martes, 30 de mayo de 2017

Nova detenció del sindicalista que va perdre la memòria


Qui havia estat fins fa cinc anys el totpoderós capitost sindical de la mineria d'UGT a Astúries i Lleó, José Ángel Fernández Villa ha ha estat imputat per la titular del Jutjat d'Instrucció número 3 d'Oviedo que ha ordenat el registre de les dependències vinculades amb les activitats del líder sindical que podria ser detingut aquest dimarts per agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil.

La festa minera de Rodiezmo, que organitzaven els afiliats al SOMA d'Astúries i Lleó, és des de fa anys un clàssic entre les concentracions de l'esquerra i en ella el sindicat marca les seves directrius polítiques per al curs que s'acosta. En temps de José Luis Rodríguez Zapatero la seva celebració es vinculava a l'inici de la temporada política i en els seus campes tronaven les reivindicacions dels miners, mentre un còmplice president del Govern afirmava que el seu executiu portaria endavant els plans socials que els seus companys de partit (i de sindicat, ja que no cal oblidar que era afiliat a la UGT) li demanaven. Eren els anys de bonança i en els quals les paraules crisi i ajust no entraven en el diccionari de la política espanyola

Amb aquesta marxa s'havia aconseguit unir per la subvenció a forces tan dispars com els polítics, patrons i sindicats de la zona, que durant anys han estat rebent quantitats ingents de diners en forma de subvencions per tal de canviar el factor productiu de les zones mineres i que són els que atien a uns miners que s'han quedat sense alternatives. Des de 2013 ja no se celebren aquestes concentracions on acudien els polítics de més rellevància del partit socialista.
El SOMA-UGT va presentar al setembre de 2015 una querella contra Vila reclamant la devolució de 360.000 euros, que després es van ampliar fins a 420.000 euros, en concepte de despeses sense justificar així com per l'apropiació de dietes d'assistència destinades als membres del sindicat que acudien a les reunions del comitè intercentres de Hunosa. Només per aquest concepte s'hauria apropiat de més de 243.000 euros.

Després de la querella presentada, la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 3 d'Oviedo va incoar el passat mes d'abril diligències penals per presumptes delictes de blanqueig de capitals -vinculat a delictes de falsedat en document oficial i mercantil-, frau de subvencions, tràfic d'influències , societari per apropiació indeguda i contra la hisenda pública.

La investigació va començar per informació d'intel·ligència financera en relació amb un presumpte delicte de blanqueig de capitals, després que Fernández Vila regularitzés 1,4 milions d'euros en l'última amnistia fiscal.

Blanqueig de capitals

Avui el Jutjat, la Fiscalia Anticorrupció i els agents de la Guàrdia Civil estan duent a terme aquest dimarts una operació contra la corrupció, en la qual són Fernández Vila, i el més directe col·laborador d'aquest, que va ser secretari d'Acció Sindical del SOMA- UGT i expresident del Montepío i Mutualitat de la mineria Asturiana, José Antonio Postigo, així com els familiars més directes de tots dos i altres persones.

Segons una nota difosa per la Fiscalia Anticorrupció, s'investiga el desviament, apropiació i ocultació de fons públics, obtinguts per mitjà d'una subvenció concedida en l'any 2009 pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, a través de l'Institut per a la Reestructuració de la mineria del carbó i Desenvolupament Alternatiu de les Comarques Mineres al Montepío de la mineria Asturiana. Així mateix, s'investiga l'apropiació d'altres fons privats, en aquest cas pertanyents a aquesta mutualitat minera, entre els anys 2005 i 2014.

Entre les persones investigades es troba el que va ser assessor fiscal del Montepío, JMFF, l'arquitecte MSF, autor del projecte per a la construcció de la Residència de Majors 'La mineria' a Felechosa-Aller (Astúries) i el constructor JAFF, administrador de l' mercantil adjudicatària del contracte per a la construcció d'aquesta residència de gent gran.

La investigació va començar per una informació sobre un presumpte delicte de blanqueig de capitals, que va donar origen a una investigació de la Fiscalia, que amb l'ajuda de l'Agència Tributària i de la UCO ha desembocat en la presentació d'una querella.

La magistrada, que va admetre a tràmit la mateixa, va obrir un procediment a l'abril pels presumptes delictes de blanqueig de capitals, falsedat en document oficial i mercantil, frau en subvencions, tràfic d'influències, apropiació indeguda, prevaricació, suborn, prevaricació urbanística, malversació de cabals públics i delicte contra la Hisenda pública.

En el marc de l'operació s'estan practicant registres, i requeriments a diversos organismes públics i privats, en les províncies d'Astúries, Valladolid, Madrid i Múrcia, així com diverses detencions.

Fernandez Villa en el momento de acudir a declarar al juzgado de Oviedo

No hay comentarios:

Publicar un comentario