lunes, 8 de mayo de 2017

Pujol Corporation 61 - "La mare superiora"

Marta Ferrusola i l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, el 2014. 

L'expresident català Jordi Pujol; la seva dona, Marta Ferrusola i els seus set fills van obtenir un "benefici no justificat" de 70,4 milions d'euros en diverses divises entre 1990 i 2014 en els seus comptes a Andorra, segons un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional. Aquest document, que considera "la família" com una "organització criminal", situa al primogènit de l'expresident, Jordi Pujol Ferrusola, avui a la presó, com "el membre més actiu" del grup a traves d'un "pla preconcebut i ordenat" , segons afirma la UDEF en un informe.

En aquest informe de 102 pàgines, a què ha tingut accés Efe, la policia creu que la dinàmica d'ocultació de diners per part de la família Pujol s'enquadra en un delicte d'organització criminal, ja que actuava "com un grup organitzat que veia desenvolupant una activitat presumptament il·lícita "liderat pel primogènit, Jordi Pujol Ferrusola. La UDEF afirma que l ' "objectiu final" d'aquesta activitat de blanqueig era la "recerca d'un benefici econòmic no justificat" en diferents divises, que quantifica per a cada un dels pares, dels set germans i de l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola .

Segons la policia, l'expresident català va registrar 473 milions de pessetes (2,84 milions d'euros) en un compte d'Andorra que se li atribueix, i la seva dona, Marta Ferrusola, altres 683.139 euros.

La xifra major es correspon amb el primogènit, que hauria obtingut 54,5 milions d'euros en pessetes, euros, dòlars, marcs alemanys i lliures esterlines, seguit de la seva exdona Mercè Gironés, que va obtenir 3,7 milions d'euros.

Aquestes són les quantitats corresponents a la resta de fills: 3,5 milions d'euros de Josep, 955.253 euros d'Oriol, 757.708 de la Mireia, 695.657 de Marta, 711.561 de Pere i 697.761 d'Oleguer.

Encara destaca que la família actuava conjuntament, la UDEF atribueix a Jordi Pujol "Júnior" un paper "líder" en l'organització, ja que tenia diferents posicions en els comptes bancaris i era la persona encarregada de "recepcionar, ingressar i posteriorment donar sortida" als diners de procedència desconeguda. Així, "Júnior" registre una "frenètica" activitat al llarg dels anys ingressant diners en comptes controlats per ell per després transferir quantitats als comptes dels seus germans al Principat, generalment en la mateixa data i quantia. Aquestes operacions "no respondrien a principi a cap tipus de lògica empresarial o comercial" i es caracteritzen, segons la Policia, per tres trets.

En primer lloc per la seva "asincronia", ja que no s'observa la periodicitat típica de les operacions mercantils, en segon lloc són "en xifres rodones, que tampoc solen aparellar amb relacions econòmiques típiques, on l'agregació d'impostos sol llançar fins i tot decimals" , i finalment es tracta de "quanties volubles", el que també "menysprea el criteri de aparejarlas a activitat comercial legal".

L'operativa de la família Pujol-Ferrusola no es redueix ingressos sense justificar en els comptes d'Andorra, sinó que el Principat es va constituir com la seva "base d'operacions", diu la UDEF, per fer negocis a altres països, alguns d'ells paradisos fiscals . El que va registrar més activitat internacional va ser el primogènit, que va fer "nombroses transferències internacionals des dels comptes controlades directament o indirectament per ell" a empreses estrangeres, però també se li atribueix aquest tipus d'operacions a Josep.

Després d'analitzar totes les operatives, la Policia conclou que "la família actuaria com un grup organitzat que vindria desenvolupant una activitat presumptament il·lícita i prolongada en el temps almenys des de 1990, dirigida a l'obertura de comptes bancaris en un territori fiscalment protegit, per ocultar i operar amb diners d'origen desconegut i presumptament il·lícit ".

Arran d'aquest informe, datat el passat 24 d'abril, el jutge que investiga els Pujol, José de la Mata, va afirmar per primera vegada en un dels seus escrits, concretament en el qual va enviar a presó a Jordi Pujol Ferrusola, que hi ha indicis que els Pujol van poder efectivament cometre un delicte de pertinença a organització criminal.

La superiora del convent

En un document de 1995 incorporat al sumari, Marta Ferrusola es presenta en clau davant la banca andorrana com "la mare superiora de la congregació" i demana el traspàs de "dos missals" -dos milions de pessetes- a "capellà", que els investigadors consideren que és el seu fill gran.


Reverend Mossèn,

Sóc la mare superiora de la Congregació, desitjaria que traspassi dos missals de la nostra biblioteca a la biblioteca del capellà de la parròquia. Ja li diré on s'ha de posar.

Molt agraïda.

Marta

L'informe recorda que diversos membres de la família suposadament van tractar d'introduir aquests fons ocults en el circuit legal a través d'activitats societàries que s'estenien més enllà d'Andorra i que incloïen fundacions en diversos paradisos fiscals. Segons l'escrit, l'actuació de la família "no s'ha realitzat de forma aïllada" sinó que "tot respon a un pla preconcebut i ordenat dirigit a l'ocultació de grans sumes de diners d'origen desconegut".

L'activitat de suposat blanqueig consistia a ingressar fons en els comptes d'Andbank i traslladar-les posteriorment a l'entitat BPA en comptes de fundacions panamenyes. "Tot això liderat pel primogènit dels germans, qui després d'ingressar aquestes sumes de diners en comptes controlats per ell, procedia a la seva transferència a cada un dels germans, generalment en mateixa data i quantia", afirma la UDEF.

Donya Marta Ferrusola amb aquest document, queda acreditada com la mare superiora del convent de clausura on van a ingressar juntament amb tota la família que la van a acompanyar pròximament.

9 comentarios:

 1. Guille Camacho

  España nos roba ,q cara mas dura .

  ResponderEliminar
 2. Maribel Martinez Tejada

  Estos quieren mucho al se u país jaja y todavía nos queda la otra herencia que también heredó el señor mas

  ResponderEliminar
 3. Salvador Molné

  También roba España.. Empezando por la casa real

  ResponderEliminar
 4. Berta Tiadu Arbusa

  S.amagan em la senyera ...jeje

  ResponderEliminar
 5. Isaac Noal Gonzalez

  Mira quiem tenia el dinero escondido el enano y la bruja y los churumbeles a la carcel y detras artur mas

  ResponderEliminar
 6. Pepe Jose

  AQUÍ TENÉIS LA EXCUSA DE LA INDEPENDENCIA QUE LE INTERESA A TODO EL GOBIERNO CATALÁN ES PARA ESCONDER A LOS LADRONES Y CORRUPTOS CATALANES

  ResponderEliminar
 7. Nieves Coronado Escamez

  Era para tener lo que hoy en dia,hay en Cataluña, todos contra España y hacerse su corralito!!!!

  ResponderEliminar