miércoles, 24 de mayo de 2017

Lio en el grup socialista al Congrés


La espantada que va donar Pedro Sánchez al novembre com a Diputat al Congrés, després del violent Congrés d'octubre al PSOE, està creant nous enfrontaments entre els diputats sanchistas i susanistas a l'hora de votar al Congrés de Diputats. Els diputats sanchistas pretenen ara prendre la revenja a la seva marginació durant el període de la gestora.

Antonio Hernando no va trigar ni un quart d'hora a dimitir com a portaveu del grup parlamentari socialista al Congrés el passat diumenge, quan es va saber que Pedro Sánchez havia guanyat les primàries del PSOE. Ara, el grup es troba sense portaveu i sense nord. Els seus membres van treballar amb normalitat aquest dimarts, però sense cap i en una situació d'interinitat que es pot prolongar.

Dos dies ha trigat a trencar-se la tensa calma en el si socialista després de les primàries esdevingudes diumenge passat. Davant les crides a la unitat que van proclamar tots els candidats, alguns barons i membres de la vella guàrdia del partit han tractat de llimar asprors de manera pública amb el nou secretari general, però aquest dimarts s'ha desenvolupat una guspira entre seguidors de Pedro Sánchez i de Susana Díaz davant els focus del Congrés dels Diputats.

La bancada socialista del Parlament ha acollit l'escenificació de les ferides que continuen obertes a Ferraz. La diputada Margarita Robles i Antonio Trevín, portaveu d'Interior del PSOE al Congrés han estat els protagonistes d'una escaramussa explícita. La topada, que ha tingut lloc en el debat del projecte de llei a la Comissió d'Interior, ha arrencat quan la favorable a Sánchez ha recriminat a Ana María Botella, ponent per decisió de Trevín, la postura del seu partit.

Possible successora

Els diputats no tenen cap instrucció, i de moment, no saben qui serà el seu nou portaveu. Ningú ha rebut una oferta en ferm. En aquesta tessitura, s'estudia la possibilitat de nomenar un portaveu interí, que aguanti fins que se celebri el congrés del partit, que tindrà lloc entre el 16 i el 18 de juny. Es parla de la possibilitat que la fins ara portaveu adjunta de Hernando, Isabel Rodríguez, assumeixi el càrrec de portaveu temporalment malgrat ser susanista.

D'aquest congrés sortirà una nova executiva, les coses quedaran una mica més assentades en el si del PSOE i Sánchez, que no és diputat, doncs va renunciar al seu escó al novembre, podrà prendre el control del grup a través d'alguna de les persones del seu confiança, potser d'Adriana Lastra, que ha coordinat la campanya.

Això del interinatge no corre pressa, perquè aquesta setmana no hi ha ple i la que ve es debatran els pressupostos, que defensen els portaveus sectorials. Però el grup socialista s'enfronta al problema de qui s'encarregarà de defensar la seva postura en el debat de la moció de censura de Pablo Iglesias, que se celebrarà el 13 de juny.


Solució provisional.

No és un debat còmode per al PSOE de Sánchez. El nou líder socialista ja ha anunciat que no donarà suport a Iglesias. Però tampoc pot votar en contra, ja que ha fet d'enderrocar a Mariano Rajoy la seva principal projecte polític. El més probable és que Sánchez s'inclini per l'abstenció, encara que això es podria veure com una repetició de la jugada de l'abstenció a la investidura de Rajoy en què Sánchez no va voler participar.

De moment, es parla de la possibilitat que la fins ara portaveu adjunta de Hernando, Isabel Rodríguez, assumeixi el càrrec de portaveu temporalment malgrat ser susanista. Una altra possibilitat és que aquesta tasca recaigui sobre un dels dos sanchistas que formen part de la direcció del grup parlamentari, José Luis Ábalos o Meritxell Batet. Ahir a la nit, cap dels dos havia rebut l'encàrrec, segons apunten fonts socialistes al Congrés.

No hay comentarios:

Publicar un comentario