jueves, 4 de mayo de 2017

Avals PSOE - Els comptes no quadren

Pedro Sánchez, a 6.000 avales de Díaz, diluye el efecto ganador de su rival
Pedro Sánchez, a 6.000 avals de Díaz, dilueix l'efecte guanyador del seu rival

Se les prometia molt felices Susana Díaz quan els seus partidaris van irrompre la seu de Ferraz amb 62.617 avals, 6 vegades més dels exigits, (9.368, el 5% del cens provisional, que era de 187.360) més un matalàs de seguretat que creien suficient, "per si hi hagués algun problema" de duplicitats. I molts mes dels 41.338 validats en 2014, que van donar la victòria a Pedro Sánchez.

La presidenta andalusa partia a priori com a gran favorita. Estan amb ella sis dels set presidents autonòmics -contándose a ella mateixa-, els grans aparells regionals, la immensa majoria dels secretaris provincials, els històrics del partit, els notables ... Tots els tentacles de poder dins el PSOE s'havien alineat amb la baronessa. L'equip de la presidenta mostrava en les últimes hores total confiança. La seva guàrdia pretoriana insistia, des de Sevilla, en què s'havien "superat les expectatives" marcades, una impressió que també traslladaven els seus afins en altres territoris.

El seu equip, encapçalat pel secretari general de Joventuts, l'asturià Nino Torre, va aparèixer a Ferraz sobre les 11:30 del matí proveït amb 17 caixes. En total, es van lliurar 62.617 rúbriques, als quals calia sumar al voltant dels 900 que ja estaven a la seu socialista.

Posteriorment va aparèixer Patxi López amb 12.000 avals, que comparant comicis anteriors, auguraven que també Pedro Sánchez anava a quedar molt lluny del resultat obtingut per l'andalusa.

 
La candidatura de Pedro Sánchez, encapçalada pel navarrès Sants Cerdán, aquest 4 de maig a la seva arribada a Ferraz abans del lliurament d'avals. (EFE)

Pere l'aparició dels "sanchistas" amb Marc Cerdán al capdavant amb 57.369 avals per a la candidatura de Pere Sánchez ha estat un gerro d'aigua freda per als "Susanistas". que no es creuen que aquests avals hagin estat obtinguts de manera legal quan la participació en l'obtenció d'avals ha estat molt superior a qualsevol votació que representa que el 70% dels militants haguessin acudit a un acte sense cap mena de resultat.

La cara de cert triomfalisme va anar desapareixent amb el pas dels minuts. Els sanchistas, els últims a arribar, ho van fer entre aplaudiments i liderats pel secretari d'Organització navarrès, Sants Cerdán. Després d'un llarg temps al soterrani, a la sala Ramon Rubial, l'habilitada per executar el procés de verificació, que es prolongarà durant tot el dia, va comparèixer davant els periodistes, va treure un paper de la butxaca i va donar la sorprenent xifra. 57.369 avals. Molts més que els 41.338 validats en 2014, quan ell era l'aspirant aixecat per la presidenta andalusa. I molts més dels previstos, ja que es calculava que podria rondar els 30.000.

Ja en les últimes hores els seus advertien que s'havien "superat amb escreix les expectatives" de les que partien, més tenint en compte que el control dels aparells és molt inferior. El principal referent orgànic és el diputat nacional José Luis Ábalos, secretari de la segona província amb més militants, València, i coordinador de la seva campanya amb la seva companya d'escó Adriana Lastra, que podria imposar-se en el seu territori, Astúries, la comunitat que presideix el cap de la gestora, Javier Fernández.

El tancament del termini de lliurament dels avals collits pels precandidats va concloure aquest dijous 4 de maig a les dotze del matí. A partir d'aquest va començar el treball de recompte i validació, controlat per la comissió federal d'ètica i garanties. El procés es desenvoluparà durant tot el dia a la sala Ramon Rubial de Ferraz -el que s'utilitza per als comitès federals-, habilitada per a aquesta ocasió amb més de 40 ordinadors i un equip d'escàner amb captura de dades, i en ell participaran 55 persones que realitzaran les tasques de registre, classificació i arxiu de les signatures. També s'han disposat tres grups de gravació per als tres precandidats, perquè es vagin gravant simultàniament els suports de cada un d'ells. A la sala només podran accedir els membres de la comissió d'ètica i del comitè organitzador del 39è Congrés, dos representants de cada candidatura i el personal designat per treballar en el procés.

L'equip de Susana Díaz, liderat pel secretari general de Joventuts, Nino Torre, aquest dijous a la seva arribada a Ferraz, carregats amb les 17 caixes.

Primer es graven manualment en l'aplicació de verificació dels 12.000 primers avals de cada precandidatura. La resta de les rúbriques es comprova a través d'un escàner. A cada full d'aval se li assigna un número de registre. L'aplicació, segons ha informat Ferraz, només mostra dades dels avals invalidats, perquè en els vàlids les dades estan "encriptades" i no es pot accedir als mateixos per a "garantir la privacitat" dels que han signat. Un cop gravats els avals, la comissió d'ètica fa la comprovació i redacta un informe amb la relació numèrica del total de rúbriques rebudes. Els avals vàlids són "destruïts immediatament", i es deixen només els invalidats per poder resoldre eventuals reclamacions formulades per alguna de les precandidatures. Després del recompte, que es podria prolongar fins a les tres de la matinada, Ferraz informarà del resultat.

En aquesta ocasió, no hi ha previsió de facilitar el desglossament territorial dels avals. La gestora vol cobrir-se les espatlles per evitar acusacions per part dels aspirants. Però els sanchistas, amb Sants Cerdán al capdavant, ja han advertit avui que reclamaran el quadre complet. El susanista Nino Torre va assegurar que aquesta qüestió l'estudiarà l'equip més tard i el patxista Óscar López va comentar que la seva candidatura no ho demanarà en coherència amb la seva posició, però tampoc s'oposarà. El 2014 sí que es va saber l'origen de les signatures, per federacions i províncies, ja que va demanar aquesta relació Eduardo Madina, sol·licitud a la qual després es va sumar Pedro Sánchez. La direcció d'Alfredo Pérez Rubalcaba va accedir a facilitar aquest llistat

No hay comentarios:

Publicar un comentario