viernes, 6 de enero de 2017

A partir d'ara ultratjar al Rei no sortirà gratis

Concentració de la CUP i crema de fotos del Rei a Barcelona.

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha decidit prendre seriosament els actes d'injúries a la Corona o la Constitució i ha remès un escrit als Mossos d'Esquadra perquè li notifiquin tots i cadascun dels incidents que es produeixin a Catalunya i que suposin un atac contra la Corona. Aquesta petició es produeix fa tot just 10 dies, després que els representants de la CUP realitzaran diferents actes públics de desafiament a l'Estat en els quals es cremaven fotografies del Rei Felipe i exemplars de la Constitució.

La Fiscalia recordava en el seu escrit als agents de la policia catalana una circular de novembre de 2015 en la qual ja alertava que qualsevol comportament que suposés un atac a les institucions de l'Estat havia de ser informat a l'Audiència Nacional, instància competent en aquests delictes contra la Corona. I els Mossos ja han enviat resposta a l'última sol·licitud de la Fiscalia. En els últims dies, els responsables de la Policia autonòmica catalana han enviat a la seu de l'Audiència un primer informe en què detallen fins a 24 atacs contra la Corona que s'han detectat en les últimes dates.

Ara veurem si Josep Gargante i els seus companys comencen a sentir la por que diuen no tenir. La Fiscalia ha ordenat als Mossos que persegueixin els ultratges al Rei o la crema de la Constitució que fins ara els havia sortit gratis. L'Audiència Nacional demana a la policia catalana que identifiqui a tots els que incorrin en delictes contra la Corona. Els agents han remès 24 casos només en la primera setmana.

És possible anar a la presó per cremar una foto del Rei?

Anar a la presó per cremar fotos del Rei és possible. Tot i que no ha succeït en democràcia, teòricament podria donar-se el cas. El Tribunal Constitucional va confirmar en una sentència de juliol de 2015 que aquest tipus de fets suposa una injúria greu a la Corona i, com a tal, són castigats amb penes de presó segons estableix el codi penal espanyol en el seu article 490.3.

¿Però es considera la crema d'una foto del rei una injúria greu a la Corona? Així és. Ho han corroborat en sengles sentències l'Audiència Nacional i la esmentada del Tribunal Constitucional a l'condemnar a uns independentistes que van cremar retrats del rei Joan Carles i la reina Sofia al setembre de 2007 a Girona.


Aquest article afirma que el que "calumniï o injuriï" al Rei "en l'exercici de les seves funcions o amb motiu o ocasió d'aquestes, serà castigat amb la pena de presó de sis mesos a dos anys si la calúmnia o injúria fossin greus".

Per al Tribunal Constitucional, que va denegar l'empara als independentistes, "la connotació destructiva que comporta la crema de la fotografia dels Reis és innegable" i s'emparava en sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans per afirmar que tal acció va poder suscitar entre els presents reaccions violentes i "incompatibles amb un clima social serè i minar la confiança en les institucions democràtiques". També assumia la sentència que podia "avivar el sentiment de menyspreu o fins i tot d'odi cap als Reis i la institució que representen", exposant-los a "un possible risc de violència".

Crema de la Constitució a Rubí

De la mateixa manera l'Audiència Nacional va afirmar en la sentència condemnatòria que la crema de les fotos va ser "innecessària per defensar l'opinió dels concentrats i és formalment injuriosa, sobrepassa els límits emparats pel dret fonamental a la llibertat d'expressió i lesiona el dret l'honor de la institució, la Corona, com a institució constitucional democràtica ". Fins i tot els magistrats van definir el fet "com un aquelarre o un judici inquisitorial".

En tots dos casos, hi va haver vots particulars, especialment en la sentència del Constitucional, els magistrats discrepants (fins a quatre d'un total d'onze) incidien en la necessitat de preservar el dret a la llibertat d'expressió.

De qualsevol manera, encara que la possibilitat d'imposar penes de presó existeix, fins i tot en aquest cas els propis magistrats van decidir substituir la pena de quinze mesos de presó per una multa de 2.700 euros.


Codi Penal

Greu i en l'exercici de les seves funcions. (Art.490.3) - PRESÓ: 6 mesos a 2 anys de presó
No greu i en l'exercici de les seves funcions. (Art.490.3) MULTA: 6 a 12 mesos de pagaments en quotes
Fora de l'exercici de les seves funcions (Art.491.1) MULTA: 4 a 20 mesos de pagaments en quota
Usant la imatge del rei (Art.491.2) MULTA: 6 a 24 mesos de pagaments en quotes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario