viernes, 26 de mayo de 2017

La Fundació de Leo Messi, de nou sota la lupa d'Hisenda

Leo Messi i pare, Jorge Messi, el juny passat, durant el judici per tres delictes fiscals a l'Audiència

La mateixa setmana que el Tribunal Suprem considera a Lionel Messi autor de tres delictes fiscals i condemna de 21 mesos de presó que va imposar el juliol passat l'Audiència de Barcelona el davanter del FC Barcelona per defraudar 4,1 milions d'euros a Hisenda durant els exercicis 2007, 2008 i 2009, en no haver tributat a Espanya els ingressos de 10,1 milions percebuts pels drets d'imatge del davanter durant aquest període. En no excedir els dos anys de condemna, el jugador probablement no entraria a la presó.

El següent problema que pot tenir l'astre argentí amb Hisenda i la justícia és molt probable que tingui el seu origen en la Fundació Privada Leo Messi, que lidera el futbolista al costat del seu pare, Jorge Horaci Messi, i el seu germà Rodrigo. Ara apareix a l'ABC el reportatge sobre la Fundació Privada Leo Messi, que d'instruir una nova investigació, l'astre podria donar definitivament amb el seu parar a la presó.

L'ONG de l'astre argentí ha gastat més diners en assessories externes i lloguers que en projectes socials, una de les moltes irregularitats que avui revela ABC. El diari ha investigat tota la informació comptable i les memòries aportades per l'ONG al Protectorat de Fundacions de la Generalitat i les ha comparat amb experts del sector. La conclusió és clara: els comptes no quadren.

La fundació es va constituir l'any 2007 amb l'assistència a nens amb necessitats com a primer objectiu, però no va ser registrada a la Generalitat fins a 2013, quan van començar a aflorar els problemes de Messi amb Hisenda. D'aquesta manera, és una incògnita què va ingressar i què va gastar durant sis anys, i veient els dipòsits lliurats al Protectorat, els balanços de 2013, 2014 i 2015 (2016 encara no està disponible), tot són llacunes.

Els dipòsits de comptes mostren que el 2014 va gastar més en assessories i lloguers que en projectes socials- ABC

Per començar, la Fundació Privada Leo Messi acumula 6,6 milions d'euros en els bancs: més de cinc milions en efectiu i més d'un milió en inversions a llarg termini. Aquest «romanent d'exercicis anteriors» equival a més de tres anys dels seus ingressos totals i hauria d'estar invertit en projectes socials. La llei marca que les ONG han d'invertir almenys el 70 per cent del que ingressen, xifra de la qual està molt lluny.

El lloguer anual de l'oficina és de 97.574,89 euros


De fet, en l'exercici 2014 la fundació va ingressar 1,4 milions d'euros en donacions i només va destinar a projectes socials 352.000, entre ells 75.000 euros per a un programa contra la mortalitat infantil a l'Àfrica. El cridaner és que l'ONG del màxim golejador de la Lliga va gastar en assessors (advocats, consultors ...) i en el lloguer més del que va destinar en tots els seus projectes d'ajuda als nens: 439.414 euros. És una incògnita per què una ONG gairebé sense estructura necessita semblant despesa en «serveis professionals independents».

Sense resposta

Aquest diari es va posar en contacte amb la fundació en el matí d'ahir per confrontar les dades i recollir la seva versió dels fets, però l'ONG va declinar respondre.

Pel que fa al lloguer de l'oficina, al número 682 de l'Avinguda Diagonal de Barcelona, ​​es porta gairebé 98.000 euros anuals. Són més de 8.000 euros mensuals malgrat que la fundació només té una treballadora, que li va costar, 18.627 euros en tot l'any, segons reflecteix el balanç de l'entitat

El 2015 va rebre donatius per valor de 1,5 milions d'euros i només va destinar una mica més de la meitat a projectes, 891.000 euros. Els «serveis exteriors» gairebé es van repetir, altres 483.000 euros. Crida l'atenció que el primer any que va presentar comptes, 2013, la fundació només va gastar 12.000 euros en el lloguer i 219 euros en els «serveis professionals independents». aquesta quantitat irrisòria es va multiplicar per 1.200 el 2014, fins gairebé arribar als 270.000 euros. En aquest capítol s'inclouen, per exemple, el pagament d'advocats.

Acumula 6,6 milions d'euros sense invertir en projectes- ABC

800.000 euros per buscar patrocinis

Malgrat que el seu club li dóna el 90% del seu pressupost, la fundació diu haver gastat 800.000 euros "per obtenir ingressos"

Pel que fa a les fonts de finançament de l'ONG, el Futbol Club Barcelona aporta el 90 per cent del seu pressupost. Aquests diners no tributa, no paga impostos, sempre que es destini a fins socials. El 2015, la fundació de Messi es va anotar 1,5 milions d'euros en donacions, dels quals 1,4 milions provenien de l'entitat que presideix Josep Maria Bartomeu: 900.000 euros el club i 500.000 la Fundació Futbol Club Barcelona. En 2014, tots els ingressos de la Fundació Messi, el cent per cent dels 1,4 milions, van provenir de l'equip en què juga el futbolista argentí. Mentrestant, el 2013, el Barça va ser encara més generós, amb 2,15 milions, pels 487.000 que van aportar altres mecenes sense identificar en la memòria.

 
Tots els membres del patronat pertanyen a la família Messi- ABC

Les ONG, com la Fundació Leo Messi, han de destinar el 70 per cent d'aquests diners als seus projectes, però poden descomptar la inversió que han hagut de realitzar per aconseguir les donacions.

Sis anys sense control La Fundació Privada Leo Messi va començar les seves activitats el 2007, però no va ser registrada a la Generalitat fins al 2013

És el cas, per exemple, d'una campanya publicitària per aconseguir donatius, però això no quadra en el cas de Messi. El motiu és que gairebé la totalitat dels recursos se'ls dóna el seu club, amb el qual va signar un conveni. Malgrat això, la Fundació Leo Messi declara haver gastat per a la «obtenció d'ingressos» 371.300,08 en 2015 i 389.933,85 el 2014. Molts diners per convèncer el Barça que li patrocini. Un cop més, si ens anem a 2013, les xifres salten. Aquest any només van ser 28.424,92 euros, catorze vegades menys.

Lionel Messi ostenta el càrrec de vocal en la seva fundació. Les altres tres persones que manegen l'ONG són el seu germà Rodrigo, president; el pare de tots dos, Jorge Horaci Messi, vocal; i Florència Parisi, cunyada de Messi i esposa de Rodrigo, que exerceix com a secretària. No hi ha ningú fora de la família en el Patronat de la fundació.

550.000 euros en «condicionar» la seva seu

L'ONG diu haver invertit més de mig milió en «obres de millora i condicionament» en una oficina llogada per 8.000 euros mensuals.

La Fundació Messi ocupa un despatx de 119 m2 a Diagonal 682

Els dipòsits de comptes de la Fundació Privada Leo Messi lliurats al Protectorat de Fundacions de la Generalitat mostren una quantitat de despeses que no es corresponen amb una ONG que només tenen una treballadora i que es nodreix al 90 per cent de les aportacions del F.C. Barcelona. La primera memòria d'activitats que la fundació va aportar a l'organisme de la Generalitat, corresponent a l'exercici 2013, sis anys després de l'inici de les seves activitats, declara que la institució sense ànim de lucre va gastar 549.125,07 euros en «obres de millora i condicionament de la seu de la fundació ».

Així figura en la memòria d'activitats i en el balanç de comptes aportats per la fundació del futbolista estrella del club català, dins el capítol comptable "un altre immobilitzat material". Aquest epígraf recull, a més d'obres de millora, equips informàtics o mobiliari, però costa creure que una oficina que compta amb una única emprada necessiti més de mig milió d'euros per equipar-la.

El lloguer

A més, la seu de la fundació ni tan sols és en propietat, sinó llogada, a canvi de més de 8.000 euros mensuals. Es tracta d'una oficina a l'edifici situat al número 682 de l'Avinguda Diagonal de Barcelona, ​​a la part alta de la ciutat comtal.

Segons reflecteix el Registre de la Propietat de Barcelona, ​​el propietari de l'edifici és la immobiliària Colonial, i l'oficina en qüestió, la qual ocupa la Fundació Privada Leo Messi, té una superfície de 119 metres quadrats. Es tracta d'una mida més que modest per destinar gairebé 550.000 euros a la seva "reforma i condicionament", sobretot tenint en compte que la fundació només té una treballadora donada d'alta, segons declara l'ONG en la seva memòria d'activitats.


ABC es va posar en contacte amb la fundació de Lionel Messi dimecres passat, abans de publicar el primer lliurament de les informacions sobre les irregularitats de l'organització sense ànim de lucre que encapçala el futbolista de Rosario, però la fundació va declinar fer declaracions. Ahir, després de la publicació de la informació, l'entitat sense ànim de lucre, que té com fi fundacional finançar projectes d'ajuda a la infància a Espanya, Hispanoamèrica i Àfrica, tampoc va emetre cap comunicat.

L'ONG del davanter del F.C. Barcelona està controlada exclusivament pel clan Messi. Lionel Messi ostenta el càrrec de vocal del Patronat de la seva fundació, mentre que les altres tres persones que manegen l'ONG són el seu germà Rodrigo, que és el president; el pare de tots dos, Jorge Horaci Messi, vocal; i Florència Parisi, cunyada de Messi i esposa de Rodrigo, que exerceix com a secretària.

Pel que fa a les fonts de finançament de l'ONG, el Futbol Club Barcelona aporta el 90 per cent del seu pressupost. Aquests diners no tributa, no paga impostos, sempre que es destini a fins socials. El 2015, la fundació de Messi es va anotar 1,5 milions d'euros en donacions, dels quals 1,4 milions provenien de l'entitat que presideix Josep Maria Bartomeu: 900.000 euros el club i 500.000 la Fundació Futbol Club Barcelona. En 2014, tots els ingressos de la Fundació Messi, el cent per cent dels 1,4 milions, van provenir de l'equip en què juga el futbolista argentí. Mentrestant, el 2013, el Barça va ser encara més generós, amb 2,15 milions, pels 487.000 que van aportar altres mecenes sense identificar en la memòria.

El problema rau en el fet que, segons declara la pròpia fundació, les seves inversions en projectes de d'acció social estan molt lluny del 70 per cent dels ingressos, com a mínim, que marca la llei. De fet, l'any 2014 la fundació va gastar més en advocats, consultors i lloguers 439.414 euros- que en projectes d'ajuda als necessitats, només 352.000 euros.

Fons «romanents»

De fet, la Fundació Privada Leo Messi acumula en comptes bancaris 6,6 milions d'euros, dels quals més de cinc milions en efectiu i, la resta, en inversions a llarg termini. Aquest "romanent d'exercicis anteriors" equival a més de tres anys dels seus ingressos totals i hauria d'estar invertit en projectes socials.

Al marge de la seva fundació, el Tribunal Suprem ha ratificat la condemna a l'astre argentí a 21 mesos de presó per tres delictes fiscals, pena que li va imposar el juliol de l'any passat l'Audiència de Barcelona. El tribunal va considerar que el futbolista i el seu pare van defraudar 4,1 milions d'euros a Hisenda durant els exercicis 2007, 2008 i 2009, ja que no va tributar a Espanya els més de deu milions d'euros que va cobrar en concepte de drets d'imatge durant aquests tres exercicis fiscals.


Claus sobre les fundacions

¿Paga impostos la Fundació Messi?

No. Les fundacions i associacions sense ànim de lucre estan exemptes de l'impost de societats, el que paguen les empreses, perquè es dediquen a l'ajuda als necessitats.

Quant hauria d'invertir en projectes?

La llei obliga les ONG a invertir en projectes socials el 70 per cent dels ingressos que reben. En els exercicis presentats -2013-2015- la fundació Messi no va arribar ni al 40 per cent.

Davant de qui ha de retre comptes?

L'organisme supervisor és el Protectorat de Fundacions de la Generalitat, perquè l'ONG està inscrita a Barcelona. El Protectorat depèn de la Conselleria de Justícia.

Quan es va registrar la Fundació Messi?

La fundació es va crear el 2007, però va funcionar sis anys sense registrar, fins a 2013.

No hay comentarios:

Publicar un comentario