dels colombians es mostra a favor dels acords i que el 32,4% són contraris als mateixos. La divisió entre els colombians creix per moments.

El problema d'aquesta enquesta és que el 30,5% dels enquestats confessa que no coneix res dels acords i un 17,4% assenyala conèixer poc. Una altra dada important és que, malgrat l'percentatge favorable al procés, el 74,8% no està d'acord amb que els terroristes participin en la vida política sense pagar els seus delictes amb presó.

D'altra banda, l'enquesta de la signatura Datexco, publicada pel diari El Temps, va assenyalar que un 55,3% està a favor de l'acord, contra un 38,3% que ho rebutjaria. La dada significativa és que en tot just una setmana el síbajó gairebé 10 punts (tenia 64,8%), la mateixa quantitat que va guanyar el no (tenia 28,1%).

No hay comentarios:

Publicar un comentario