domingo, 7 de mayo de 2017

Veneçuela - Condemna internacional contra el govern de Maduro

Disturbios en Caracas
Disturbis a Caracas EUA i Veneçuela coincideixen en una solució pacífica i constitucional a la crisi al país llatinoamericà

Després de quatre setmanes de durs enfrontaments, puja a 41 la xifra de morts a Veneçuela durant les manifestacions que no s'han aturat durant l'últim mes, els ulls del món estan posats sobre el país petrolier, l'arremesa ha estat brutal per part dels cossos de seguretat de l'estat, de manera que més de 700 persones han resultat ferides i lesionades durant les repressions i han hagut d'acudir a centres de salut per rebre assistència.

Aquesta no és la primera vegada que el Govern de Nicolás Maduro és durament criticat per governs d'altres països que veuen amb preocupació l'ús excessiu de les forces públiques contra manifestacions pacífiques. Reunits a Bogotà, capital de la República de Colòmbia, 8 governs llatinoamericans han difós un comunicat condemnant els abruptes atacs contra civils desarmats.

Grups de xoc que serien reclusos

Des que van començar les manifestacions i amb més cruesa en els últims dies, els veneçolans han vist actuar contra els manifestants a grups civils armats en suport als forces de seguretat. Aquest fet, sens dubte, ha causat molta estranyesa, impunement actuen davant la mirada indiferent de les autoritats. Hi fortes presumpcions per suposar que els assalts a petits, mitjans i grans negocis, així com també a residències familiars estan sent perpetrats per un grup nombrós de penats de llibertat que haurien sortit al carrer per amenaçar a la població, especialment als que gosin protestar contra el govern de Maduro, segons, estarien actuant amb l'anuència del Ministeri d'Interior i Afers Penitenciaris.

Aquesta denúncia la va formular l'opositor Governador de l'Estat Miranda, Henrique Capriles Radonsky, que va assenyalar com a responsables a la ministra d'Interior i Afers Penitenciaris, Iris Varela i al General Nestor Reverol, Ministre d'Interior i de Justícia, "han fet una prova utilitzant a privats de llibertat, persones que estan complint una condemna, els han utilitzat, han fet una prova a la ciutat de Maracaibo per utilitzar a presos, usar-los per reprimir totes les manifestacions i totes les protestes. Pretenen utilitzar també privats de llibertat, uniformar-los i utilitzar al capdavant de la repressió "

Segons Capriles, fins als moments els interns no han estat uniformats, "però tenen aquesta ferma intenció, per acovardir la població, però nosaltres hem de respondre-li d'una manera contrària, com més repressió, més hem de abraçar-nos a la constitució".

Capriles va assenyalar que el Ministre Reverol ha manifestat a l'intern del Govern que hi ha un cansament per part dels funcionaris de la Guàrdia Nacional i els components de seguretat que han utilitzat per a exercir la brutal repressió a la protesta.

Condemna de 8 països americans

Així resa el comunicat emès pels Governs d'Argentina, Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Guatemala, Hondures, Mèxic i Paraguai:

"Condemnem l'ús excessiu de la força per part de les autoritats veneçolanes contra la població civil que marxa per protestar contra les mesures del Govern que afecten l'estabilitat democràtica, polaritzen encara més a la societat veneçolana i ocasionen la pèrdua de vides humanes, si majoria de persones joves. Deplorem el deteriorament de la situació interna i la recrudescència de la violència a la República Bolivariana de Veneçuela, que des del 6 d'abril ha deixat un creixent nombre de morts i centenars de ferits ".

A través del comunicat van demanar al govern veneçolà respectar els drets humans de la població, així com també la seva integració en el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, de manera que Maduro i els seus ministre tenen "l'obligació d'aplicar les normes més estrictes sobre la promoció i protecció dels drets humans en compliment dels compromisos i obligacions derivats dels tractats internacionals que sobre el tema ha subscrit i ratificat ".

Els signants també van ressaltar l'agenda que sosté l'oposició des que el passat 1 d'abril van començar les protestes en rebuig al govern de Maduro, exigint així el retorn del fil constitucional, una cadena humanitari, alliberament de presos polítics, eleccions generals i recentment el rebuig a l'Assemblea constituent.

En el comunicat també fan una crida a la reflexió a tots els sectors que fan vida al país sud-americà, perquè no donin suport accions que derivin en més violència de la que s'ha registrat en els últims dies i perquè units govern i oposició reconeguin que "ha arribat l'hora de concretar un acord nacional incloent que proveeixi una solució duradora a la crítica situació que es viu a Veneçuela".

Mentrestant, després de conèixer-se les impressions de la reunió dels governs de l'hemisferi, el Govern de Costa Rica va cridar a consultes el seu representant diplomàtic a Veneçuela, la ministra consellera i encarregada de Negocis a Caracas Ana Patricia Villalobos, esperant que aquesta acció " contribueixi a la reflexió empresa pel govern de Costa Rica sobre el que esdevé a Veneçuela ", manifestant així disconformitat i preocupació envers el govern de Nicolás Maduro i la convocatòria a" una Assemblea Nacional Constituent, els assembleistes, en lloc de ser electes per mitjà del sufragi directe, secret i universal, seran seleccionats per sectors socials i comunitats ".

Estats Units d'acord amb la postura de l'Assemblea Nacional


L'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Herbert McMaster i el president del Parlament veneçolà, Julio Borges, han coincidit en la necessitat de posar fi a la crisi que actualment viu el país llatinoamericà "en pau i amb rapidesa", segons s'ha desprès del comunicat enviat avui pel Govern nord-americà sobre la reunió mantinguda abans d'ahir entre tots dos a Washington.

Durant la trobada, que van mantenir ahir, McMaster i Borges van parlar sobre la "necessitat que el Govern veneçolà s'adhereixi a la Constitució, alliberi els presos polítics, respecti la integritat de l'Assemblea Nacional i convoqui eleccions lliures i democràtiques", d'acord amb la nota publicada per la Casa Blanca. "Tots dos han coincidit que hi ha la necessitat imperiosa de posar fi a la crisi en pau i amb rapidesa", d'acord amb el comunicat.

L'església Catòlica també fixa posició

La Conferència Episcopal Veneçolana (CEV) també fix posició i va fer una crida al govern, rebutja l'Assemblea Constituent ja que considera que els conflictes del país se solucionen respectant i fent valer l'actual constitució.

Entre els aspectes més importants en el comunicat emès aquest divendres pels bisbes destaca que "el que més necessita el poble veneçolà és menjar, medicaments, llibertat, seguretat personal i jurídica, i pau. Tot això s'aconseguiria, si el Govern actués apegat al que preveu el text constitucional vigent i amb major sensibilitat davant tantes mancances ". Consideren que la proposta d'Assemblea sectoritzada és "perillosa per a la democràcia"

L'església mitjançant el comunicat destaca la violència amb la qual el règim ha tractat als manifestants, "no podem oblidar ni posar de banda la tristesa i el patiment que aquest règim està provocant al nostre poble. A més, en l'últim mes ha fet gala de la seva naturalesa repressiva mitjançant la sufocació de la legítima protesta amb excessiva i inhumana violència, generada pels organismes de seguretat de l'Estat, particularment de la Guàrdia Nacional Bolivariana, i els grups armats anomenats "col·lectius" que actuen sota la mirada protectora de les autoritats. S'agreuja la situació, en actuar no només en contra dels que, recolzant-se en els seus drets civils aixequen la seva veu de descontentament i reclam al carrer, sinó també en contra de grups familiars que en les seves pròpies residències han estat blanc del que sembla ja violència institucionalitzada. Fem nostre el dolor del poble veneçolà i diem: Ja n'hi ha prou de tanta repressió! "

També hi va haver paraules d'alè per als veneçolans, "exhortem a la població en general a no resignar-se, a aixecar la seva veu de protesta, però sense caure en el joc dels que generant violència volen conduir el país a escenaris de major confrontació amb la finalitat de agreujar la situació i mantenir-se en el poder ".

Per mitjà del comunicat també van donar a conèixer el missatge del Papa Francisco als veneçolans: "No deixen d'arribar notícies dramàtiques sobre la situació a Veneçuela i el agreujar dels enfrontaments, amb nombrosos morts, ferits i detinguts. Mentre m'uneixo al dolor dels familiars de les víctimes, per als que ho dic amb oracions de sufragi, dirigeixo una urgent crida al Govern ia tots els components de la societat veneçolana perquè s'eviti qualsevol ulterior forma de violència, siguin respectats els drets humans i es busquin solucions negociades a la greu crisi humanitària, social, política i econòmica que està esgotant a la població. Encomanem a la Santíssima Mare de Déu la intenció de la pau, de la reconciliació i de la democràcia en aquest estimat país ".

No hay comentarios:

Publicar un comentario