sábado, 20 de mayo de 2017

Puigdemont no vol fer "Un Ibarretxe"

Junqueras i Puigdemont durant la seva compareixença | EFE

El Govern per boca de Soraya Sáez de Santamaría, s'ha avançat a la proposta que té previst llançar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la conferència de dilluns que a Madrid per a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya a finals de setembre, i l'ha convidat a debatre aquesta "exigència de negociar un referèndum" al "lloc on correspon", en les Corts Generals.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha mostrat per primera vegada la seva disposició a debatre sobre un hipotètic referèndum de Catalunya. I ofereix als Puigdemont la tribuna del Congrés dels Diputados.La iniciativa del Govern, ha recalcat la vicepresidenta, és "assenyalar-la llera" pel qual la Generalitat s'ha de regir en un tema tan important com és la ruptura de la sobirania nacional espanyola.

Al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat pel seu soci d'ERC Oriol Junqueras, li sembla un pas insuficient. Davant del saldo, el president autonòmic ha respost que només anirà a la càmera a debatre sobre la data de la consulta després d'existir un pacte previ entre els dos governs, cosa que no és possible.

El canvi de registre de l'Executiu de Rajoy és notori. Es va desactivar el míting que Puigdemont pretenia donar en una sala del Senat i s'havia contraprogramat l'acte del president regional de Catalunya previst per al proper dilluns a Madrid en dependències de règim municipal. Un "esdeveniment" constitucional davant del afalac de Podem a Puigdemont i el suport a l'estratègia de confrontació nacionalista. Puigdemont no ha passat per alt el detall i ha elogiat els nous "to" i "terminologia" del Govern, però el referèndum és innegociable.

Cessions i 'operació Diàleg'

La invitació de Sáenz de Santamaría després del Consell de Ministres perquè Puigdemont defensi el referèndum al Congrés dels Diputats suposa un gir del guió governamental, una alteració en la retòrica emprada fins ara. L'anomenada 'operació Diàleg' incloïa de partida la cessió definitiva de les competències educatives, lingüístiques i culturals, la reposició dels elements inconstitucionals de l'Estatut i un tractament fiscal similar al concert basc. No obstant això, tan suculentes ofertes arribaven tard.

Segons Mas, Junqueras, Puigdemont i la resta dels impulsors del procés, el "autonomisme" és una pantalla superada. Ara s'ofereix parlar del referèndum, però tampoc és suficient.


La disposició al diàleg dels partits separatistes es refereix exclusivament a la data del referèndum. Segons Francesc Homs, l'exportaveu de Mas i de Convergència a Madrid, "ja no hi ha marxa enrere": "Hem declarat la guerra democràtica a l'Estat", va afegir en una recent conferència a la qual també va assegurar que "la relació cost / benefici del procés ens és extraordinàriament favorable ".

Resposta inequívoca

El rebuig de Puigdemont a la invitació de la vicepresidenta confirma el rumb de col·lisió de la Generalitat. La seva resposta ha estat inequívoca. No vol fer el que ha denominat "un Ibarretxe" al Congrés en al·lusió a la presentació al Congrés del pla homònim, que es va saldar amb un fracàs que va reorientar l'estratègia del nacionalisme basc. Puigdemont només anirà a la cambra, ha precisat quatre hores després de l'oferta i a les portes d'un acte del "Pacte Nacional pel Referèndum", si el Govern accepta per endavant la celebració d'una consulta d'autodeterminació.

El desvergonyiment de Puigdemont es produeix després d'unes maniobres d'acostament entre populars i convergents que s'han saldat amb l'oportuna abstenció del PDeCAT a la reforma de l'estiba i la inhibició del Govern en el cas del saqueig del Palau de la Música i el finançament corrupta dels nacionalistes.

L'acord de l'estiba i el Palau

L'èxit d'aquest acord, pel qual els representants del Ministeri de Cultura al Consorci del Palau van facilitar que la Generalitat no acusi a Convergència en el judici i els diputats convergents van facilitar els plans de l'Executiu en sector portuari, és un dels factors que avalar la invitació al president autonòmic, un moviment que ha caigut en sac foradat.

Convergència vol celebrar el referèndum a qualsevol preu o, si no, que l'Executiu adopti mesures que impedeixin de manera efectiva la votació. En cap cas va a acceptar una negociació que obviï o ajorni el "dret a decidir" perquè els seus dirigents consideren que baixar del burro suposaria la seva desaparició com a partit.


El paper de Junqueras

ERC es manté en el seu paper d'actor secundari. Junqueras dóna suport en tot a Puigdemont. Igual que donava suport a Mas. No obstant això, sosté una escletxa oberta a la celebració d'unes eleccions autonòmiques en comptes del referèndum. Les enquestes coincideixen a atorgar la victòria en els pròxims comicis als republicans, un escenari que es complicaria si finalment es convoca un referèndum l'organització coordina en teoria Junqueras i li podria comportar la inhabilitació.

El vicepresident ha comparegut aquest divendres al costat de Puigdemont per donar cop de porta a l'oferta del Govern, però ha aconseguit introduir el matís que si la fiscalia renúncia a investigar els pronunciaments colpistes del Parlament o el concurs per comprar les urnes, podria donar-se un entorn de enteniment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario