sábado, 7 de enero de 2017

Pujol Corporation 61 - La sospitosa dilació judicial entorn dels Pujol


El retard de les sentències al voltant dels Pujol és de tal envergadura que cal qüestionar-se si no obeirà també a la politització de la Justícia. Com és públic i notori, pesen contra la família Pujol des de fa molt temps moltes i, sobretot, molt greus acusacions de corrupció, sense que cap dels seus membres hagi estat fins a la data absolt o condemnat per tribunal algun.

La Policia Judicial implica ara en el cas Pujol a l'empresari Ignacio López del Hierro, actual marit de la ministra de Defensa. El situa en «l'estructura societària per delinquir» del clan català i el relaciona amb Alberto Portuondo, testaferro de Rodrigo Rato.

Assenyala que López del Hierro «treballaria de manera conjunta» des de l'empresa Ibadesa Cat amb Alberto Portuondo, testaferro de l'exvicepresident del Govern, al qual la Udef ha descobert com a accionista d'una empresa d'ambulàncies que la família Pujol va comprar amb diners dels seus comptes andorranes i rebia contractes a Catalunya.

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) ha presentat davant l'Audiència Nacional un nou informe en què implica l'exministre de Ciència i Tecnologia i exsecretari d'Estat de Comerç Juan Costa, i l'exsecretari d'Estat de Comerç José Manuel Fernández Norniella en l'obtenció de fons públics per a l'empresa Ibadesa, participada per Jordi Pujol Ferrusola i estretament vinculada amb José Ferrer d'Egaña López del Ferro, nebot del marit de la ministra de Defensa María Dolores de Cospedal.

Segons la policia, l'entramat que gira al voltant de Ibadesa, del que pengen les entitats Ibacafé, Ibadesa Exportacions i Serveis Ibadesa Cat, ha estat utilitzat durant els últims anys «per a fins criminals» i va comptar amb el «suport d'organismes públics espanyols »per emprendre nombrosos projectes en països com Gabon i el Marroc.

Els investigadors subratllen que els diners públics procedia de la Cesce (Companyia Espanyola d'Assegurances de Crèdit a l'Exportació), que «concedia» a les societats de la trama Pujol «crèdits previs per finançar projectes». En aquestes empreses participava també Jordi Puig, germà de l'exconseller de CiU Felip Puig.


Segons la Udef «aquest era el motiu pel qual les gestions dinamitzadores de Jordi Pujol Ferrusola incloïen en aquest cas 'tràmits' que es van fer davant el Govern d'Espanya, personificades en el secretari d'Estat de Comerç i Turisme, Juan Costa Climent, sobre qual va influir a través de José Manuel Fernández Norniella, president en aquell moment del Consell Superior de Cambres de Comerç, però que va exercir el mateix lloc amb anterioritat que Juan Costa, perquè el llavors secretari d'Estat aprovés els expedients ».

Les acusacions de la policia, que també ha implicat a exalts càrrecs del PP com José Manuel Fernández Norniella i Juan Costa, han provocat la immediata reacció del jutge José de la Mata. L'instructor ha demanat a la policia que acrediti que les dades informàtiques dels Pujol que maneja van ser obtinguts de manera legal i li prohibeix seguir usant-los fins que ho faci. També l'insta a que elabori un nou informe.

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) ha lliurat un informe a l'Audiència Nacional en què sosté que López del Hierro era soci de l'empresa Ibadesa Cat. Una entitat que forma part, segons el parer dels investigadors, de la «estructura societària per delinquir »del clan català.

Alguns diran que aquesta vergonyosa situació no obeeix més que a un dels dos grans mals que, certament, afecten al nostre Estat de Dret: la lentitud de la Justícia. Ara bé, el retard dels pronunciaments judicials al voltant de la família de l'expresident regional és de tal envergadura que cal qüestionar-se si no obeirà també a l'altra gran xacra de la nostra administració de justícia: la politització.

El temps i els tribunals diran també, si les acusacions de la Policia contra Costa i Norniella, segons les quals tots dos haurien aconseguit per als Pujol fons públics per a "projectes africans", són certes i constitutives de delicte. El que seria una vergonya és que aquesta presumpta implicació d'alts càrrecs del PP a la corrupció relacionada amb els Pujol influís en el retard o al sentit de la decisió judicial.

La corrupció dels nacionalistes catalans va ser un secret a veus durant molt de temps, com bé va il·lustrar Pasqual Maragall amb la seva cèlebre acusació del 3 per cent. El fet que els nacionalistes tinguessin durant tants anys la clau de la governabilitat, amb el PSOE i amb el PP, explicaria el clamorós silenci i els ulls grossos durant tant de temps dels dos grans partits nacionals davant la corrupció dels nacionalistes o davant la seva no menys il·legal immersió lingüística. El fet que els nacionalistes estiguin embarcats ara en un procés encara més greu i il·legal, com és el seu desafiament secessionista, fa encara més injustificable una dilació judicial que cada dia que passa adquireix més tints d'impunitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario