lunes, 1 de mayo de 2017

Tempesta a la fiscalia anticorrupció

El fiscal en cap anticorrupció Manuel Moix

La presumpta falsa denúncia de Rafael Pallardó per rebre coaccions dels fiscals anticorrupció José Grinda, Fernando Bermejo i Juan José Rosa, assumida sense mes mínima comprovació per part del seu cap Moix i la destitució fulminant dels denunciats sense preguntar-los per l'assumpte, ha estat el detonant perquè tot el cos de fiscals s'hagi amotinat davant del fiscal en cap, Manuel Moix i hagin hagut de recórrer en empara al fiscal general de l'Estat.

Succintament, Pallardó sosté que en una reunió mantinguda amb els fiscals Fernando Bermejo, José Grinda i Juan José Rosa, el 12 de març de 2015, a Barcelona, ​​aquests li van coaccionar per declarar que Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, havien mogut diners a Andorra, mitjançant el BPA, quan aquestes dades eren del tot falses. En aquest moment, Bermejo era fiscal d'Anticorrupció a Catalunya i investigava als Pujol. I els altres dos fiscals eren els qui tenien a Pallardó investigat a l'Audiència Nacional pel cas Emperador, per blanquejar diners a la màfia xinesa.

Fonts de la Fiscalia corroboren que en aquestes dates els fiscals assenyalats no es trobaven a Barcelona per la qual cosa difiilmente podria haver-se realitzat aquesta reunióm. Exceptuant Bermejo que llavors estava destinat a Barcelona, ​​Grinda i Rosa en aquelles dates no s'havien traslladat a Barcelona, ​​tal com ho demostren les comissions de servei que han de realitzar en cadascun dels seus desplaçaments, amb el coneixement del fiscal en cap.

La petició suposa dues coses inusuals: donar crèdit sense més a la denúncia d'un imputat i tramitar-la sense haver escoltat prèviament la versió de l'altra part, segons la qual va ser el mateix denunciant qui els va demanar diners a canvi d'una declaració inculpatòria. Els fiscals sota sospita han aconseguit que tots els seus companys de la fiscalia Anticorrupció signin el document en el qual sol·liciten empara davant el Consell Fiscal que se celebrarà dimecres i dijous. És la primera vegada que passa una cosa així.

El denunciant Rafael Pallardó és un vell conegut de la justícia, investigat per blanquejar diners de la màfia xinesa de Gao Ping. Pallardó qie treballava per a la Banca Privada d'Andorra i fa dos anys va demanar que la Policia li protegís perquè estava sent amenaçat pels xinesos o pel sector bancari andorrà. Dos anys després, canvia d'estratègia i decideix denunciar els fiscals d'Anticorrupció que li investiguen per, segons fonts fiscals, afavorir a la família Cierco, amos del BPA, a la qual va assenyalar dos anys abans.

Aquest presumpte error del cap, que havia de ser resolt amb mes explicacions, menys publicitat i més mà esquerra, que la seva manca ha estat el detonant perquè els partits de l'oposició armen un veritable aldarull al Congrés per la segona batalla consecutiva que lliura el fiscal en cap Anticorrupció contra els fiscals del seu departament. La primera va tenir lloc després de la negativa dels fiscals de l'operació Lezo a acatar l'ordre jeràrquica de limitar els registres al Canal d'Isabel II a documents posteriors a 2001.

Quan els discrepants van invocar l'article 27 de l'estatut de la cursa fiscal, tots els mitjans vam donar a entendre, perquè així ho havien venut les fonts interessades, que l'ordre de Moix pretenia protegir Ignacio González. Però no era veritat, Moix mai va tractar de dificultar els registres que poguessin aportar proves incriminatòries contra l'expresident de la Comunitat de Madrid.

Així han acabat els socialistes els antisistema i especialment els nacionalistes catalans que ja tenien a aquests fiscals bufant les orelles pel cas 3%, demanant la dimissió del fiscal en cap de anticorrupció, el fiscal Anticorrupció o el ministre de justícia. La escaramussa no revestiria més importància si no fos perquè, aquesta vegada, ni Catalá ni Maza que no han tingut l'habilitat d'explicar el realment ha passat, són els veritables trofeus de la cacera. Per elevació demanen la dimissió del mateix Mariano Rajoy.

Els fiscals José Grinda i Fernando Bermejo a l'entrada d'un registre en el 'cas 3%'. Efe

No hay comentarios:

Publicar un comentario