lunes, 15 de mayo de 2017

PSOE - En procés de divorci

Los tres candidatos con la moderadora del debate Carmen del Riego.
Els tres candidats amb la moderadora del debat Carmen del Riego.

La reunió d'una parella trencada a trossos en procés de separació on cadascú ha pretès emportar-se els nens, la casa, el televisor .... Van ser dues hores tenses de retrets i violència continguda, que guanyi qui guanyi, anuncia la ruptura en dos del PSOE Així ha estat el debat per a la Secretaria del PSOE. Enmig Patxi López va ser qui amb bones paraules i sense molt èxit, va intentar evitar que la cosa anés a pitjor durant el debat. Més aviat va exercir de moderador o àrbitre entre els principals contendents, Susana Díaz i Pedro Sánchez, utilitzant la carta de ser l'únic candidat a secretari general capaç d'unir les dues ànimes del PSOE.

Els candidats van deixar a casa el «guant blanc» que havien anunciat i des de l'inici, en el bloc polític, van començar a plasmar el seu discurs intercalat per atacs, previsibles en qualsevol cas. Ja en la seva primera intervenció Díaz va reivindicar «un rumb cert» per al PSOE. Seria només l'aperitiu del tronc central del seu discurs: criticar els canvis de criteri de Sánchez.

Susana Díaz ja ha arrencat amb una primera maldat cap a Pedro Sánchez en la seva intervenció inicial al preguntar-se: "Li convé al PP el candidat que ha perdut dues vegades?", En referència als mals resultats de Sánchez a les eleccions generals de desembre de 2015 i juny de 2016.

Malgrat les apel·lacions al «diàleg entre companys» el debat entre els tres candidats a la secretaria general del PSOE s'ha convertit en un intercanvi de cops entre Pedro Sánchez i Susana Díaz. Un encreuament de retrets en el qual Patxi López va aconseguir en moments puntuals el seu objectiu de fer visible el xoc entre els seus dos rivals i erigir-se com a alternativa. Exceptuant aquest moment en què Sánchez, amb els seus comentaris i interrupcions, va treure de polleguera el basc, que va contestar contundent.

Era un dels temes de més calat en el debat socialista i nacional en general: el model d'Espanya que proposen uns i altres. "Crec que seguim equivocant de debat. Crec que seguim barallant-nos entre nosaltres en lloc de dir quin projecte proposem, què és el que volem fer. Tornem a parlar de nacions si, nacions no, que (és el debat) que interessa als nacionalistes , no a nosaltres ", va dir López. L'ex secretari general va interrompre i aquest va ser el diàleg entre tots dos:

Pedro Sánchez: "Tu has definit Catalunya com una nació cultural".
Patxi López: "No, he dit que aquest no és el debat".
Pedro Sánchez: "Però tu has definit Catalunya com a nació cultural?"
Patxi López: "No, jo el que jo he dit ..."
Pedro Sánchez: "Però ho has definit com a nació cultural, si o no? Jo t'he sentit definir-la com a nació cultural".
Patxi López: "descomptarà temps, suposo ..."

El socialista basc es va cansar, es va afartar.
I rotund li va preguntar: "Anem a veure, Pere," saps el que és una nació? ".
Sánchez no s'ho va pensar: "Per descomptat". López no es va acontentar i va voler saber més, probablement convençut que sortiria victoriós. "¿Sí ?, què és?".

Sánchez va quedar en evidència: "Doncs és un sentiment que té moltíssima ciutadania, per exemple a Catalunya, per exemple al País Basc, per raons culturals, històriques o lingüístiques".

Patxi López, com si fos el professor a qui acaba de suspendre al seu alumne la lliçó, li va replicar: "Mira, la nació és un terme absolutament modern. No té ni 200 anys. I sempre hi ha hagut dos corrents històriques per definir una nació : una nació en termes jurídics i polítics, que és la nació política que comporta sobirania i, per tant, la consecució d'un Estat independent i en la qual estarem radicalment en contra els socialistes. i és veritat, una nació en termes culturals que és el sentiment de pertinença a una llengua, a una història, a una tradició ... que no porta la consecució de cap Estat ".

"Però torno a dir, això és el debat dels socialistes o és com tenir un model i Estat que ens permeti dur a la pràctica els nostres valors? ¿Recuperem la política que no és jugar a la definició sinó que és jugar a utilitzar el diàleg i la recerca de l'entesa entre diferents per construir un país? ", va preguntar molest. "La comunitat política l'única cosa que el construeix és l'entesa entre els que pensem i ens sentim diferents. Punt. Però jo no tinc complexos, jo vull cedir sobirania, molta, a Europa. I construir una Europa radicalment diferent". Un Patxi López molt segur ha intentat fer-se lloc en un debat ple de retrets

Díaz ataca Sánchez pels seus canvis de discurs i aquest li recorda l'abstenció

Susana Díaz va voler començar el seu torn de paraula, després d'aquest encreuament de declaracions entre tots dos, assenyalant: "Continuant amb el que diu el meu company Patxi, els socialistes no som nacionalistes, som internacionalistes. I si haguessis llegit bé el meu declaració, Pere, haguessis entès que els socialistes entenem el fort caràcter nacional d'alguns territoris, però que si el que pretenen els nacionalistes és ser Estat doncs en això no estarem d'acord. però crec que ja t'ha quedat clar amb la intervenció del company Patxi ".

I si Diaz anava a apostar per aquesta estratègia, també Sánchez va deixar clar des del minut un que la seva havia de ser picar com un martell piló recordant l'abstenció i evocant la «frustració» de la militància. Mentre que López demanava el vot «més útil» perquè «avui estem dividits i enfrontats».

Ja en el primer torn el xoc entre la presidenta andalusa i l'exsecretari general es va fer evident: «Pere, jo comprenc que la decisió de l'abstenció va ser dolorosa», va començar, però ràpidament va destacar que «aquest PP tòxic ens ha produït el major desastre electoral ». Va ser una constant en els moments de més tensió que Diaz recorregués als mals resultats del PSOE amb Sánchez com a candidat. Que ella ha dit que entenia que es van produir perquè els votants «no sabien si votaven el PSOE pro Ciutadans o el que anava a anar mà a mà amb Podem».

López els va retreure des d'aquest primer intercanvi: «Podem passar-nos tot el dia debatent el que vam fer malament. Però a on ens porta? A la malenconia? ».

Sánchez es va defensar de les acusacions que li arribaven pels dos costats respecte a la connivència amb Podem recordant que ell no és president «perquè vaig posar unes condicions que Podem no va acceptar», alhora que replicava: «D'altres es van abstenir gratis».

No menteixis, cariño

El gran moment del debat va arribar a la primera part quan, amb Catalunya com a rerefons, Díaz va ser directa a per Sánchez: «Véns canviant d'opinió en funció del que et va bé. No es pot tenir cada dia de la setmana una visió d'Espanya ».

Responia Sánchez relatant supòsits canvis de discurs de Díaz fa a Catalunya, al que ella de fons respondre de fons i entre murmuris: «No menteixis, afecte». Sánchez li va retreure també que no hagi presentat el seu programa. També va criticar l'exlíder el que va considerar falta de lleialtat mentre va ser secretari general: «No es pot qüestionar diàriament al secretari general». Entremig López es lamentava: «Seguim equivocant. Seguim barallant-nos entre nosaltres ».

Només en la primera intervenció del bloc econòmic els candidats van parlar de programa. Però poc després van tornar als retrets. Sanchez va obrir un espai això si per oferir unitat i l'hi va demanar a Patxi López que s'uneixi a la seva candidatura. «Aquest és el teu projecte, és el nostre projecte», li va dir Sánchez. Al que López va contestar amb acidesa: «Em sembla bé que si no tenies idees agafessis les meves».

Els candidats van acabar el debat com el van començar gairebé dues hores abans. Díaz va demanar «fraternitat», López demanant «el vot útil de la unitat» i Sánchez dient que el que està en joc és «guarir o cronificar aquest mal anomenat abstenció». Aquest cap de setmana els socialistes hauran de decidir si es van amb el pare o es queden amb la mare.

No hay comentarios:

Publicar un comentario