sábado, 27 de mayo de 2017

Els empresaris catalans demanen la fi del desafiament secessionista

Foto: El presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, en la clausura de la Reunión del Círculo de Economía de Sitges. (EFE)
El president del Govern, Mariano Rajoy, en la clausura de la Reunió del Cercle d'Economia de Sitges. (EFE)

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha donat avui el carpetada definitiva al referèndum català i ha deixat clara quina serà la resposta del seu Govern davant de qualsevol intent de secessió .. Ho va fer en el transcurs del seu discurs de cloenda de la 33 reunió anual que el Cercle d'Economia ha organitzat a la localitat barcelonina de Sitges aquest cap de setmana.

Els empresaris catalans han preguntat a Mariano Rajoy "quina solució" té davant el pols separatista i "quan" acabarà l'escalada de tensió. Li van transmetre la seva "por" i van assegurar que hi ha una gran "incertesa" davant el que pugui acabar passant. "L'operació diàleg dóna el que dóna de si", li va fer arribar per escrit un membre del Cercle d'Economia, segons el seu president. Juan José Bruguera va reclamar, en nom de tots, diàleg i un remei polític. "¿Es pot esperar alguna cosa dins de la política?", Va escodrinyar al president.

Mariano Rajoy, davant el president i vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, ha confirmat la seva oposició frontal a la celebració de referendum que els independentistes vénen gestant i que ja el va definir com un Cop a l'Estat Espanyol

"Sent jo president del Govern, això no es produirà. Poden dir que no vull. Però no només no vull, sinó que no puc. No puc autoritzar aquest referèndum. Ho podria autoritzar el Parlament, perquè la sobirania rau en el poble espanyol ", ha tancat Rajoy davant les preguntes dels assistents.

Ha criticat especialment el que els independentistes li presentin un 'empassa'. "Es em diu des d'aquí que negociï un referèndum i no em donen més marge. I volen que només negociï si el referèndum és tal dia o tal altre. O que negociï el percentatge de vots amb què surtiría efecte. Però no puc negociar-ho. A més, es em diu que si no ho accepto em presentaran una Llei d'Transitorietat Jurídica. I aquesta llei es pretén aprovar en un sol dia, perquè s'ha reformat el reglament del Parlament perquè es faci en un sol dia. "

"És a dir, que algú pretén liquidar en un dia la Constitució espanyola, liquidar l'Estatut, liquidar la unitat nacional, liquidar la sobirania nacional i treure a Catalunya d'Europa. I tot això en un dia. Senyores i senyors, per sorprenent i paradoxal que sembli, això és ben bé així. ¿Sincerament creuen que és normal? ¿a quin grau de radicalisme arribarem? com és que deixen això en mans d'uns extremistes com els de la CUP? ¿els sembla sensat i raonable? " .

La petició dels Empresaris a Puigdemont

Carles Puigdemont en la inauguració de les jornades del Cercle d'Economia a Sitges. ALBERT GARCIA PAÍS / EFE

En aquestes mateixes jornades, el president del Cercle d'Economia en nom dels empresaris catalans van exigir aquest dijous a Carles Puigdemont que respecti la legalitat i accepti l'envit de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per acudir al Congrés a explicar la seva proposta de referèndum. "Demanem que l'acció del seu Govern s'acomodi al marge de la llei", el va instar el president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, en la reunió anual que celebra a Sitges aquest lobby econòmic i empresarial.

En l'obertura de la reunió, Brugera va traslladar de nou un missatge clar al president de la Generalitat: la preocupació del món econòmic i empresarial que el procés sobiranista acabi "truncant" la "incipient recuperació econòmica" que està vivint Espanya. El president del lobby va considerar que el referèndum "no és l'únic" i "ni tan sols" el "més greu dels problemes" que amenacen Espanya. En la seva opinió, resulta tan o fins i tot més preocupant l'avanç dels populismes que han quedat plasmats en l'elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units, el Brexit o l'avanç de l'extrema dreta a França.

No obstant això, Brugera va admetre que el conflicte existeix, i que és de "caràcter polític", de manera que la sortida "només pot ser negociada". Per això, ha instat Puigdemont a no enquistar-se en la via del referèndum com a única proposta per trencar el bloqueig institucional i va anunciar que formularà el mateix prec al president del Govern, Mariano Rajoy.

Puigdemont va alterar el seu discurs inicial per al·legar que les Corts ja coneixen el seu propuesta.reclama al Govern que respecti la llei. "El que no sabem és la proposta de l'Estat per a Catalunya", ha afegit Puigdemont davant el selecte fòrum econòmic, alhora que va dubtar que el Govern català estigui a temps de conèixer l'alternativa que estudia Mariano Rajoy per resoldre la situació política catalana i la seva promesa de celebrar un referèndum.

Puigdemont va respondre a Brugera que la seva voluntat és la de "dialogar" i "transaccionar" amb l'Executiu central. "Això no es fa en els jutjats, ni en els mitjans de comunicació, ni amb les clavegueres de l'Estat. Es fa a la política ", va assenyalar el president català. En la seva opinió, el Congrés ja coneix la proposta de Catalunya. "Si toca dialogar políticament cal fer coses diferents de les que fins ara no han permès avançar en aquesta qüestió", va respondre el president, que es va mostrar decebut per la resposta de Rajoy a la carta que li va remetre dimecres. "No és la que esperàvem", ha lamentat. Aquest dijous, precisament, la CUP ha considerat que Rajoy va tancar de manera "rotunda" qualsevol negociació i va instar el president a fixar ia la data del referèndum.

Les mentides de Junqueras

Junqueras presumeix de gestió i tranquil·litza els empresaris per la secesiónEFE - Sitges (Barcelona)

El vicepresident català i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha presumit de gestió econòmica i ha tret pit de la gestió econòmica del Govern amb l'exposició de desenes de xifres que evidencien el bon moment de l'economia catalana.


El dirigent independentista ha recordat que Catalunya està batent rècords "històrics" en exportacions i en inversió estrangera directa, a més de tancar 2016 amb un creixement del PIB del 3,5%, el doble de la mitjana de la zona euro.

"Les dades conviden com a mínim a l'optimisme. L'any passat els parlava d'expectatives i ara ja els parlo de dades", ha deixat anar Junqueras, que ha apuntat que Catalunya acabarà aquest any amb un PIB de 233.000 milions d'euros, quan fa uns anys enrere estava estancat en els 200.000 milions.

Segons la seva opinió, aquest creixement és "sòlid, robust i molt diversificat", amb un sector industrial "com a punta de llança" que va créixer l'any passat un 5% i unes perspectives per a 2017 d'un augment del 2,7%, percentatge que la Cambra de Comerç de Barcelona s'eleva al 2,8% i el BBVA al 3%.

La realitat és que el deute públic de la Generalitat a l'Estat Espanyol ha passat de 72 a 76 mil milions en els mesos trasnscurridos de 2017, gràcies a les successives transferències realitzades des de l'FROB cap a la hisenda catalana. Una situació si no hi hagués aquest organisme podria considerar-se de fallida ja que no es podrien fer front ni un mes a les nòmines de funcionaris i atendre els pagaments socials o farmacèutics.

També ha llançat un missatge de tranquil·litat a l'empresariat, assegurant que Catalunya seguirà a Europa si aconsegueix independitzar-se. "Som uns europeistes absolutament convençuts i a les institucions europees segur que així els consta que és", ha subratllat. Junqueras ha fet èmfasi que la sortida de la UE "no només és impossible, sinó que a més no li convé a ningú", i ha demanat "tranquil·litat absoluta sobre això".

L'única cosa certa, és que des d'Europa i malgrat els seus intents ni tan sols ha estat rebut per les autoritats comunitàries, ni tan sols té cap suport al seu pla secessionista d'algun dels països membres. Només ha rebut advertències dels màxims dirigents de la CE que des del moment que prenguessin la decisió de sortir de Estaña, es veurien exclosos automàticament de l'organització.

En la setmana que ha aparegut un esborrany sobre els plans immediats a la declaració d'independència on s'amenaça entre altres coses, a aquells funcionaris, jutges i ciutadans que no secundin la secessió. Segons Junqueras, dir que l'esborrany no estava actualitzat "és una expressió que no s'ajusta a la realitat" ja que en realitat "és un document que no es correspon amb els documents amb els que treballa el Govern". Però no ha volgut explicar quines són les modificacions a aquest.

El vicepresident del Govern de Catalunya i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha indicat que la llengua castellana "no perdrà cap dels drets de què gaudeix" actualment en un nou Estat independent, i sobre el seu futur polític, ha apuntat que el considera "irrellevant" al costat del procés sobiranista.

Davant tal exposició de la situació i com segueixi comptant mentides als que mouen l'economia del país i ja no es refien d'ell, el Sr. Junqueras porta camí d'arribar a ser totalment irrellevant pròximament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario