miércoles, 24 de mayo de 2017

El plurilingüisme de Marzà, paralitzat cautelarment pel TSJCV

El conseller de Educación Vicent Marzà.
El conseller d'Educació Vicent Marzà.

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha suspès de manera cautelar el decret de plurilingüisme del conseller d'Educació, Vicent Marzà, a partir del recurs presentat per la Diputació d'Alacant contra la nova normativa i en el qual sol·licitava al seu vegada la paralització del decret fins que el tribunal resolgui.

En la seva resolució, la Sala assenyala que "tot el resolt en aquest Acte es refereix únicament i exclusivament a la mesura cautelar, no al fons del recurs i en absolut es prejutja res del que es pugui resoldre en el seu moment en la sentència que es dicti , després dels tràmits corresponents d'al·legacions i prova. Qualsevol declaració que faci la Sala en aquest acte només es refereix a la mesura cautelar sol·licitada per la Diputació Provincial d'Alacant ".

L'acte afirma que, "de no adoptar-se la solució de paralitzar la seva executivitat, podrien produir greus danys i perjudicis de reparació impossible o difícil per als interessos i drets de la part recurrent i el servei públic no resulta afectat". A més, "resulta evident que si no suspendre fins que es dicti sentència un gran nombre d'alumnes podrien veure els seus drets disminuïts en relació a l'acreditació d'idiomes". I afegeix l'acte: "Malgrat el que al·lega el lletrat de la Generalitat, hi ha una diferència entre les acreditacions dels idiomes en els nivells bàsic, intermedi i avançat".

"No es pot construir una societat mirant només el que ens separa", ha indicat César Sánchez, "sinó mirant el que ens uneix i el que tenim en comú, ni atacant la realitat sociològica d'aquesta província, que és castellanoparlant i valencianoparlant . No es pot atacar una llengua que és parlada per més de 500 milions de persones al món ".

El tribunal autonòmic accepta el recurs de la Diputació d'Alacant contra el decret d'Educació. El Consell, al qual Cèsar Sánchez proposa "un pacte per l'Educació", té 5 dies per recórrer la resolució.En aquest sentit, ha proposat al Govern valencià "un pacte per l'Educació". "En aquesta província és on s'han produït els majors atacs i l'opressió d'un Consell que no parla, imposa", ha recalcat.

El tribunal es pronuncia així exclusivament sobre la sol·licitud de la mesura cautelar de la Diputació i en cap cas sobre el fons de l'assumpte. Per als magistrats, "no és freqüent que una administració prengui la iniciativa en defensa dels seus ciutadans davant del que considera una disposició general contrària a dret" i, per això, la Sala "té en consideració aquesta circumstància".

César Sánchez i Carlos Castillo

El president de la Diputació alacantina, el popular Cèsar Sánchez, ha manifestat que "crec honestament que el senyor Puig i la senyora Oltra viuen en el passat amb debats vuitcentistes i que no s'han adonat que la societat valenciana ha avançat i mira al futur d'una altra manera ", ha apuntat el popular, qui ha subratllat que" no es pot canviar un model de societat a força de decrets, imposicions, opressió i manca de llibertat en menys de dos anys ".

Sánchez ha demanat valorar que la Comunitat Valenciana formi part "d'un país que parla el castellà, amb més de 500 milions de persones que el parlen al món, amb la identitat que tenim a la nostra terra del valencià i amb l'oportunitat que suposa que l'anglès sigui una tercera llengua que obri oportunitats als nostres joves en un futur cada vegada més globalitzat ".

els pares
Des del Fòrum de pares pel dret a triar la llengua vehicular dels seus fills, els representants dels centres tant públics com concertats que van sortir al carrer divendres passat per reclamar precisament que es retirés el decret de plurilingïismo, celebren la interlocutòria del TSJ i demanen al conseller un consens real.

"Tant el conseller Marzà com el president Puig han d'aprendre d'aquesta crisi i governar per a tots", assenyala Ramon López, per COVAPA.

També reclamen un nou procés de matriculació per entendre que hi ha famílies que havien decidit canviar de centre per motiu el nivell de la llengua que s'anava a impartir "i amb aquesta sentència canvien les regles del joc", insisteix López.

"L'estatus per triar centre ara ja no és el mateix. Ens agradaria que ara posés sobre la taula un nou esborrany a partir d'experts i amb la participació de tots. Això no va en contra de cap llengua sinó per la llibertat d'elecció" , conclou aquest portaveu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario