martes, 9 de mayo de 2017

Un pagès a New York

L'alcalde de Miami, Tomás Regalado (i), conversa amb el vicepresident de Catalunya, Oriol Junqueras. (EFE)

El tour econòmic d'Oriol Junqueras per Miami i Nova York va culminar sense cites rellevants. Es tractava de complir el desig d'Oriol Junqueras de conèixer Nuerva York i sortir almenys per una setmana de Catalunya per estalviar-se explicacions sobre quan va a culminar el "prusses" i fer un viatge als Estats Units. com fa habitualment la seva president i abans que ho baixin definitivament de la política.

La reunió estel·lar del vicepresident econòmic Oriol Junqueras a Miami va ser d'un nivell més que discret, donat el perfil dels assistents. Molt exiliat català però cap gran empresari de Florida entre els assistents al dinar que va mantenir Junqueras amb representants del món empresarial a la seu del Banc de Sabadell a Miami. Caldrà veure si a partir d'avui, quan Junqueras arribi a Nova York s'eleva el llistó. Vist el vist, el cònsol d'Espanya a Miami, Cándido Creis, que va optar per fer-li al líder d'ERC un marcatge a l'home, ha tingut més aviat poc de vigilar.

Els empresaris més importants que van acudir al menjar amb el vicepresident van ser Xavier Ruiz, soci del despatx d'advocats RC Law i president de la firma d'inversió amb seu a Florida Atlantico Capital; Ignasi Puig soci de l'empresa de publicitat SCPF i director de la firma a Estats Units; Joaquín Viñas, vicepresident financer de l'empresa fabricant de material d'embalatge i palets Conitex Sonoco Inc; Sergio Montaner, fundador i director de la firma de fusions i adquisicions MCA Partners; i Sergio Marsal, creador de l'empresa Acorn Seekers, que intenta elaborar pernil ibèric als Estats Units.

El menjar va ser més aviat una reunió del 'lobby' català a Miami, abans que l'interès de grans empresaris de la major ciutat de Florida per invertir a Catalunya o el que pugui ocórrer al voltant del pols sobre la independència. En aquest sentit, el més rellevant va ser la reunió de Junqueras abans d'ahir amb l'alcalde de Miami, Tomás Regalado. Abans del dinar, el vicepresident català també ha visitat la seu de Mediapro a Miami, en un acte en què va estar present Jaume Roures.

La resta d'assistents al dinar van acudir a Miami però podrien haver-ho fet el mateix a Torredembarra. El més important era el president del Port de Barcelona, ​​Sixte Cambra; el president de la consultora tecnològica Zemsania Ict, Xavier Sánchez, especialitzada en 'big data' i ciberseguretat i que factura 15 milions a l'any; i el director financer de la multinacional de sanitaris Roca a Estats Units, Jordi Reverte; a més d'un nodrit grup de representants de la mateixa Generalitat.

Fins i tot el president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ben conegut per les seves opinions contràries a l'independentisme -no en va el 80% dels dipòsits de la seva entitat es troben fora de Catalunya- va evitar ser present, al·legant problemes d'agenda. Sí que van acudir directius de l'entitat financera, molts d'ells de la direcció del grup a Miami.

Abrigant al vicepresident

Abrigant al vicepresident català van participar en el menjar, Andrew Davis, delegat de la Generalitat als EUA; Lluís Juncà, director de l'oficina del vicepresident; i Conchita Muñoz, directora d'Acció a Miami. Acció és l'empresa pública de l'administració catalana que fomenta les exportacions catalanes i els fluxos d'inversió empresarial entre Catalunya i la resta del món.
Des de l'esquerra, el cònsol general d'Espanya, Cándido Creis Estrada, Tomàs Regalado i Oriol Junqueras.

A la reunió, Junqueras va evitar concretar els seus plans per dur a terme el referèndum i es va mostrar molt optimista sobre el futur que li espera a una Catalunya independent. És a dir, en privat Junqueras no va anar més lluny del que havia manifestat en l'àmbit públic. Va destacar la bona marxa de l'economia catalana i els avantatges d'invertir en aquesta regió.
Poc recorregut

Amb aquests vímets, el viatge d'Oriol Junqueras sembla tenir poc recorregut, si s'ha de jutjar per la seva estada a Miami. Tot just unes vagues declaracions sobre la qüestió de tornar a emetre deute, cosa per a la que no hi ha ni data ni tampoc s'ha sol·licitat formalment el Ministeri d'Hisenda, pas necessari en estar Catalunya subjecta al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Malgrat el perfil econòmic que se li ha volgut donar al viatge de Junqueras, per ara pesen més la qüestions polítiques i, en concret, determinades escenificacions, com la del cònsol, més enllà d'una veritable transcendència econòmica del viatge.

Oriol Junqueras, junto a Andrew Davis, delegado del Govern en EE UU.
Oriol Junqueras, junto a Andrew Davis, delegado del Govern en EE UU. SANDRO POZZI

I després, Nova York

Oriol Junqueras va arribar la nit de dimarts a Nova York amb la intenció de reforçar encara més la seva figura de persona clau en el procés de secessió de Catalunya. És la primera visita que el vicepresident de la Generalitat fa a la ciutat dels gratacels, el centre del poder econòmic mundial. Per això es va pretendre donar al viatge un format més econòmic. L'agenda, però, tenia un perfil més baix que la d'altres dirigents que van visitar recentment Estats Units.

La primera jornada a Nova York va ser de caràcter privat i dominada per trobades amb personalitats catalanes que resideixen o treballen a la gran metròpoli nord-americana, vinculades al Catalan Institute of America. Dimarts va compartir dinar amb coneguts noms que donen suport a la causa independentista ia la tarda hi va haver una recepció amb la comunitat catalana, de perfil liberal.

Junqueras també ha indicat que un contacte directe en aquest viatge no era tampoc necessari perquè ja hi ha un diàleg amb aquestes firmes a Europa. El vicepresident ha afirmat que el propòsit és "explicar la realitat econòmica" de Catalunya perquè "siguin conscients que funciona bé i que això ens posa en condicions d'afrontar els reptes de futur". "Creiem que ho han entès perfectament", ha afegit.

Aquest dijous, el vicepresident va visitar l'oficina de negocis que l'any passat va inaugurar el Futbol Club Barcelona a Park Avenue, al costat de l'estació de Grand Central. La seu s'ha convertit en un pas obligat per als dirigents que visiten la ciutat. Allà es va reunir amb inversors dels àmbits de la salut i el sector farmacèutic, però no va voler precisar quines. "Catalunya representa una gran oportunitat per als inversors internacionals i la prova és que tenim inversions rècord. No és fàcil trobar una economia que creixi el doble de ràpid que la mitjana de la zona euro. Hem trobat una gran receptivitat ", va assegurar.

Més tard, el vicepresident va rebre a la seu del Govern a l'responsable de les relacions institucionals de Airbnb, Chris Lehane, encarregat de negociar amb els governs locals. Després de la trobada, Junqueras es va mostrar convençut que l'empresa farà "els esforços necessaris per adaptar-se i complir el reglament, perquè són els primers interessats en tenir presència en un país com Catalunya".

Després de ser rebut pel tinent d'alcalde de Nova York, la jornada es va tancar amb una recepció a l'antic drassana militar a Brooklyn, on es va presentar Barcelona, ​​La Rosa de Foc. La producció de Mediapro, dirigida per Manuel Huerga, fa un vol per la capital catalana de la mà de Woody Allen, Joan Manuel Serrat, Pep Guardiola i Eric Abidal, entre altres figures.

El viatge va concloure amb un esmorzar amb la missió empresarial d'Acció, integrada per una dotzena de companyies emergents catalanes en el sector de les ciutats intel·ligents. També té prevista una visita a l'Urbantech Hub, un ecosistema d'empresaris que recolzen iniciatives per al desenvolupament sostenible de les ciutats.

La intenció inicial del viatge a Nova York era de la d'establir un contacte directe amb representants de les institucions financeres. L'equip del vicepresident, però, va evitar citar les signatures o precisar a quin nivell serien els contactes. A la pregunta de si es veurien amb alguna agència que qualificació del deute sobirà, van respondre que ho farien "si es presenta l'ocasió".

En resum una setmana per ahi per fer una visita per les colònies, on va ser complimentat pels súbdits, que l'complimentar amb plats de la terra i d'acord als diners invertits per allà.

De portar-se inversors a Catalunya ... Res de res.

No hay comentarios:

Publicar un comentario